Lepšie, než lasagne! Z BAKLAŽÁNOV urobte PARMIGIANA DI MELANZANE
10. 9. 2023, 7:18 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Nad baklažánom už nikdy nebudete ohŕňať nos! Šéfkuchár Ľuboš Mego vás naučí variť s baklažánom tak, že sa z neho stane vaša obľúbená zelenina!
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Parmigiana di melanzane od kuchára Ľuboša chutí fantasticky!
Zapekaný baklažán s parmezánom/Parmigiana di melanzane
Pozrite si náš videorecept:
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 1,5 kg baklažánu (asi 4 až 5 kusov)
- 4 lyžice olivového oleja (na potieranie)
- 150 g parmezánu (najemno nastrúhaného)
- 2 hrste bazalkových lístkov
- 150 g syru mozzarella
Na omáčku:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 cibule (nadrobno nakrájané)
- 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- stonky z bazalky
- 1 a pol lyžice čerstvého oregana (nasekaného najemno)
- 1 bobkový list
- kôra z parmezánu
- 750 ml paradajkového pretlaku
- 1 konzerva drvených paradajok v šťave
- 1 a pol lyžice cukru";i:10;s:18:"pol lyžičky soli";i:11;s:42:"štvrť lyžice mletého čierneho korenia
Postup:
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
1. Zapnite rúru na gril pri teplote 230°C. Baklažán pozdĺžne nakrájajte na plátky hrubé 8 až 10 mm, rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite olivovým olejom. Vložte na najvyššie poschodie v rúre hneď pod gril a grilujte asi 5 až 10 minút do zlatohneda. Postupne takto ugrilujte všetky plátky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
2. Cibuľu a cesnak osmažte na olivovom oleji, pridajte bazalkové stonky, oregano, bobkový list, kôru z parmezánu, pretlak a drvené paradajky, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Varte do zhustnutia asi 20 minút.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
3. Znížte teplotu v rúre na 180°C. Na dno pekáča s rozmerom 30 x 25 cm natrite trochu paradajkovej omáčky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
4. Rozložte tretinu grilovaného baklažánu, potrite tretinou zostávajúcej omáčky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
5. Posypte tretinou strúhaného parmezánu, pokvapkajte olivovým olejom...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
a posypte tretinou bazalkových listov.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
6. Opakujte ešte dvakrát.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zapekaný baklažán s parmezánom, postup
7. Poslednú vrstvu však bez bazalky a navrch rozložte plátky syru mozzarella. Pečte zhruba 25 minút dozlatista, ku koncu môžete zvrchu zapiecť. Nechajte jedlo aspoň 10 - 15 minút odpočinúť, nakrájajte na porcie a podávajte posypané čerstvou bazalkou, oreganom alebo aj napr. so šalátom, chlebom alebo bagetou.
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Parmigiana di melanzane od kuchára Ľuboša chutí fantasticky!
Čítajte viac z Dobrého jedla: