Na DOBOŠKU máme recept od profi cukrárky i taký pre menej zručné
12. 10. 2021, 9:24 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Reklama
Doboška je klasika. A my vám ponúkame až dve verzie - recept na majstrovský kúsok od cukrárky Veroniky Bušovej, ale aj jednoduchší na tortičku, ktorú zvládne každá gazdinka.

Video Player is loading.
Efektné TORTY a ZÁKUSKY: Zjedli by sme ich aj očami!Zdroj: https://www.instagram.com/bbakemehappy/
DOBOŠOVÁ TORTA
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
NA KORPUS:
- 8 žĺtkov
- 200 g kryštálového cukru
- 10 bielkov
- 150 g kyslej smotany (18-percentnej)
- 200 g hladkej múky
NA KRÉM:
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 200 g kryštálového cukru
- 70 ml vody
- 300 g masla
- 300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)
- 50 g holandského kakaa
NA SIRUP:
- 50 ml vody
- 50 g kryštálového cukru
- 20 ml rumu
NA KARAMEL:
- 100 g kryštálového cukru
- olej na potretie noža
POSTUP:
- Pripravte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny a bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte kyslú smotanu. Potom jemne vmiešajte sneh z bielkov a preosiatu múku.
- Pripravené cesto preneste do cukrárskeho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie, na ktorý ešte predtým zo spodnej strany predkreslite kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplňte cestom predkreslené kruhy.
- Korpusy upečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečte 8 korpusov a nechajte ich vychladnúť.
- Pripravte krém: Žĺtky s vajcom začnite šľahať v mixéri. Cukor s vodou dajte variť do hrnca. Keď voda zovrie a cukor sa roztopí, zmes začne hustnúť. Stiahnite ju z ohňa tesne pred tým, ako sa začne tvoriť karamel, a opatrne ju nalejte k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľahajte ďalej, kým nezískate hustú a svetlú penu.
- Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridajte maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešajte hladký krém.
- Jeden plát cesta a trochu krému odložte na záverečné zdobenie. Ostatné vychladnuté pláty potrite sirupom, ktorý ste získali zvarením cukru s vodou a rumom, natrite na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladajte na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrite krémom a dajte ju zachladiť.
- Cukor nechajte na panvici skaramelizovať a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Položte na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkajte. Potom korpus rozkrojte na 6 trojuholníkov nožom potretým olejom, aby sa naň karamel nelepil.
- 8. Na stuhnutú tortu nastriekajte pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložte na ne karamelové trojuholníky.
TIP
Klasický žĺtkový krém nemusíte prácne a dlho šľahať ručne nad parou. Urobte ho podľa Veroniky – surové žĺtky pasterizuje horúca cukrová voda.
Recept a tortu pripravila VERONIKA BUŠOVÁ, cukrárka, www.kuchynalidla.sk
DOBOŠOVÁ TORTA
8 porcií, 45 minút.
Na cesto
- 8 vajec
- 90 g práškového cukru
- 80 g práškového cukru do snehu
- 190 g polohrubej múky
Na plnku
- 200 g práškového cukru
- 5 vajec
- 100 g čokolády
- 200 g masla
Na ozdobu
- 50 g mletých mandlí
POSTUP:
- Žĺtky a práškový cukor vymiešajte do peny. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte práškový cukor a ešte raz dobre prešľahajte. Sneh s múkou opatrne primiešajte k žĺtkom.
- Cesto rozdeľte na 6 rovnakých dielov a každý osobitne pečte vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme pri teplote 180 °C 6 - 8 minút.
- Na plnku vložíme vajcia, cukor a nalámanú čokoládu v hrnčeku do vriacej vody a šľahajte, kým hmota zhustne. Potom hrnček z vody vyberte a viackrát prešľahajte, kým plnkane vychladne. Do vychladnutej plnky primiešajte maslo a mandle.
- Keď je všetkých 6 dielov upečených a vychladnutých, spojte ich plnkou. Boky torty tiež natrite.
- Vrch torty polejte čokoládovou polevou, posypte mandľovými lupienkami a nechajte poriadne v chladničke stuhnúť.
Recept je upravený z knihy vydanej v roku 1965 vo vydavateľstve Práca od Márie Hájkovej