Reklama

KLASIKU má rád každý: Našli sme tie NAJLEPŠIE recepty na rezeň, roštenku či paprikáš

Koložvárska kapusta

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Reklama

Klasické recepty hviezdia vždy. Tak nech sa páči, iste si nájdete svojho favorita.

PAPRIKY PLNENÉ MLETÝM MÄSOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA XX  MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:17
Remaining Time 1:17
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Koložvárska kapusta: Chutná klasika z jedného pekáča

    Potrebujete:

    • 8 zelených paprík
    • 160 g ryže
    • 350 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
    • 1 vajce
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    NA OMÁČKU:

    • 800 g čerstvých paradajok
    • 1 malú cibuľu
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 1 lyžicu rumu
    • kúsok celej škorice
    • 1 bobkový list
    • cukor (podľa chuti)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP:

    1. Papriky umyte a odstráňte z nich stopky aj semienka. Ryžu uvarte do polomäkka. Nechajte vychladnúť. K mletému mäsu pridajte vajce, ryžu, soľ, korenie a dobre premiešajte. Zmesou naplňte papriky. 
    2. Paradajky nakrájajte. V hrnci rozohrejte olej, opražte na ňom najemno nastrúhanú cibuľu. Zalejte vývarom, pridajte paradajky, rum, škoricu, bobkový list, soľ a korenie. Omáčku uvarte do zhustnutia a potom ju prepasírujte. 
    3. Do omáčky vložte naplnené papriky a pomaly varte domäkka. Omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte cukor, soľ a korenie. Podávajte s knedľou alebo uvarenými zemiakmi.

    BRATISLAVSKÁ ROŠTENKA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 600 – 800 g hovädzej roštenky
    • 3 stredne veľké cibule
    • 2 mrkvy, 2 petržleny a kúsok zeleru + na podávanie
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo 3 lyžice riedkeho pretlaku)
    • 2 bobkové listy
    • pár guľôčok nového a čierneho korenia
    • 1 liter hovädzieho vývaru
    • 3-4 kyslé uhorky
    • 2 sardelové filety (alebo lyžička sardelovej pasty)
    • pár kvapiek worčesterskej omáčky
    • zopár lyžíc kyslej smotany
    • 1 lyžicu hladkej múky
    • citrónovú šťavu
    • cukor
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej
    • tarhoňu ako prílohu

    Postup je na druhej strane...

    POSTUP:

    1. Roštenku odblaňte, očistite a nakrájajte na plátky. Ak treba, po bokoch jemne narežte, nebude sa stáčať pri opekaní. Plátky vyklepte medzi pevnejšími igelitovými vreckami.
    2.  Vyklepané plátky mäsa osoľte, okoreňte a krátko opečte na horúcom oleji z oboch strán. Mäso z panvice vyberte a ak máte viac plátkov, opečte ich postupne.
    3. Do panvice pridajte ešte trochu oleja a vo výpeku opečte očistenú cibuľu nakrájanú na jemno spolu s väčšími kusmi očistenej koreňovej zeleniny (tú neskôr z omáčky vyberiete). Pridajte prelisovaný cesnak.
    4.  Do panvice vlejte paradajkový koncentrát a chvíľu povarte. Teraz pridajte bobkový list, nové a celé čierne korenie. Vráťte mäso do panvice, prilejte horúci hovädzí vývar, ale iba toľko, aby z neho mäso vytŕčalo.
    5.  Panvicu alebo hrniec riadne zakryte a mäso duste v rúre na 180 °C alebo na sporáku do zmäknutia. Hotové mäso nechajte trochu vychladnúť v šťave, potom vyberte. Vyberte aj bobkový list, korenie a zeleninu.
    6. Do šťavy vmiešajte sardely a pár kvapiek worčesterskej omáčky. Rozmixujte do krémova, vráťte na sporák a pridajte zopár lyžíc kyslej smotany rozmiešanej s lyžicou múky a trochou z rozmixovanej omáčky. Omáčku ešte pár minút povarte a dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
    7. Roštenku podávajte s omáčkou, narýchlo opečenými kúskami koreňovej zeleniny a tarhoňou.

