LUXUSNÝ OBED ako od šéfkuchára: ŠŤAVNATÁ bravčová PANENKA so SLIVKOVOU OMÁČKOU
29. 8. 2023, 7:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
To najjemnejšie bravčové mäso s lahodnou omáčkou so sladkého slivkového lekváru vám bude spievať v ústach!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
43 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Rýchly BROSKYŇOVÝ KOLÁČ dostane vaše chuťové poháriky! TEASERBRAVČOVÁ PANENKA SO SLIVKOVOU OMÁČKOU A OPEKANÝMI ZEMIAKMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: Shutterstock
Bravčová panenka očarí každého!
Potrebujete:
- cca 700g bravčovej panenky
- 4 lyžice oleja
- soľ, korenie
- 2 lyžičky údenej papriky
- 70g masla
- 3 lyžice slivkového lekváru
- 50 ml suchého červeného vína
- 150 ml silného vývaru
- 400g menších zemiakov
- 2 vetvičky rozmarínu
POSTUP:
- Zemiaky dobre umyte a nakrájajte na štvrtiny, polejte 2 lyžicami oleja, dobre osoľte, pridajte rozmarín a dajte piecť pri teplote 200°C na cca 30 minút.
- Panenku nakrájajte na 7 cm kúsky, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte, pridajte aj údenú papriku. Na rozohriatu panvicu dajte zvyšný olej a opekajte panenku z každej strany približne 2 minúty, na bočných stranách budete pekne vidieť postupné prepečenie mäsa. Opečené kúsky dajte do alobalu, na každý kúsok položte 1 lyžičku masla, zabaľte a nechajte oddychovať.
- Do panvice, v ktorej ste opekali mäso, nalejte víno a nechajte vypariť alkohol, znížte teplotu, pridajte slivkový lekvár a miešajte, aby sa rozpustil. Prilejte po častiach vývar a nechajte prebublávať a redukovať do požadovanej hustoty. V prípade potreby dosoľte a dokoreňte. Na záver do odstavenej omáčky vmiešajte približne 30g studeného masla, záleží od toho, ako sa zredukovala omáčka a aký hustý lekvár ste použili. Dostanete tak jemnú, hladkú a lesklú omáčku plnú chuti!
- Oddýchnutú panenku nakrájajte na menšie kúsky, vnútri by mala byť jemne ružová a extrémne šťavnatá. Podávajte s pečenými zemiakmi a slivkovou omáčkou.