Reklama

Lepšie, než lasagne! Z BAKLAŽÁNOV urobte PARMIGIANA DI MELANZANE

Parmigiana di melanzane od kuchára Ľuboša chutí fantasticky!

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nad baklažánom už nikdy nebudete ohŕňať nos! Šéfkuchár Ľuboš Mego vás naučí variť s baklažánom tak, že sa z neho stane vaša obľúbená zelenina!

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo

Parmigiana di melanzane od kuchára Ľuboša chutí fantasticky!

Zapekaný baklažán s parmezánom/Parmigiana di melanzane

Pozrite si náš videorecept:

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 90 MINÚT

Potrebujete:

  • 1,5 kg baklažánu (asi 4 až 5 kusov)
  • 4 lyžice olivového oleja (na potieranie)
  • 150 g parmezánu (najemno nastrúhaného)
  • 2 hrste bazalkových lístkov
  • 150 g syru mozzarella

Na omáčku:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 cibule (nadrobno nakrájané)
  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • stonky z bazalky
  • 1 a pol lyžice čerstvého oregana (nasekaného najemno)
  • 1 bobkový list
  • kôra z parmezánu
  • 750 ml paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva drvených paradajok v šťave
  • 1 a pol lyžice cukru";i:10;s:18:"pol lyžičky soli";i:11;s:42:"štvrť lyžice mletého čierneho korenia

Postup:

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

1. Zapnite rúru na gril pri teplote 230°C. Baklažán pozdĺžne nakrájajte na plátky hrubé 8 až 10 mm, rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite olivovým olejom. Vložte na najvyššie poschodie v rúre hneď pod gril a grilujte asi 5 až 10 minút do zlatohneda. Postupne takto ugrilujte všetky plátky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

2. Cibuľu a cesnak osmažte na olivovom oleji, pridajte bazalkové stonky, oregano, bobkový list, kôru z parmezánu, pretlak a drvené paradajky, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Varte do zhustnutia asi 20 minút.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

3. Znížte teplotu v rúre na 180°C. Na dno pekáča s rozmerom 30 x 25 cm natrite trochu paradajkovej omáčky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

4. Rozložte tretinu grilovaného baklažánu, potrite tretinou zostávajúcej omáčky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

5. Posypte tretinou strúhaného parmezánu, pokvapkajte olivovým olejom...

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

a posypte tretinou bazalkových listov.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

6. Opakujte ešte dvakrát.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zapekaný baklažán s parmezánom, postup

7. Poslednú vrstvu však bez bazalky a navrch rozložte plátky syru mozzarella. Pečte zhruba 25 minút dozlatista, ku koncu môžete zvrchu zapiecť. Nechajte jedlo aspoň 10 - 15 minút odpočinúť, nakrájajte na porcie a podávajte posypané čerstvou bazalkou, oreganom alebo aj napr. so šalátom, chlebom alebo bagetou.

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo

Parmigiana di melanzane od kuchára Ľuboša chutí fantasticky!

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Autor článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.