Kysnuté JAHODOVÉ KOLÁČIKY s rebarborou: Výborný RECEPT budete piecť každú sezónu!
19. 5. 2024, 10:46 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Video Player is loading.
KYSNUTÉ JAHODOVO-REBARBOROVÉ KOLÁČIKY mäkučké ako obláčik.Reklama
Jahody a rebarbora sú chutná dvojica, ktorá má sezónu v rovnakom čase. Užite si ich v kysnutých koláčikoch podľa receptu cukrárky Veroniky. S videoreceptom sa vám podaria ako z nášho časopisu!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
43 fotografiíPrejsť do galérie
Dobrý tip: Vďaka strúhanke, ktorú nasypete pod rebarboru a jahody, nebudú koláčiky rozmočené. Celý recept nájdete aj spísaný nižšie:
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Kysnuté jahodovo-rebarborové koláčiky.
KYSNUTÉ JAHODOVO-REBARBOROVÉ KOLÁČIKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 60 g masla
- 100 ml mlieka
- 70 ml šľahačkovej smotany
- 14 g čerstvého droždia
- 2 lyžice práškového cukru
- 360 g hladkej múky
- 2 žĺtky + na potretie
- pol lyžičky soli
- 2 lyžice púpavového sirupu
- 30-40 jahôd
- 2 stonky rebarbory
Na strúhanku:
- 2 lyžice strúhanky
- 1 lyžica masla
Na mrveničku:
- 50 až 70 g hladkej múky
- 4 lyžice práškového cukru
- 30 g rozpusteného masla
- 2 lyžice púpavového sirupu
POSTUP:
- Do misy vlejte roztopené a trochu vychladnuté maslo. Pridajte vlažné mlieko a smotanu, lyžicu práškového cukru, rozmrvené droždie a premiešajte. Misku zakryte a nechajte aspoň 10 minút na teplom suchom mieste, aby vzišiel kvások.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, druhú lyžicu cukru, žĺtky, púpavový sirup a kvások. Všetko spolu vymieste na hladké cesto. Cesto jemne poprášte múkou, zakryte a nechajte aspoň hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Zatiaľ pripravte strúhanku: Na panvici roztopte maslo a do zlatista na ňom opražte strúhanku.
- Nachystajte aj mrveničku: Múku v miske zmiešajte s cukrom, prilejte roztopené maslo a sirup. Prstami spracujte na mrveničku.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku a rozdeľte na 20 rovnakých častí. Každú časť vypracujte do tvaru guľôčky a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky prikryte a nechajte znovu 15 minút podkysnúť. Do vykysnutých guľôčok urobte dnom pohárika jamku. Potrite vyvýšené okraje žĺtkom a na dno každej jamky nasypte za lyžicu strúhanky a rozprestrite ju po celej ploche jamky. Na strúhanku položte za lyžicu na drobno nakrájanej rebarbory a tri až štyri jahody. Ak máte jahody veľké, prekrojte ich na menšie kúsky. Nakoniec posypte koláčiky mrveničkou.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °Ca pečte 20-25 minút, aby okraje boli krásne zlaté. Koláčiky nechajte vychladnúť a potom sa už do nich môžete pustiť.