    KURACÍ PAPRIKÁŠ (Cirkepaprikás)

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
    • koreňovú zeleninu na vývar 
    • 2 cibule
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžicu mletej sladkej papriky
    • 1 lyžičku pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
    • kurací vývar alebo voda
    • 200 ml kyslej smotany
    • 1-2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
    • soľ
    • olej alebo tuk (bravčový, kačací)

    Postup je na druhej strane...

    POSTUP:

    1.  Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.
    2. Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa.
    3. Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.
    4. Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.
    5. Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte  s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.
    6. Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami.

    KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA

    (Kolozsvári rakott káposzta)

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Milujete perkelt, ale nechce sa vám stáť dlho pri šporáku? Tento zjednodušený recept vás istotne zaujme

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

      Potrebujete:

      • 1,2 kg mletého bravčového mäsa (pliecko)
      • 3 cibule
      • 3 strúčiky cesnaku
      • sladkú mletú červenú papriku
      • mletú rascu
      • 1 bobkový list
      • vývar alebo voda
      • 1 kg kyslej kapusty
      • 250 g guľatozrnnej ryže
      • 2-3 jemne pikantné klobásky
      • 1 kyslú smotanu
      • 1 smotanu na šľahanie
      • soľ, mleté čierne korenie
      • bravčová masť, olej

      Postup je na druhej strane...

      POSTUP:

      1. Pripravte mäso: Na masti osmažte polovicu nadrobno nakrájanej cibule, pridajte prelisované cesnaky, mletú červenú papriku, rascu a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte bobkový list, soľ a mleté korenie. Podlejte vodou alebo vývarom a prikryté duste do zmäknutia.
      2.  Urobte kapustu: Kapustu prepláchnite (ak treba) a nakrájajte na menšie kúsky. Na masti osmažte zvyšnú cibuľu, pridajte mletú červenú papriku a rascu (ak ju kapusta neobsahuje), kapustu a keď treba, trochu vody. Prikryté duste do zmäknutia.
      3. Uvarte ryžu: Ryžu prepláchnite studenou vodou a predvarte v 300 ml osolenej vody.
      4. Zapekaciu formu (30 x 20 cm) vymažte olejom a postupne po vrstvách ukladajte tretinu kyslej kapusty, polovicu uduseného mäsa, polovicu klobások nakrájaných na kolieska a ďalšiu tretinu kyslej kapusty.
      5. Zamiešajte spolu kyslú smotanou so sladkou. Na vrstvu kyslej kapusty nalejte polovicu tejto zmesi a navrstvite na ňu všetku predvarenú ryžu.
      6. Na ryžu rozložte zvyšné mleté mäso, kolieska klobások a kyslú kapustu. Všetko znova zalejte vymiešanou smotanou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút. Podávajte nakrájané na kocky.

      BRAVČOVÝ ČIERNOHORSKÝ REZEŇ

      3 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PRAŽENIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      • 600 g bravčového karé bez kosti
      • soľ, mleté čierne korenie

      NA CESTÍČKO:

      • 3 zemiaky
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžičku sušeného majoránu
      • 2 vajcia
      • hladká múka na zahustenie
      • bravčovú masť
      • soľ, mleté čierne korenie
      • ryžu s hráškom ako prílohu (zemiakové pyré)

      POSTUP:

      1. Mäso nakrájajte na rezne, naklepte, po okrajoch narežte, osoľte a okoreňte.
      2. Do misy nastrúhajte očistené zemiaky, pridajte prelisovaný cesnak, majorán podrvený v dlaniach, soľ, korenie, vajcia a postupne pridávajte múku, až vznikne polohusté cestíčko. V cestíčku by mala prevažovať chuť zemiakov, nie múky.
      3. Na panvici dobre rozohrejte bravčovú masť. Rezne obaľte v múke, oklepte, namočte do cestíčka a vyprážajte rovnomerne z oboch strán. Najskôr rezne opečte sprudka, potom zmiernite teplotu na minimum, aby sa mäso dobre prepieklo a rezne sa nespálili. Podávajte s ryžou zmiešanou s poduseným hráškom. Vhodnou prílohou je aj zemiakové pyré.

