Reklama

Milované ZEMIAKY: Na RAŇAJKY hniezda, na OBED knedle a na maškrtenie MREŽOVNÍK

Úhrabky zo zemiakov.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Zemiaky sú hotový poklad, do ktorého môžete načrieť, kedykoľvek sa vám ráči. A radosť je s nimi variť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na obed bude francúzska klasika - cibuľová polievka

    ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ ÚDENÝM MÄSOM                                          

    3 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 800 g zemiakov
    • 250 g hrubej múky
    • 1 vajce
    • 300 g údeného mäsa
    • 60 g bravčovej masti
    • 150 g prerastenej slaniny
    • kyslú kapustu na podávanie
    • soľ

    POSTUP

    1. V osolenej vriacej vode uvarte zemiaky aj so šupkou. Po uvarení ich opláchnite studenou vodou, nechajte vychladnúť a ošúpte. Pretlačte ich cez lis, pridajte múku, vajce, soľ a vypracujte cesto.
    2. Údené mäso zomeľte na mlynčeku na mäso.
    3. Cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte a nakrájajte na malé štvorce. Do každého dajte lyžičkou pomleté údené mäso a cesto uzavrite do tvaru guľky. Naplnené guľky dajte variť do väčšieho hrnca s osolenou vriacou vodou. Asi po 10 minútach vyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberte dierkovanou naberačkou a odložte do misy.
    4. Slaninku opražte na masti. Plnené guľky podávajte s kyslou kapustou a posypané opečenou slaninou.

    ÚHRABKY

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 700 g zemiakov
    • 240 g hladkej múky  
    • 2 lyžičky soli
    • 2 lyžice bravčovej masti
    • 150 g údenej prerastenej slaniny
    • 1 väčšia cibuľa
    • 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
    • 800 – 1000 g kyslej kapusty

    POSTUP

    1. Zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte múku, soľ a vymiešajte pružné cesto. Do vriacej vody hádžte halušky, občas premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch, sú uvarené. Zlejte ich cez sitko.
    2.  Na masti opečte nadrobno nakrájanú slaninu, pridajte očistenú a nasekanú cibuľu a chvíľu spolu opekajte. Kyslú kapustu pokrájajte na kratšie slížiky a vložte k opečenej slanine a cibuli. Premiešajte a duste, kým kapusta nezmäkne. 
    3. Zemiaky uvarené v šupke očistite, nakrájajte na kolieska a spolu s uvarenými haluškami vmiešajte do kapusty. Môžete podávať.

    ZEMIAKOVÝ MREŽOVNÍK

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

    Na cesto:

    • 280 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 150 g práškového cukru + na podávanie
    • 280 g zemiakov uvarených v šupe
    • 1 vajce
    • 100 g masla

    Ešte potrebujete:

    • ríbezľový alebo malinový džem
    • plátky mandlí

    POSTUP

    1. Na pracovnú dosku preosejte múku s kypriacim práškom a cukrom. Pridajte uvarené ošúpané zemiaky, ktoré buď najemno nastrúhajte, alebo pretlačte cez lis. V strede urobte jamku a rozbite do nej vajce. Pridajte zmäknuté maslo a všetko spolu spracujte na hladké cesto.
    2. Dve tretiny cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť plechu (asi 36 x 27 cm). Rozvaľkané cesto preneste pomocou valčeka na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto bohato potrite džemom. Zo zvyšného cesta urobte valčeky, z ktorých vytvoríte na koláči mriežku.
    3. Povrch koláča posypte plátkami mandlí a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte asi 35 minút. Po upečení a vychladnutí koláč pokrájajte a posypte práškovým cukrom.

    ZEMIAKOVÉ HNIEZDA S VAJCOM

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 800 g zemiakov
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 150 g oravskej slaniny
    • 1 lyžičku masla
    • 1 lyžičku drvenej rasce
    • 5 vajec
    • pažítku na posypanie
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP

    1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody s olúpaným cesnakom nasekaným nadrobno. Počas varenia zemiakov dajte opekať nadrobno nakrájanú slaninu.
    2. Keď sú zemiaky mierne rozvarené, odstavte ich, zlejte vodu a nechajte krátko odpariť. Zemiaky pomocou pučidla roztlačte, pridajte opečenú slaninu bez vytopenej masti, kúsok masla, rascu, čerstvo pomleté čierne korenie a podľa chuti osoľte. Spolu vymiešajte na hustú kašu.
    3. Na plech vystlaný papierom na pečenie urobte 5 rovnako veľkých bochníkov s jamkou v strede. Do každej rozklepnite vajce. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C na 15 minút. Keď bielok zhustne, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ešte 15-20 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypte hniezda nastrúhaným syrom a nechajte v rúre mierne zapiecť. Podávajte teplé a posypané pažítkou.

    ZEMIAKOVÉ FAŠÍRKY S BYLINKOVÝM PESTOM

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 30 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT

    Na fašírky:

    • 800 g zemiakov uvarených v šupe
    • 2 strúčiky cesnaku (pečené v šupke)
    • 70 g jemne nastrúhaného parmezánu
    • 1 vajce
    • strúhanku na obaľovanie
    • olej na vyprážanie
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na pesto:

    • za veľkú hrsť listov bazalky
    • 1 menší strúčik cesnaku
    • 100 g píniových orieškov
    • 100 g nastrúhaného parmezánu
    • 1 lyžičku soli
    • 350 ml olivového oleja

    Na podávanie:

    • miešaný listový šalát
    • cherry paradajky
    • hobliny parmezánu

    POSTUP

    1. Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. K zemiakom vytlačte dužinu z upečených cesnakov, primiešajte parmezán, vajce a ochuťte soľou aj korením. Vymiešanú zmes odložte stuhnúť do chladu asi na 30 minút.
    2.  Z vychladenej zemiakovej hmoty naolejovanými rukami vytvarujte malé fašírky a obaľte ich v strúhanke. Vypražte ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán dochrumkava. Z panvice ich preložte na kuchynskú papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal.
    3. Pripravte pesto: Do mixéra vložte opláchnuté a osušené lístky bazalky, očistený a prelisovaný cesnak, nasucho opečené píniové oriešky, parmezán a soľ. Zapnite mixér a pomaly prilievajte olej, aby sa zmes dobre rozmixovala. Nemala by byť ani hustá, ani riedka.
    4. Fašírky podávajte s kôpkou bylinkového pesta. Uložte ich na miešaný listový šalát s nakrájanými cherry paradajkami a posypte hoblinami parmezánu. 

    V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty >>>