objednať časopis
všetky kategórie

Neviete, čo s GAŠTANMI? Urobte NEPEČENÉ i BEZLEPKOVÉ maškrty, ROLÁDU, tortu alebo PENU

GAŠTANOVÁ TORTA S JAHODOVOU PLNKOU

Gaštanová torta s jahodami
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 250 g trstinový alebo práškový cukor
  • 70-80 g kokosový alebo slnečnicový olej (prípadne roztopené maslo)
  • 1 lyžicu vlažnej vody
  • 1 lyžicu kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku  
  • 250 g polohrubej múky (100 g múky môžete nahradiť pomletými orechmi)
  • 3 lyžice vlašských alebo iných orechov nasekaných na kúsky
  • štipku soli

Na jahodovú plnku:

  • 400 g jahôd (môžu byť mrazené)
  • 250 g smotanového pribináčika
  • 200 g kyslej smotany
  • 3-6 lyžíc vanilkového cukru (podľa kyslosti jahôd)
  • 6 plátkov (10 g) želatíny

Na gaštanovú šľahačku:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 250 g gaštanové pyré

Ešte potrebujete:

  • džem na potretie a rum na pokvapkanie korpusu
  • 100 g jahodôd a nasekaných orieškov na ozdobu
Lekvárové šatôčky
Čítajte viac
SLIVKOVÝ LEKVÁR: Koláče, šatôčky, záviny s ním sú úplne fantastické!

POSTUP:

  1. Z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh. V inej mise zmiešajte žĺtky s cukrom a postupne k ním primiešajte vodu a olej. Pridajte polovicu vyšľahaného snehu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Pridajte orechy a na záver zľahka vmiešajte zvyšok snehu.
  2. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm a pečte na 180 °C približne 30 minút. 
  3. Upečený a vychladnutý korpus vyberte z formy a prerežte na polovice. Spodný plát korpusu vráťte do formy, popichajte špáradlom a pokvapkajte rumom. Natrite naň tenkú vrstvu džemu.
  4. Smotanu so stužovačom vyšľahajte dotuha. Do vyšľahanej smotany primiešajte nastrúhané gaštanové pyré. Hotovú gaštanovú šľahačku natrite na pripravený spodný plát korpusu a opatrne na ňu pritlačte druhý plát korpusu. Vložte do chladničky na stuhnutie.
  5. Jahody rozmixujte na malé kúsky. Pribináčiky, kyslú smotanu a vanilkový cukor spolu vyšľahajte a primiešajte k jahodám. Želatínu pripravte podľa návodu a pridajte do plnky. Hotovú plnku naneste na vrchný korpus a znovu dajte stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ozdobte jahodami a nasekanými orieškami.

Tip: Torta je lepšia je na druhý deň po odležaní.

Viac gaštanových receptov je na ďalšej strane >>>