Keď je KAPUSTY plná kuchyňa: Každý si vyberie z našich receptov
3. 11. 2021, 8:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Taká obyčajná kapustná hlávka skrýva v sebe veľa dobrého. Okrem vitamínov má vynikajúcu chuť – či v surovom stave, podusená, alebo uvarená. Stačí vybrať správny recept.
SLADKÉ KAPUSTNÍKY
16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Na plnku:
- 600 g bielej kapusty
- 1 lyžicu masti
- 1 lyžičku mletej škorice
- štipku mletých klinčekov
- cukor podľa chuti
Na cesto:
- 150 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 40 g roztopeného masla
- 1 žĺtok
- štipku soli
- maslo na potretie a práškový cukor na posypanie
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Urobte plnku: Kapustu nakrájajte na jemno, prebytočnú šťavu vytlačte.
- Na panvicu dajte lyžicu masti a kapustu na nej usmažte domäkka. Oslaďte ju podľa chuti, pridajte škoricu, štipku mletých klinčekov, premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Pripravte cesto: Do menšej misky vlejte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do väčšej misy nasypte múku, zvyšný cukor, vlejte roztopené maslo, žĺtok, trochu soli, vzídený kvások a vypracujte hladké cesto. Preložte ho do pomúčenej misy, zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a rozkrájajte na 16 štvorčekov. Na každý štvorček dajte kopček kapusty, kraje cesta zahnite smerom k sebe a vytvorte bochníček.
- Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vymastite alebo vyložte papierom na pečenie. Poukladajte naň bochníčky a dlaňou ich opatrne postláčajte. Vrch kapustníkov popichajte vidličkou a potrite maslom. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom dajte piecť na 20-25 minút.
- Upečené kapustníky ešte raz potrite maslom, nechajte trocha vychladnúť, poprášte práškovým cukrom, ak chcete, a môžete sa do nich pustiť.
SÝTA KAPUSTOVÁ POLIEVKA S MäSOM
4-6 PORCiÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1,5-2 HODINY
Potrebujete
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 mrkvy
- 2-3 stonky zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne zadné)
- 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 2 zemiaky
- pol stredne veľkej kapusty
- 1 bobkový list
- 1 lyžičku sušeného oregana
- vetvičku tymianu
- soľ, korenie
- olivový olej
- petržlenovú vňať a chlieb na podávanie
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte lyžicu oleja, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 2-3 minútky. Mrkvu a zeler nakrájajte na menšie kúsky, vsypte k cibuli a restujte 3-5 minút. Prisypte cesnak aj hovädzie mäso nakrájané na kocky a za stáleho miešania nechajte zatiahnuť.
- Zalejte vývarom a vložte zemiaky nakrájané na kocky, kapustu, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list, oregano a vetvičku tymianu. Priveďte do varu, stiahnite oheň na minimum a varte 1,5-2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
- Polievku ochutnajte, prípadne dosoľte, dokoreňte. Odstavte a pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Polievku podávajte s dobrým chlebíkom.
ZEMIAKOVÉ DOLKY S KAPUSTOU
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE, 20 MINÚT
Potrebujete:
- 800 g zemiakov
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- 200 g kyslej kapusty
- 30 g cibule
- 50 g údenej slaniny
- 10 g cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- 120 g masti
POSTUP:
- Očistené zemiaky postrúhame do misy. Pridáme múku, vajce a nasekanú kyslú kapustu. Necháme chvíľu odstáť.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Cibuľu očistíme, najemno nasekáme a speníme na slanine. Zmes pridáme do cesta spolu s prelisovaným cesnakom, korením a soľou. Dobre premiešame.
- Z cesta na rozpálenej panvici na masti opekáme z oboch strán malé dolky. Hotové necháme odkvapkať na papierovej utierke. Podávame s čajom ako večeru.
