Reklama

Máme originál recept na Mille feuille z finále Pečie celé Slovensko

Technická výzva z finále Pečie celé Slovensko - dezert Mille Feuille.

Zdroj: STVR

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Poďte si vyskúšať technickú výzvu z finále štvrtej série sladkej šou Pečie celé Slovensko. Recept na dezert Mille feuille preverí zručnosti každého cukrára.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako máte správne pripraviť polevu na žĺtkové rezy? Jožka Zaukolcová vám poradí!

    Francúzsky dezert Mille feuille, čo v preklade znamená tisíc lístkov, vás môže prekvapiť tým, že do neho nejde obyčajné, ale obrátené lístkové cesto. Hoci recept nepatrí medzi najjednoduchšie, jeho lahodná chuť stojí za to, aby ste ho vyskúšali. Máme ho pre vás priamo z finále Pečie celé Slovensko.

    Zdroj: STVR

    Technická výzva z finále Pečie celé Slovensko - dezert Mille Feuille.

    Mille feuille z finále Pečie celé Slovensko

    Príprava: 3 h Počet kusov: 8 ks

    Potrebujete:

    Na lístkové cesto:

    • 200 g masla (tuková časť)
    • 90 g hladkej múky (tuková časť)
    • 175g hladkej múky (vodová časť)
    • 75 ml vody (vodová časť)
    • 1 ml citrónovej šťavy (vodová časť)
    • 5 g soli (vodová časť)
    • 55g mäkkého masla (vodová časť)

    Na krém:

    • 400 ml plnotučného mlieka
    • 50 ml Arrarat koňaku
    • 70 g žĺtkov
    • 100 g krupicového cukru
    • 45 g kukuričného škrobu
    • 45 g masla
    • 2,5 g mletého vanilkového struku

    Na snehové pusinky:

    • 125 g vaječných bielok
    • 250 g cukru krupica
    • 10 g kukuričného škrobu
    • Červené farbivo

    Na fondánovú polevu:

    • 250 g fondánu
    • 30 g glukózového sirupu
    • 5 ml vody

    Na čokoládovú polevu:

    • 70g Čokoláda ruby
    • 40g smotany 33%
    • 10g glukózového sirupu
    • Červené farbivo

    POSTUP:

    1. Pripravte lístkové cesto: Tuková časť - Studené maslo a múku rýchlo a krátko premiešame,  rozvaľkáme medzi fóliou (mikrotén) na veľkosť 20 x 15 cm, dáme dobre vychladiť. Vodová časť - Všetky zvyšné suroviny spolu vymiesime na hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať 10 minút. Prekladanie cesta - Potom vodovú časť rozvaľkáme na veľkosť 20 x 15 cm, medzi dvoma papiermi na pečenie, preložíme na tukovú časť a spolu vaľkáme na rozmer 20 x 30 cm preložíme na 3 časti. Zabalíme a dáme do chladničky na 15 minút odležať. Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť 20 x 40 cm a preložíme na 4 časti. Postup opakujeme ešte dva krát , tým, že cesto preložíme na tri krát a na štyri krát, medzi každým preložením necháme odležať zabalené 15 minút v chladničke.
    2. Cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme tenké pláty 27 x 35cm, ktoré preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme druhým papierom, zaťažíme druhým plechom a pri teplote 170°C – teplý vzduch pečieme cca 20 minút, potom plech aj papier odstránime, teplotu znížime na 150°C a dopečieme cca 15 minút do svetlohnedej farby.
    3. Po upečení a vychladnutí pláty narežeme na 10 cm dlhé pásy. Jeden pás cesta 11 cm široký v celku, polejeme fondánovou polevou, čokoládovou polevou nastriekame tenké pásy (2 mm špic) a pomocou špajle vytvoríme stromčekový vzor, necháme stuhnúť, okraje zarovnáme a krájame obdĺžniky veľké 10x 4 cm. Zvyšné pásy narežeme veľkosť 10x 4 cm. Krém striekame na jednotlivé kusy a skladáme, aby boli spojené. 3 krát krehký korpus, 2 krát krém, z čoho vrchný plát priložíme dokončený s polevou
    4. Pripravte krém: Zo surovín na krém uvaríme hladký krém a necháme prikryté vychladnúť. Do studeného krému pridáme 150g masla na dokončenie, vymiešame hladký krém, ktorý pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky priemer cca 1 cm nastriekame po dĺžke na krehké plátky lístkového cesta
    5. Pripravte snehové pusinky: Vaječné bielka s cukrom dajte nad vodný kúpeľ a miešajte pokiaľ sa cukor neroztopí Šľahajte na tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte kukuričný škrob Do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou si spravte pomocou štetca pásik červeného farbiva a vytláčajte malé pusinky Rozohrejte si rúru na teplý vzduch na 80 - 85 °C, sušte cca 1,5 hodiny, podľa veľkosti pusiniek a ich priebežnej kontroly.
    6. Fondán, glukózový sirup, vodu nahrejeme na teplotu 37 – 40°C, Zároveň si smotanu a glukózu prevaríme a nalejeme do čokolády nahrejeme, rozpustíme. Fondán rozotrieme na plát vcelku a nastriekame tenké pásy čokolády do fondánovej polevy. Aby ste vytvorili mramorový efekt, pomôžte si špáradlom, pracujte rýchlo. Dozdobte rezy 3ma pusinkami v rohu.

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.