Reklama

Na DOBOŠKU máme recept od profi cukrárky i taký pre menej zručné

dobošová torta

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Reklama

Doboška je klasika. A my vám ponúkame až dve verzie - recept na majstrovský kúsok od cukrárky Veroniky Bušovej, ale aj jednoduchší na tortičku, ktorú zvládne každá gazdinka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Efektné TORTY a ZÁKUSKY: Zjedli by sme ich aj očami!
    Zdroj: https://www.instagram.com/bbakemehappy/

    DOBOŠOVÁ TORTA

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    NA KORPUS:

    • 8 žĺtkov
    • 200 g kryštálového cukru
    • 10 bielkov
    • 150 g kyslej smotany (18-percentnej)
    • 200 g hladkej múky

    NA KRÉM:

    • 3 žĺtky
    • 1 vajce
    • 200 g kryštálového cukru
    • 70 ml vody
    • 300 g masla
    • 300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)
    • 50 g holandského kakaa

    NA SIRUP:

    • 50 ml vody
    • 50 g kryštálového cukru
    • 20 ml rumu

    NA KARAMEL:

    • 100 g kryštálového cukru
    • olej na potretie noža

    POSTUP:

    1. Pripravte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny a bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte kyslú smotanu. Potom jemne vmiešajte sneh z bielkov a preosiatu múku.
    2. Pripravené cesto preneste do cukrárskeho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie, na ktorý ešte predtým zo spodnej strany predkreslite kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplňte cestom predkreslené kruhy.
    3. Korpusy upečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečte 8 korpusov a nechajte ich vychladnúť.
    4. Pripravte krém: Žĺtky s vajcom začnite šľahať v mixéri. Cukor s vodou dajte variť do hrnca. Keď voda zovrie a cukor sa roztopí, zmes začne hustnúť. Stiahnite ju z ohňa tesne pred tým, ako sa začne tvoriť karamel, a opatrne ju nalejte k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľahajte ďalej, kým nezískate hustú a svetlú penu.
    5. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridajte maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešajte hladký krém.
    6.  Jeden plát cesta a trochu krému odložte na záverečné zdobenie. Ostatné vychladnuté pláty potrite sirupom, ktorý ste získali zvarením cukru s vodou a rumom, natrite na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladajte na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrite krémom a dajte ju zachladiť.
    7.  Cukor nechajte na panvici skaramelizovať a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Položte na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkajte. Potom korpus rozkrojte na 6 trojuholníkov nožom potretým olejom, aby sa naň karamel nelepil.
    8. 8. Na stuhnutú tortu nastriekajte pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložte na ne karamelové trojuholníky.

    TIP

    Klasický žĺtkový krém nemusíte prácne a dlho šľahať ručne nad parou. Urobte ho podľa Veroniky – surové žĺtky pasterizuje horúca cukrová voda.

    Recept a tortu pripravila VERONIKA BUŠOVÁ, cukrárka, www.kuchynalidla.sk

    DOBOŠOVÁ TORTA

    8 porcií, 45 minút.

    Na cesto

    • 8 vajec
    • 90 g práškového cukru
    • 80 g práškového cukru do snehu
    • 190 g polohrubej múky

    Na plnku

    • 200 g práškového cukru
    • 5 vajec
    • 100 g čokolády
    • 200 g masla

    Na ozdobu

    • 50 g mletých mandlí

    POSTUP:

    1. Žĺtky a práškový cukor vymiešajte do peny. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte práškový cukor a ešte raz dobre prešľahajte. Sneh s múkou opatrne primiešajte  k žĺtkom.
    2. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých dielov a každý osobitne pečte vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme pri teplote 180 °C  6 - 8 minút.
    3. Na plnku vložíme vajcia, cukor a nalámanú čokoládu v hrnčeku do vriacej vody a šľahajte, kým hmota zhustne. Potom hrnček z vody vyberte a viackrát prešľahajte, kým plnkane vychladne. Do vychladnutej plnky primiešajte maslo a mandle.
    4. Keď je všetkých 6 dielov upečených a vychladnutých, spojte ich plnkou. Boky torty tiež natrite.
    5. Vrch torty polejte čokoládovou polevou, posypte mandľovými lupienkami a nechajte poriadne v chladničke stuhnúť.

    Recept je upravený z knihy vydanej v roku 1965 vo vydavateľstve Práca od Márie Hájkovej