Reklama

Najlepšie MAKOVÉ KOLÁČIKY vám spríjemnia sviatky: Perfektné RECEPTY od cukrárky

Makové tartaletky na slávnostné pohostenie.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vybrali sme pre vás dokonalé recepty na makové tartaletky, krehké koláčiky a iné pochúťky s mletým makom. Užite si na sviatky sladké dobroty s Dobrým jedlom.

MAKOVÉ TARTALETKY

Zdroj: Laura Witteková

Makové tartaletky.

8 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

Potrebujete:

Na tartaletky:

  • 190 g masla izbovej teploty
  • 120 g práškového cukru
  • 75 g vajec (2 vajcia)
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 320 g hladkej múky
  • 40 g mandľovej múky
  • štipka zázvoru
  • štipka škorice
  • štipka soli

Na makový krém:

  • 150 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 2 žĺtky
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 2 lyžice rumu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na ozdobenie:

  • 250 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
  • celý mak

POSTUP:

  1. Do misy dajte maslo s cukrom a dobre vyšľahajte. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt a dobre ich zapracujte. Vsypte preosiate múky, zázvor, škoricu, soľ a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na dve hodiny do chladničky.
  2. Cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 3 mm a vykrajujte kolieska o niečo väčšie ako sú formičky na tartaletky. Cesto do formičiek jemne utlačte a tartaletky vložte do mrazničky na 30 minút. Medzitým nechajte rúru vyhriať na 180 °C. Do každej tartaletky vložte papier na pečenie a vsypte fazule, ktoré cesto zaťažia a ostane tak pekne rovné. Pečte 15 minút, potom fazule aj s papierom odstráňte a dopekajte ešte ďalších 5-10 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť. Následne ostrým nožom zrežte pretŕčajúce okraje.
  3. Kým sa pečú tartaletky, pripravte makový krém. Mlieko nechajte zovrieť, pridajte mletý mak a 2 minúty varte. Potom odstavte a nechajte vychladnúť.
  4. V ohňovzdornej mise položenej nad hrncom s vriacou vodou vyšľahajte žĺtky s práškovým cukrom na svetlú penu. Žĺtky zakryte fóliou tak, aby sa ich dotýkala, a nechajte vychladnúť. Keď mak aj žĺtky sú chladné, zmiešajte ich.
  5. Do misy dajte maslo izbovej teploty, pridajte makovú zmes a vyšľahajte. Nakoniec zamiešajte rum a citrónovú šťavu.
  6. Krémom naplňte tartaletky a vložte aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým vyšľahajte smotanu, preložte ju do cukrár­skeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobte. Jemne posypte celým makom a môžete podávať.

KREHKÉ MAKOVÉ KOLÁČIKY

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Krehké makové koláčiky.

20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 270 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru + na posypanie
  • 200 g studeného masla
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica kyslej smotany

Na makovú náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 400 ml mlieka
  • 3-4 lyžice krupicového cukru
  • 60-80 g mletých piškót
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica rumu
  • za hrsť hrozienok

POSTUP:

  1. Ako prvé si pripravte makovú náplň, aby vychladla. Do hrnca vlejte mlieko a priveďte do varu. Do mlieka vsypte mak, cukor a minútu povarte. Odstavte, pridajte mleté piškóty, nastrúhanú citrónovú kôru, rum, hrozienka a dobre premiešajte. Piškóty pridávajte po častiach, aby vznikla hustejšia hmota. Nechajte vychladnúť.
  2. Do mixéra vsypte múku, cukor, studené maslo nakrájané na kocky a premixujte na konzistenciu mrveničky. Pridajte žĺtky, kyslú smotanu a znova premixujte. Cesto vyberte a zabaľte do fólie. Vložte do chladničky a nechajte 30 až 60 minút odpočívať v chladničke.
  3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho na 3 mm hrúbku a vykrajujte kolieska o niečo väčšie ako formičky na mafiny. Povkladajte ich do vymastených formičiek a naplňte makovou náplňou. Zvyšné cesto vyvaľkajte, povykrajujte kolieska a v strede vykrojte ozdobný kvietok alebo hviezdičku. Tieto kolieska položte na makovú náplň a jemne pritlačte. Koláčiky vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 20 minút, aby povrch bol pekne zlatý. Nechajte vychladnúť a nakoniec jemne posypte práškovým cukrom.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cukrárka PETRA TÓTHOVÁ: Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČE!

    KYSNUTÁ BABKA S MARCIPÁNOM

    Zdroj: Laura Witteková

    Kysnutá babka s marcipánom.

