Korenina roku 2017: Vo vašej kuchyni nesmie chýbať kurkuma! Dáte si ju do čaju?
30. 3. 2017, 16:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:45)

Zdroj: Stockfood
J3: Kurkuma: Korenina roku 2017
Odjakživa chráni pred zlými duchmi na mnohých pacifických ostrovoch, bojuje proti menej vážnym aj zákerným ochoreniam, šetrne bieli zuby, krásne farbí šaty Indiek… a každému jedlu, ktoré ňou ochutíte, dodá „niečo“ z pomarančov alebo zo zázvoru. Pre túto korenistú príchuť a kopu pozitívnych zdravotných účinkov patrí medzi základné suroviny východných kuchýň (je tiež súčasťou karí) a čoraz viac sa udomácňuje aj v západných kuchyniach.
Svetoví šéfkuchári vyhlásili kurkumu dokonca za koreninu tohto roka. Prečo, pochopíte, keď ňou začnete „poprašovať“ dusenú zeleninu (najmä strukoviny), polievky, ryžu, varené či grilované mäso... a vlastne všetko, kam obvykle pridávate zázvor – perfektne si spolu rozumejú.
Napríklad čaj z kurkumy a zo zázvoru s lyžičkou medu a citrónovej šťavy sa považuje za veľmi účinný elixír života. Silný antioxidant kurkuma totiž dokonale čistí krv, pokožku, posilňuje vnútorné orgány aj imunitu, reguluje cukor v krvi a pomáha tiež zhadzovať kilá. Kúpite pre istotu hneď viac. No nie?