Reklama

Musaka s baklažánom sa zaobíde aj bez mäsa: Veggie RECEPT od našej Veroniky

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Úžasné jedlo plné zeleniny a ešte k tomu z jedného hrnca – to je musaka. Vychutnajte si bohaté chute Stredomoria v ľahšej a sviežejšej podobe z našej rubriky Veggie s Veronikou!

Pošlite nám fotografie svojich vegetariánskych alebo vegánskych dobrôt s heslom VEGGIE S VERONIKOU a my vyberieme jedného z vás, ktorého odmeníme tyčovým mixérom Ariete Breakfast Hand Blender 3in1 v hodnote 39,90 €. Výkonný ručný tyčový mixér Ariete Breakfast 3v1 je skvelým pomocníkom do každej kuchyne. Ľahko s ním pripravíte smoothie, krémové polievky, nasekáte orechy aj vyšľaháte šľahačku. Fotografie posielajte do 1. augusta na dobrejedlo@newsandmedia.sk

MUSAKA S BAKLAŽÁNOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 AŽ 45 MINÚT

Potrebujete:

Na musaku:

  • 1 baklažán
  • 3 zemiaky
  • 2 cukety
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • korenie podľa chuti
  • 2 lyžice sušeného oregana
  • 3 čerstvé paradajky

Na omáčku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 ml červeného vína
  • 400 g krájaných paradajok
  • 400 g plechovka hnedej šošovice
  • 2 bobkové listy
  • štipka mletej škorice
  • 1 lyžička cukru
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice čerstvej bazalky
  • 1 lyžica čerstvého oregana

Na bešamelovú omáčku:

  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 50 g parmezánu
  • štipka mletého muškátového orieška
  • soľ, korenie

POSTUP: Baklažán nakrájajte na plátky, položte na papierovú utierku a osoľte z oboch strán. Nechajte 10 minút odležať, potom ho osušte a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 210 °C približne 20 minút. Zemiaky a cuketu nakrájajte na tenké plátky.

Zatiaľ si pripravte omáčku. V hlbšej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, pretlačený cesnak a opečte. Vlejte víno a restujte, kým sa neodparí.

Pridajte krájané paradajky, šošovicu, bobkové listy, škoricu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Dobre zamiešajte a priveďte k varu. Varte približne 10 minút, odstavte a pridajte nasekané bylinky.

Na bešamel do hrnca dajte maslo a nechajte roztopiť. Pridajte múku a osmažte. Za stáleho miešania vlejte mlieko, dobre rozmiešajte a nechajte vrieť približne 2 minúty, aby sa múka uvarila. Odstavte a vsypte nastrúhaný parmezán, muškátový oriešok, soľ, korenie a zamiešajte.

Do zapekacej misy dajte na dno dve lyžice šošovicovej omáčky a poukladajte vrstvu zemiakov. Na zemiaky poukladajte vrstvu cukety a potom vrstvu baklažánu. Rozprestrite polovicu šošovicovej omáčky a opäť rozložte plátky zemiakov, cukiet a baklažánu. Zalejte druhou polovicou omáčky, uložte posledné baklažány a polejte bešamelovou omáčkou. Nakoniec na vrch poukladajte plátky paradajok a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C približne 40 až 45 minút. Vyberte z rúry a podávajte.

Autor článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.