Mini dezert: Čokoládové prekvapenie v kalíškoch
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na kalíšky:
- 200 g kvalitnej čokolády (podľa chuti mliečna alebo horká)
Na tmavý krém:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
Na biely krém:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g bielej čokolády
Postup
Krok 1
Pripravíme krémy: 500 ml smotany krátko prevaríme na miernom ohni s horkou čokoládou. 250 ml smotany prevaríme s bielou čokoládou. Obe hmoty necháme chladiť 24 hodín. Po vychladení každú zvlášť vyšľaháme na tuhý krém.
Krok 2
Pripravíme kalíšky: Každý pohár vložíme do mikroténového vrecúška tak, aby vrecúško tesne obopínalo pohár. Na hornom okraji ho upevníme pomocou gumičky. Obalené poháre vložíme na 15 až 20 minút do mrazničky.
Krok 3
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Dno vychladených pohárov aj s vrecúškom namáčame z vonkajšej strany do rozpustenej čokolády do výšky 4 až 5 cm. Čokoládu necháme trocha stiecť a povrch zospodu pohára uhladíme. Opačne otočené poháre (hore dnom) s čokoládovou vrstvou uložíme do chladničky dobre stuhnúť.
Krok 4
Pomocou špeciálneho cukrárskeho pera alebo lyžičkou môžeme vytvoriť na stuhnutých košíčkoch ľubovoľné dekorácie.
Krok 5
Z pohára stiahneme gumičku, pohár opatrne vytiahneme z vrecúška, ktoré zároveň odlepíme od stuhnutého čokoládového kalíška.
Krok 6
Pomocou cukrárskej tuby alebo vrecka s ozdobným nadstavcom plníme vyšľahaný krém do čokoládových kalíškov. Najprv na dno nastriekame tmavý krém, potom biely krém. Dozdobíme podľa fantázie ovocím alebo čokoládovými dekoráciami, ktoré pripravíme zo zvyšnej čokolády na prípravu kalíškov. Uchovávame v chlade.