Reklama

Naj fazuľové polievky našej RODINY: Starenkina FAZUĽAČKA i tetina JÓKAI

Babkina fazuľová polievka.

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó

Reklama

Fazuľové polievky u nás milujeme. Každý má tú svoju.

JÓKAI FAZUĽOVÁ POLIEVKA

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hustá FAZUĽOVICA s kvakou: Starý recept od prababky

    Potrebujete:

    • 250 g miešanej fazule
    • 300 g údeného kolena
    • 2 bobkové listy
    • 2 mrkvy
    • 2 petržleny
    • 1 malý zeler
    • 200 g klobásy
    • 1 cibuľa
    • 40 g hladkej múky
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 lyžička mletej červenej papriky
    • bravčová masť
    • ocot a kyslá smotana na ochutenie
    • petržlenová vňať na ozdobu

    POSTUP:

    1. Fazuľu namočte na noc do vody. Na druhý deň ju zlejte a dajte variť s kolenom a bobkovým listom do studenej vody.
    2. Očistite zeleninu a nakrájajte na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach ju aj s klobásou pridajte k fazuli.
    3. Cibuľu ošúpte a nasekajte. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberte ich. Z múky a z lyžice masti pripravte svetlú zápražku, pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustite polievku.
    4. Mäso nakrájate alebo natrhajte a pridajte do polievky. Rovnako pridajte klobásu. Polievku dochuťte octom a smotanou. Pred podávaním ju môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

    STARENKINA FAZUĽAČKA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT

    Potrebujete:

    • 100 g suchej bielej fazule
    • 1 l vody
    • 1 strúčik cesnaku
    • 4 až 5 zrniečok čierneho korenia
    • 1 cibuľu
    • 50 g oravskej slaniny
    • 2 lyžice oleja
    • 1 lyžicu hladkej múky
    • sušený majorán
    • 100 g širokých rezancov
    • soľ

    POSTUP:

    1. Prebratú a prepláchnutú fazuľu namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň fazuľu sceďte, dajte do hrnca,  pridajte vodu, ošúpaný cesnak, celé korenie a na miernom plameni uvarte do mäkka.
    2. Očistenú cibuľu a slaninu nadrobno pokrájajte. V panvici na rozohriatom oleji opečte, osoľte, zaprášte múkou a krátko opražte. Zalejte asi 400 ml studenej vody, premiešajte, nalejte do uvarenej fazule a ešte chvíľu povarte.
    3. Nakoniec polievku ochuťte sušeným majoránom. Podávajte s uvarenými rezancami. 

    FAZUĽOVÁ POLIEVKA S PARADAJKOVÝM PRETLAKOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g suchej fazule
    • 1 malú cibuľu
    • 100 g paradajkového pretlaku
    • 100 g zemiakov
    • 1 lyžicu hladkej múky
    • olej
    • soľ
    • štipku cukru

    POSTUP: 

    1. Suchú fazuľu deň vopred namočte do 2 l vody a aj s vodou, v ktorej je namočená, ju djte variť. K fazuli pridajte celú ošúpanú cibuľu, ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky a paradajkový pretlak. Povarte do mäkka.
    2.  Z menšieho množstva oleja a múky pripravte tmavšiu zápražku, rozrieďte trochou vody z polievky, vlejte do hrnca a krátko povarte. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

    Tip : Jednoduchá fazuľová polievka je ideálny základ, do ktorého môžete dať variť klobásu alebo údené mäso, prípadne tesne pred dovarením vložiť na kolieska pokrájané párky.

    HUSTÁ FAZUĽOVO - ZELENINOVÁ POLIEVKA

     6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g  drobnej strakatej fazule
    • 2 PL olivového oleja
    • 1 cibuľu
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 menší pór
    • 1 väčšiu mrkvu
    • 1/2 menšieho zeleru
    • 1 bobkový list
    • 4 zrnká nového korenia
    • 1 lyžičku sušenej bazalky
    • 1 menšiu cuketu
    • 2 zemiaky
    • 2 paradajky
    • 1 lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP: 

    1.  Fazuľu dobre umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme a prilejeme asi 2 litre čerstvej vody. V prikrytom hrnci privedieme do varu. Asi po 10 minútach varenia vodu znova zlejeme a dolejeme vriacu. Pridáme bobový list a varíme do mäkka asi 30 minút.
    2. Medzitým na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pokrájaný pór a na plátky nakrájaný cesnak. Po piatich minútach vložíme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Prikryté opekáme ďalších 5 minút.
    3. Opečenú zeleninu, nové korenie, sušenú bazalku pridáme do hrnca k mäkkej fazuli. Primiešame na kocky nakrájané zemiaky a po chvíli olúpanú, nakrájanú cuketu a olúpané paradajky bez jadierok. Ochutíme soľou a korením. Asi po 8 minútach môžeme polievku odstaviť.

    Tip: Jednotlivé porcie môžete posypať nastrúhaným syrom.

    FAZUĽOVÁ POLIEVKA S KLOBÁSOU A CESTOVINOU

    PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 lyžicu hladkej múky
    • 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky
    • 150 ml studenej vody
    • 200 ml horúceho vývaru
    • 2 mrkvy
    • 1 petržlen
    • 1 cibuľu
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 2 menšie klobásy (môžu byť aj pikantné)
    • 2 bobkové listy
    • 5-6 zemiakov
    • 100-150 g cestovín (široké rezance)
    • za hrsť petržlenovej vňate
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP: 

    1. Vo väčšom hrnci rozohrejte trochu oleja, prisypte múku a miešajte na miernom plameni aspoň 1-2 minúty. Pridajte červenú papriku, premiešajte a zalejte studenou vodou. Zápražku dobre rozmiešajte a prilejte horúci vývar.
    2.  Očistite mrkvu, petržlen a nakrájajte na hranolčeky. Pridajte do polievky spolu s olúpanou cibuľou a so strúčikmi cesnaku v celku. Klobásy opláchnite, prekrojte na polovice a dajte do polievky. Osoľte, okoreňte, vložte bobkový list a varte asi 15 minút. Potom pridajte olúpané zemiaky pokrájané na kocky. Varte, kým nezmäknú.
    3. V osolenej vriacej vode pripravte cestoviny, zlejte ich a pridajte do polievky. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.