Naj fazuľové polievky našej RODINY: Starenkina FAZUĽAČKA i tetina JÓKAI
3. 1. 2022, 15:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Reklama
Fazuľové polievky u nás milujeme. Každý má tú svoju.
JÓKAI FAZUĽOVÁ POLIEVKA
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

Video Player is loading.
Hustá FAZUĽOVICA s kvakou: Starý recept od prababkyPotrebujete:
- 250 g miešanej fazule
- 300 g údeného kolena
- 2 bobkové listy
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 malý zeler
- 200 g klobásy
- 1 cibuľa
- 40 g hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- bravčová masť
- ocot a kyslá smotana na ochutenie
- petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP:
- Fazuľu namočte na noc do vody. Na druhý deň ju zlejte a dajte variť s kolenom a bobkovým listom do studenej vody.
- Očistite zeleninu a nakrájajte na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach ju aj s klobásou pridajte k fazuli.
- Cibuľu ošúpte a nasekajte. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberte ich. Z múky a z lyžice masti pripravte svetlú zápražku, pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustite polievku.
- Mäso nakrájate alebo natrhajte a pridajte do polievky. Rovnako pridajte klobásu. Polievku dochuťte octom a smotanou. Pred podávaním ju môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
STARENKINA FAZUĽAČKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g suchej bielej fazule
- 1 l vody
- 1 strúčik cesnaku
- 4 až 5 zrniečok čierneho korenia
- 1 cibuľu
- 50 g oravskej slaniny
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžicu hladkej múky
- sušený majorán
- 100 g širokých rezancov
- soľ
POSTUP:
- Prebratú a prepláchnutú fazuľu namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň fazuľu sceďte, dajte do hrnca, pridajte vodu, ošúpaný cesnak, celé korenie a na miernom plameni uvarte do mäkka.
- Očistenú cibuľu a slaninu nadrobno pokrájajte. V panvici na rozohriatom oleji opečte, osoľte, zaprášte múkou a krátko opražte. Zalejte asi 400 ml studenej vody, premiešajte, nalejte do uvarenej fazule a ešte chvíľu povarte.
- Nakoniec polievku ochuťte sušeným majoránom. Podávajte s uvarenými rezancami.
FAZUĽOVÁ POLIEVKA S PARADAJKOVÝM PRETLAKOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g suchej fazule
- 1 malú cibuľu
- 100 g paradajkového pretlaku
- 100 g zemiakov
- 1 lyžicu hladkej múky
- olej
- soľ
- štipku cukru
POSTUP:
- Suchú fazuľu deň vopred namočte do 2 l vody a aj s vodou, v ktorej je namočená, ju djte variť. K fazuli pridajte celú ošúpanú cibuľu, ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky a paradajkový pretlak. Povarte do mäkka.
- Z menšieho množstva oleja a múky pripravte tmavšiu zápražku, rozrieďte trochou vody z polievky, vlejte do hrnca a krátko povarte. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
Tip : Jednoduchá fazuľová polievka je ideálny základ, do ktorého môžete dať variť klobásu alebo údené mäso, prípadne tesne pred dovarením vložiť na kolieska pokrájané párky.
HUSTÁ FAZUĽOVO - ZELENINOVÁ POLIEVKA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g drobnej strakatej fazule
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menší pór
- 1 väčšiu mrkvu
- 1/2 menšieho zeleru
- 1 bobkový list
- 4 zrnká nového korenia
- 1 lyžičku sušenej bazalky
- 1 menšiu cuketu
- 2 zemiaky
- 2 paradajky
- 1 lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Fazuľu dobre umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme a prilejeme asi 2 litre čerstvej vody. V prikrytom hrnci privedieme do varu. Asi po 10 minútach varenia vodu znova zlejeme a dolejeme vriacu. Pridáme bobový list a varíme do mäkka asi 30 minút.
- Medzitým na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pokrájaný pór a na plátky nakrájaný cesnak. Po piatich minútach vložíme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Prikryté opekáme ďalších 5 minút.
- Opečenú zeleninu, nové korenie, sušenú bazalku pridáme do hrnca k mäkkej fazuli. Primiešame na kocky nakrájané zemiaky a po chvíli olúpanú, nakrájanú cuketu a olúpané paradajky bez jadierok. Ochutíme soľou a korením. Asi po 8 minútach môžeme polievku odstaviť.
Tip: Jednotlivé porcie môžete posypať nastrúhaným syrom.
FAZUĽOVÁ POLIEVKA S KLOBÁSOU A CESTOVINOU
PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžicu hladkej múky
- 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky
- 150 ml studenej vody
- 200 ml horúceho vývaru
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 menšie klobásy (môžu byť aj pikantné)
- 2 bobkové listy
- 5-6 zemiakov
- 100-150 g cestovín (široké rezance)
- za hrsť petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte trochu oleja, prisypte múku a miešajte na miernom plameni aspoň 1-2 minúty. Pridajte červenú papriku, premiešajte a zalejte studenou vodou. Zápražku dobre rozmiešajte a prilejte horúci vývar.
- Očistite mrkvu, petržlen a nakrájajte na hranolčeky. Pridajte do polievky spolu s olúpanou cibuľou a so strúčikmi cesnaku v celku. Klobásy opláchnite, prekrojte na polovice a dajte do polievky. Osoľte, okoreňte, vložte bobkový list a varte asi 15 minút. Potom pridajte olúpané zemiaky pokrájané na kocky. Varte, kým nezmäknú.
- V osolenej vriacej vode pripravte cestoviny, zlejte ich a pridajte do polievky. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.