KYSNUTÝ KAPUSTOVÝ ZÁVIN
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g hrubej múky
- 20 g droždia
- 1 žĺtok
- soľ
- 40 g kryštálového cukru
- 40 g masti
- 150 ml mlieka
- múku na posypanie dosky
- tuk na potretie
NA PLNKU:
- 1 kg bielej kapusty
- 100 g masti
- 100 g kryštálového cukru
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Múku preosejte do misy a pridajte mlieko, droždie, žĺtok, soľ, cukor a masť. Vypracujte hladké cesto, zakryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
- Masť vo väčšom hrnci rozpustite na mierom ohni, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať. Potom pridajte najemno nastrúhanú kapustu, soľ a korenie. Zakryte a duste domäkka. Kapustu odstavte a nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik a rozložte udusenú kapustu. Zviňte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Závin potrite tukom a dajte piecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení vyberte, nechajte vychladnúť, nakrájajte a podávajte.
TIROLSKÉ GULE S DUSENOU ČERVENOU KAPUSTOU
PRE 5 OSÔB I ASI 15 KUSOV I PRÍPRAVA 90 MINÚT I PLUS 1 HODINA NA ODSTÁTIE
NA TIROLSKÉ GULE:
- 6 rožkov alebo žemlí (z predchádzajúceho dňa)
- 200 g údenej slaniny
- 500 g hrubej múky
- soľ
- 2 veľké vajcia
- 2 žĺtky
NA PODÁVANIE:
- 4 veľké cibule
- trochu hladkej múky
- olej alebo masť na opekanie
NA DUSENÚ KAPUSTU:
- 750 g červenej hlávkovej kapusty
- 1 cibuľu
- 3 lyžice masti
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- na dochutenie celú rascu, ocot a soľ
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Pečivo pokrájame na menšie kúsky. Údenú slaninu pokrájame na kocky a na panvici opečieme. Slaninu vyberieme a necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Na vyškvarenej masti po častiach opečieme pokrájané pečivo.
- Do misy nasypeme múku a pridáme asi lyžičku soli. V strede urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajcia a pridáme žĺtky. Premiešame a prilejeme toľko vody (studenej), aby vzniklo redšie cesto. Zapracujeme doň opečenú slaninu a pečivo. Dobre premiešame, zakryjeme a necháme asi hodinu odstáť.
- Kapustu pokrájame na tenké rezančeky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame a v hrnci na rozohriatom tuku speníme doružova. Posypeme troškou cukru, premiešame a vmiešame pokrájanú kapustu. Ochutíme rascou a soľou a podlejeme trochou horúcej vody. Pod pokrievkou dusíme asi 45 minút domäkka. Ku koncu dusenia dochutíme trochou octu.
- Medzitým očistíme štyri cibule a nakrájame ich na tenké kolieska. Zľahka ich poprášime múkou a na rozohriatom tuku osmažíme do zlatista – najlepšie po častiach.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, ktorú osolíme. Z cesta tvarujeme okrúhle gule s priemerom asi 6 cm a postupne ich vkladáme do vriacej vody. Asi 20 minút povaríme. Potom ich vyberieme dierovanou varechou. Hneď podávame s dusenou červenou kapustou posypané opraženou cibuľou.
KAPUSTOVÝ ŠALÁT SO SLANINKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 minút
Potrebujete:
- pol hlávky červenej kapusty
- pol hlávky bielej kapusty
- 200 g slaniny
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice balsamica
- 3 lyžičky hnedého cukru
- 1 lyžicu horčice
- 1 lyžičku čili korenia
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Kapustu nastrúhajte na jemné pásiky. Slaninu nakrájajte na kúsky a opečte. Vyberte na teplé miesto a do výpeku pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekajte, kým cibuľa nie je mäkká, nesmie však zhnednúť.
- Potom pridajte balsamico, cukor, horčicu, čili, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Nakoniec pridajte kapustu a varte 5 - 7 minút za občasného miešania. Podávajte ako prílohu k mäsu.