      VIEDENSKÝ TEĽACÍ REZEŇ SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT

      Potrebujete:

      • 4 teľacie rezne zo stehna (á 180 g)
      • hladkú múku
      • 1-2 vajcia
      • strúhanku
      • 1 citrón
      • 30 g masla
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olej alebo masť

      NA ŠALÁT:

      • 1 kg zemiakov
      • 1 cibuľu
      • 250 ml zeleninového vývaru
      • pol lyžice dijonskej horčice
      • 2 lyžice octu
      • 4 lyžice oleja
      • 1 šalátovú uhorku
      • soľ, mleté čierne korenie

      Postup je na druhej strane...

      POSTUP:

      1. Urobte šalát (môžete aj o deň skôr): Zemiaky umyte a v šupke uvarte v osolenej vode. Nechajte mierne vychladnúť, ošúpte, nakrájate na polovicu a potom na plátky. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Do malého hrnca dajte vývar, uveďte do varu, pridajte horčicu, ocot, olej, soľ, korenie. Ešte teplé zemiaky zalejte vývarom a premiešajte. Nechajte vychladnúť. Uhorku očistite, nastrúhajte, osoľte a v site nechajte odkvapkať. Tesne pred podávaním primiešajte do hotového šalátu. 
      2. Pripravte rezne: Mäso umyte, osušte a vyklepte natenko medzi mikroténovými vreckami.
      3. Do tanierov pripravte ingrediencie na trojobal. Do jedného nasypte múku, do druhého rozklepnite vajcia a vidličkou ich našľahajte, do tretieho dajte strúhanku.
      4.  Rezne jemne osoľte a okoreňte. Obaľte ich v múke a prebytočnú múku otraste. Z oboch strán ich namočte do vajca a dôkladne obaľte v strúhanke. Strúhanku na rezne nepritláčajte.
      5.  Vo veľkej panvici rozohrejte olej a pridajte maslo. Rezne opekajte z jednej strany dozlatohneda, obráťte a dopečte. Každú stranu opekajte 2-3 minúty. 
      6.  Citrón nakrájajte na mesiačiky a pridajte na tanieri k rezňom. Podávajte teplé s odstátym zemiakovým šalátom. 

      MAĎARSKÝ GULÁŠ

      5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

      Potrebujete:

      • 1 kg hovädzieho predného (močing, krk, plece)
      • 600 g cibule
      • mletú sladkú červenú papriku
      • mletú štipľavú červenú papriku (nemusí byť)
      • 3 paradajky
      • 2 menšie zelené papriky
      • soľ
      • bravčovú masť
      • chlieb a pivo ako prílohu

      Postup je na druhej strane...

      POSTUP:

      1. Na bravčovej masti osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno do zlatohneda až hneda. Stále miešajte, môže to trvať 10-20 minút.
      2. Hrniec odstavte a cibuľu zasypte mletou sladkou červenou paprikou a pridajte aj štipľavú, ak chcete. Papriku orestujte, vráťte hrniec na plameň, pridajte mäso nakrájané na väčšie kocky a restujte, kým úplne nestratí červenú farbu.
      3. Mäso osoľte, premiešajte a počkajte, kým pustí šťavu. Podľa potreby dolejte horúcu vodu, aby mäso bolo takmer zakryté. Priveďte do varu, prikryte, varte pomaly a občas premiešajte.
      4. Keď mäso mierne zmäkne, pridajte nakrájané paradajky a papriku a podľa potreby aj horúcu vodu. Prikryte a dovarte mäso domäkka. Ku koncu môžete ešte pridať štipľavú papričku, soľ, prípadne nechať prebytočnú tekutinu odpariť varením v odkrytom hrnci. Guláš podávajte s čerstvým chlebíkom a pohárom vychladeného piva.