Musaka s baklažánom sa zaobíde aj bez mäsa: Veggie RECEPT od našej Veroniky
27. 7. 2024, 6:02
Úžasné jedlo plné zeleniny a ešte k tomu z jedného hrnca – to je musaka. Vychutnajte si bohaté chute Stredomoria v ľahšej a sviežejšej podobe z našej rubriky Veggie s Veronikou!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Pošlite nám fotografie svojich vegetariánskych alebo vegánskych dobrôt s heslom VEGGIE S VERONIKOU a my vyberieme jedného z vás, ktorého odmeníme tyčovým mixérom Ariete Breakfast Hand Blender 3in1 v hodnote 39,90 €. Výkonný ručný tyčový mixér Ariete Breakfast 3v1 je skvelým pomocníkom do každej kuchyne. Ľahko s ním pripravíte smoothie, krémové polievky, nasekáte orechy aj vyšľaháte šľahačku. Fotografie posielajte do 1. augusta na dobrejedlo@newsandmedia.sk
MUSAKA S BAKLAŽÁNOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 AŽ 45 MINÚT
Potrebujete:
Na musaku:
- 1 baklažán
- 3 zemiaky
- 2 cukety
- 5 lyžíc olivového oleja
- korenie podľa chuti
- 2 lyžice sušeného oregana
- 3 čerstvé paradajky
Na omáčku:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 100 g šampiňónov
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 ml červeného vína
- 400 g krájaných paradajok
- 400 g plechovka hnedej šošovice
- 2 bobkové listy
- štipka mletej škorice
- 1 lyžička cukru
- soľ, korenie
- 2 lyžice čerstvej bazalky
- 1 lyžica čerstvého oregana
Na bešamelovú omáčku:
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 50 g parmezánu
- štipka mletého muškátového orieška
- soľ, korenie
POSTUP: Baklažán nakrájajte na plátky, položte na papierovú utierku a osoľte z oboch strán. Nechajte 10 minút odležať, potom ho osušte a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 210 °C približne 20 minút. Zemiaky a cuketu nakrájajte na tenké plátky.
Zatiaľ si pripravte omáčku. V hlbšej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, pretlačený cesnak a opečte. Vlejte víno a restujte, kým sa neodparí.
Pridajte krájané paradajky, šošovicu, bobkové listy, škoricu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Dobre zamiešajte a priveďte k varu. Varte približne 10 minút, odstavte a pridajte nasekané bylinky.
Na bešamel do hrnca dajte maslo a nechajte roztopiť. Pridajte múku a osmažte. Za stáleho miešania vlejte mlieko, dobre rozmiešajte a nechajte vrieť približne 2 minúty, aby sa múka uvarila. Odstavte a vsypte nastrúhaný parmezán, muškátový oriešok, soľ, korenie a zamiešajte.
Do zapekacej misy dajte na dno dve lyžice šošovicovej omáčky a poukladajte vrstvu zemiakov. Na zemiaky poukladajte vrstvu cukety a potom vrstvu baklažánu. Rozprestrite polovicu šošovicovej omáčky a opäť rozložte plátky zemiakov, cukiet a baklažánu. Zalejte druhou polovicou omáčky, uložte posledné baklažány a polejte bešamelovou omáčkou. Nakoniec na vrch poukladajte plátky paradajok a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C približne 40 až 45 minút. Vyberte z rúry a podávajte.