GAŠTANOVÁ TORTA S JAHODOVOU PLNKOU
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 250 g trstinový alebo práškový cukor
- 70-80 g kokosový alebo slnečnicový olej (prípadne roztopené maslo)
- 1 lyžicu vlažnej vody
- 1 lyžicu kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 250 g polohrubej múky (100 g múky môžete nahradiť pomletými orechmi)
- 3 lyžice vlašských alebo iných orechov nasekaných na kúsky
- štipku soli
Na jahodovú plnku:
- 400 g jahôd (môžu byť mrazené)
- 250 g smotanového pribináčika
- 200 g kyslej smotany
- 3-6 lyžíc vanilkového cukru (podľa kyslosti jahôd)
- 6 plátkov (10 g) želatíny
Na gaštanovú šľahačku:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 250 g gaštanové pyré
Ešte potrebujete:
- džem na potretie a rum na pokvapkanie korpusu
- 100 g jahodôd a nasekaných orieškov na ozdobu
POSTUP:
- Z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh. V inej mise zmiešajte žĺtky s cukrom a postupne k ním primiešajte vodu a olej. Pridajte polovicu vyšľahaného snehu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Pridajte orechy a na záver zľahka vmiešajte zvyšok snehu.
- Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm a pečte na 180 °C približne 30 minút.
- Upečený a vychladnutý korpus vyberte z formy a prerežte na polovice. Spodný plát korpusu vráťte do formy, popichajte špáradlom a pokvapkajte rumom. Natrite naň tenkú vrstvu džemu.
- Smotanu so stužovačom vyšľahajte dotuha. Do vyšľahanej smotany primiešajte nastrúhané gaštanové pyré. Hotovú gaštanovú šľahačku natrite na pripravený spodný plát korpusu a opatrne na ňu pritlačte druhý plát korpusu. Vložte do chladničky na stuhnutie.
- Jahody rozmixujte na malé kúsky. Pribináčiky, kyslú smotanu a vanilkový cukor spolu vyšľahajte a primiešajte k jahodám. Želatínu pripravte podľa návodu a pridajte do plnky. Hotovú plnku naneste na vrchný korpus a znovu dajte stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ozdobte jahodami a nasekanými orieškami.
Tip: Torta je lepšia je na druhý deň po odležaní.
Viac gaštanových receptov je na ďalšej strane >>>