Nepečená dobrota krok za krokom: Malinová torta s mascarpone
3. 10. 2014, 17:30 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:08)

Nepečená dobrota krok za krokom: Malinová torta s mascarpone
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 300 g maslových sušienok
- 125 g masla + na vymastenie formy
- 3 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Na malinovú plnku:
- 600 g malín
- 6 ks plátkov želatíny
- 100 ml ovocnej šťavy
- 3 lyžice krupicového cukru
Na mascarponový krém:
- 500 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 100 ml bieleho jogurtu
- 1 ks želatínový stužovač
- 1 lyžica orechového likéru
- pár ks lístkov mäty
Postup
Krok 1
Sušienky najemno pomelieme, pridáme maslo, najemno nastrúhanú citrónovú kôru so šťavou a spolu spracujeme. 3 spôsoby ako z citrónu dostať viac šťavy
Krok 2
Sušienkovú hmotu natlačíme do vymastenej okrúhlej tortovej formy s priemerom 24 cm. Odložíme do chladu na 30 minút.
Krok 3
Do hrnca dáme 450 g malín, prisypeme krupicový cukor, prilejeme 2-3 lyžice vody a na miernom plameni povaríme, pokým sa cukor neroztopí. Odstavíme, masu rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.
Krok 4
Želatínu dáme napučať do ovocnej šťavy. Potom ju vyžmýkame a na miernom ohni rozpustíme. Gazdinky, nebojte sa želatíny!
Krok 5
Zvyšnú časť malín (150 g) opláchneme, osušíme a väčšie rozkrojíme.
Krok 6
Do prepasírovanej malinovej šťavy vmiešame rozpustenú želatínu a pridáme maliny.
Krok 7
Malinovú plnku navrstvíme na stuhnutý korpus vo forme a dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinu.
Krok 8
Mascarpone dáme do misy spolu s jogurtom. Pridáme práškový cukor s likérom a vymiešame. Pridáme nadrobno nasekané lístky mäty, želatínový stužovač pripravený podľa návodu a zľahka zamiešame.
Krok 9
Mascarponový krém natrieme na stuhnutú malinovú plnku a odložíme do chladu na štyri hodiny.
Krok 10
Nepečenú malinovú tortu s mascarpone po stuhnutí pokrájame, ozdobíme malinami a kúskami čokolády.