Netradičná FAZUĽOVÁ POLIEVKA: Recept s ryžou a pestom vás prekvapí skvelou chuťou
11. 1. 2025, 12:03

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Fazuľová polievka na trochu netradičný spôsob má svoje čaro. Recept s ryžou a pestom má zaujímavú chuť a skutočne vás zasýti tak, že nebudete potrebovať druhý chod.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Netradičná fazuľovica
Toto je sýta polievka, ktorú si môžete vyladiť podľa svojho vkusu. Pesto v kombinácii s ryžou jej dodávajú skvelú chuť a vďaka nim je naozaj výnimočná. Pred podávaním ju môžete posypať opečenými píniovými orieškami. Veríme, že recept na fazuľovú polievku z našej kuchyne vám zachutí tak veľmi, ako nám v Dobrom jedle.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Fazuľová polievka s ryžou a pestom.
Prečo jesť fazuľu?
Fazuľa je výživná superpotravina plná bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, ako je železo a horčík. Podporuje trávenie, znižuje cholesterol a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. Je ideálnou voľbou pre vegetariánov aj všetkých, ktorí chcú jesť zdravo a udržať si energiu. Okrem polievok pridávajte fazuľu aj do šalátov či príloh.
FAZUĽOVÁ POLIEVKA S RYŽOU A PESTOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 55 MINÚT
Potrebujete:
- 1 malá žltá cibuľa
- 2 stredné mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- štvrť šálky sušených paradajok
- 1 lyžička sušeného oregana
- štvrť lyžičky vločiek čili (nemusí byť)
- pol šálky hnedej ryže
- 4 šálky hydinového vývaru alebo vody
- 1 plechovka maslovej fazule
- pol šálky pesta
- parmezán na servírovanie
- petržlenová vňať na servírovanie
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP:
- V hrnci na strednej teplote zohrejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno, mrkvy nakrájané na tenké kolieska, prelisované cesnaky a krátko opekajte. Pridajte sušené paradajky nakrájané nadrobno, oregano, vločky čili, soľ a korenie a opekajte, kým sa korenie nerozvonia.
- Pridajte premytú ryžu a za stáleho miešania ju opekajte asi 2 minúty. Prilejte 2 šálky vývaru a za občasného miešania priveďte do varu. Zakryte pokrievkou, znížte teplotu a varte, kým ryža nie je na zhryz. Bude to trvať 30 až 35 minút.
- Do polievky pridajte scedenú a premytú fazuľu a zvyšný vývar. Premiešajte a pokračujte vo varení 12 až 15 minút, aby ryža úplne zmäkla. Odstavte zo sporáka a vmiešajte pesto.
- Polievku naservírujte do tanierov a podávajte s nastrúhaným parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.