    15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT + KYSNUTIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 20 g čerstvého droždia
    • 250 ml mlieka
    • 30 g krupicového cukru
    • 500 g hladkej múky
    • 1 lyžička soli
    • 100 g masla izbovej teploty + na potretie formy

    Na náplň:

    • 100 ml mlieka
    • 180 g mletého maku
    • 50 g práškového cukru
    • 1 lyžica slivkového lekváru
    • kôra z jedného citróna
    • pol lyžičky škorice a štipka mletých klinčekov
    • 1 balenie marcipánu
    • 1 vajce na potretie

    POSTUP:

    1. V miske zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor, lyžicu múky a nechajte vzísť kvások.
    2. Do veľkej misy vsypte múku, pridajte kvások, soľ a premiešajte. Postupne primiešavajte maslo izbovej teploty. Vypracujte hladké pružné cesto, prikryte utierkou a nechajte kysnúť aspoň 45-60 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
    3. Formu na chlebík vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.
    4. Kým cesto kysne, pripravte náplň: Zohrejte mlieko s cukrom pod bod varu. Pridajte mak, lyžicu slivkového lekváru, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu, klinčeky, zamiešajte a nechajte vychladnúť.
    5. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na rovnomerný obdĺžnik. Cesto potrite makovou náplňou. Na ňu nastrúhajte marcipán a zrolujte do závinu. Cez stred ho rozkrojte, aby vznikli dva copy. Copy spolu prekladaním jedného cez druhý zapleťte a vložte do pripravenej formy. Opäť nechajte kysnúť aspoň 30 minút. Povrch potrite vajíčkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 35-40 minút.
    6. Upečenú babku nechajte vychladnúť a vyberte z formy. Potom nakrájajte a dajte si ku kávičke.

    MAKOVÉ SLIMÁČIKY

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Makové slimáčiky

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 100 g masla izbovej teploty
    • 150 g hrudkovitého tvarohu
    • 1 vajce
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • štipka soli
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 230 g hladkej celozrnnej múky

    Na náplň:

    • 100 g celého maku
    • 2 lyžice medu
    • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
    • štipku mletých klinčekov

    POSTUP:

    1. Na cesto dajte do misy maslo, tvaroh a dobre vymiešajte. Zapracujte vajíčko, vanilku, soľ a kypriaci prášok. Nakoniec vsypte preosiatu múku a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte ho v chladničke aspoň hodinu.
    2. Mak uvarte v troche horúcej vody, zceďte ho a dajte do mixéra. Pridajte med, citrónovú kôru, mleté klinčeky a dobre rozmixujte. Nechajte vychladnúť.
    3. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Rovnomerne ho natrite makovou náplňou a z dlhších strán zrolujte cesto k sebe. Následne závin rozkrájajte približne na 1,5 cm široké plátky. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 20 minút. Nechajte vychladnúť na plechu.

    Dobrý tip: Závin pred krájaním vložte do chladničkyna 30 minút, aby sa lepšie krájal.

    MAKOVÉ GRILÁŽKY

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Makové grilážky.

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + tuhnutie

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 135 g kryštálového cukru
    • 125 ml šľahačkovej smotany
    • 100 g práškového cukru
    • 125 g masla
    • 100 g mletého maku
    • 50 g nemletého maku
    • za hrsť sušených sliviek
    • 3 tortové oblátky
    • 100 g horkej čokolády
    • 1 lyžica masla

    POSTUP:

    1. V hrnci s hrubším dnom roztopte kryštálový cukor na karamel. Opatrne prilejte zohriatu smotanu a dobre premiešajte, aby bola zmes hladká. Pridajte práškový cukor, nakrájané maslo, mak a sušené slivky nakrájané na drobno. Všetko dobre premiešajte a 5 minút povarte. Odstavte a nechajte 10 minút vychladnúť. Zmes trochu zhustne a potom môžete plniť oblátky.
    2. Na prvú oblátku rovnomerne rozotrite prvú polovicu náplne, prikryte druhou oblátkou, jemne pritlačte a natrite druhou polovicou náplne. Pritlačte tretiu oblátku a prikryte papierom na pečenie. Na papier položte rovnú dosku a dobre zaťažte. Takto nechajte oblátky úplne vychladnúť a stuhnúť.
    3. V miske nad vodnou parou roztopte čokoládu spolu s maslom. Odstavte, nechajte 3 minúty chladnúť, následne čokoládu rovnomerne rozotrite na povrch oblátky. Nechajte stuhnúť a nakrájajte.

    Vyskúšajte viac sladkých receptov z Dobrého jedla:

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.