Reklama

LUXUSNÝ OBED ako od šéfkuchára: ŠŤAVNATÁ bravčová PANENKA so SLIVKOVOU OMÁČKOU

Bravčová panenka očarí každého!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

To najjemnejšie bravčové mäso s lahodnou omáčkou so sladkého slivkového lekváru vám bude spievať v ústach!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rýchly BROSKYŇOVÝ KOLÁČ dostane vaše chuťové poháriky! TEASER

    BRAVČOVÁ PANENKA SO SLIVKOVOU OMÁČKOU A OPEKANÝMI ZEMIAKMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

    Zdroj: Shutterstock

    Bravčová panenka očarí každého!

    Potrebujete:

    • cca 700g bravčovej panenky
    • 4 lyžice oleja
    • soľ, korenie
    • 2 lyžičky údenej papriky
    • 70g masla
    • 3 lyžice slivkového lekváru
    • 50 ml suchého červeného vína
    • 150 ml silného vývaru
    • 400g menších zemiakov
    • 2 vetvičky rozmarínu

    POSTUP:

    1. Zemiaky dobre umyte a nakrájajte na štvrtiny, polejte 2 lyžicami oleja, dobre osoľte, pridajte rozmarín a dajte piecť pri teplote 200°C na cca 30 minút.
    2. Panenku nakrájajte na 7 cm kúsky, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte, pridajte aj údenú papriku. Na rozohriatu panvicu dajte zvyšný olej a opekajte panenku z každej strany približne 2 minúty, na bočných stranách budete pekne vidieť postupné prepečenie mäsa. Opečené kúsky dajte do alobalu, na každý kúsok položte 1 lyžičku masla, zabaľte a nechajte oddychovať.
    3. Do panvice, v ktorej ste opekali mäso, nalejte víno a nechajte vypariť alkohol, znížte teplotu, pridajte slivkový lekvár a miešajte, aby sa rozpustil. Prilejte po častiach vývar a nechajte prebublávať a redukovať do požadovanej hustoty. V prípade potreby dosoľte a dokoreňte. Na záver do odstavenej omáčky vmiešajte približne 30g studeného masla, záleží od toho, ako sa zredukovala omáčka a aký hustý lekvár ste použili. Dostanete tak jemnú, hladkú a lesklú omáčku plnú chuti!
    4. Oddýchnutú panenku nakrájajte na menšie kúsky, vnútri by mala byť jemne ružová a extrémne šťavnatá. Podávajte s pečenými zemiakmi a slivkovou omáčkou.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.