Reklama

Keď je KAPUSTY plná kuchyňa: Každý si vyberie z našich receptov

Kapustový šalát

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Taká obyčajná kapustná hlávka skrýva v sebe veľa dobrého. Okrem vitamínov má vynikajúcu chuť – či v surovom stave, podusená, alebo uvarená. Stačí vybrať správny recept.

SLADKÉ KAPUSTNÍKY

16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

Na plnku:

  • 600 g bielej kapusty
  • 1 lyžicu masti
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • štipku mletých klinčekov
  • cukor podľa chuti

Na cesto:

  • 150 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 40 g roztopeného masla
  • 1 žĺtok
  • štipku soli
  • maslo na potretie a práškový cukor na posypanie

Postup je na ďalšej strane...

POSTUP:

  1. Urobte plnku: Kapustu nakrájajte na jemno, prebytočnú šťavu vytlačte.
  2. Na panvicu dajte lyžicu masti a kapustu na nej usmažte domäkka. Oslaďte ju podľa chuti, pridajte škoricu, štipku mletých klinčekov, premiešajte a nechajte vychladnúť.
  3. Pripravte cesto: Do menšej misky vlejte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
  4.  Do väčšej misy nasypte múku, zvyšný cukor, vlejte roztopené maslo, žĺtok, trochu soli, vzídený kvások a vypracujte hladké cesto. Preložte ho do pomúčenej misy, zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a rozkrájajte na 16 štvorčekov. Na každý štvorček dajte kopček kapusty, kraje cesta zahnite smerom k sebe a vytvorte bochníček.
  6. Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vymastite alebo vyložte papierom na pečenie. Poukladajte naň bochníčky a dlaňou ich opatrne postláčajte. Vrch kapustníkov popichajte vidličkou a potrite maslom. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom dajte piecť na 20-25 minút.
  7.  Upečené kapustníky ešte raz potrite maslom, nechajte trocha vychladnúť, poprášte práškovým cukrom, ak chcete, a môžete sa do nich pustiť.

SÝTA KAPUSTOVÁ POLIEVKA S MäSOM

4-6 PORCiÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1,5-2 HODINY

Potrebujete

  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2-3 stonky zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne zadné)
  • 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
  • 2 zemiaky
  • pol stredne veľkej kapusty
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku sušeného oregana
  • vetvičku tymianu
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • petržlenovú vňať a chlieb na podávanie

POSTUP:

  1. V hrnci rozohrejte lyžicu oleja, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 2-3 minútky. Mrkvu a zeler nakrájajte na menšie kúsky, vsypte k cibuli a restujte 3-5 minút. Prisypte cesnak aj hovädzie mäso nakrájané na kocky a za stáleho miešania nechajte zatiahnuť.
  2. Zalejte vývarom a vložte zemiaky nakrájané na kocky, kapustu, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list, oregano a vetvičku tymianu. Priveďte do varu, stiahnite oheň na minimum a varte 1,5-2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
  3. Polievku ochutnajte, prípadne dosoľte, dokoreňte. Odstavte a pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Polievku podávajte s dobrým chlebíkom.

ZEMIAKOVÉ DOLKY S KAPUSTOU

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE, 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 800 g zemiakov
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 200 g kyslej kapusty
  • 30 g cibule
  • 50 g údenej slaniny
  • 10 g cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 120 g masti

POSTUP:

  1. Očistené zemiaky postrúhame do misy. Pridáme múku, vajce a nasekanú kyslú kapustu. Necháme chvíľu odstáť.
  2. Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Cibuľu očistíme, najemno nasekáme a speníme na slanine. Zmes pridáme do cesta spolu s prelisovaným cesnakom, korením a soľou. Dobre premiešame.
  3. Z cesta na rozpálenej panvici na masti opekáme z oboch strán malé dolky. Hotové necháme odkvapkať na papierovej utierke. Podávame s čajom ako večeru.

KYSNUTÝ KAPUSTOVÝ ZÁVIN

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 400 g hrubej múky
  • 20 g droždia
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • 40 g kryštálového cukru
  • 40 g masti
  • 150 ml mlieka
  • múku na posypanie dosky
  • tuk na potretie

NA PLNKU:

  • 1 kg bielej kapusty
  • 100 g masti
  • 100 g kryštálového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Múku preosejte do misy a pridajte mlieko, droždie, žĺtok, soľ, cukor a masť. Vypracujte hladké cesto, zakryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  2. Masť vo väčšom hrnci rozpustite na mierom ohni, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať. Potom pridajte najemno nastrúhanú kapustu, soľ a korenie. Zakryte a duste domäkka. Kapustu odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik a rozložte udusenú kapustu. Zviňte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Závin potrite tukom a dajte piecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení vyberte, nechajte vychladnúť, nakrájajte a podávajte.

TIROLSKÉ GULE S DUSENOU ČERVENOU KAPUSTOU

PRE 5 OSÔB I ASI 15 KUSOV I PRÍPRAVA 90 MINÚT I PLUS 1 HODINA NA ODSTÁTIE  

NA TIROLSKÉ GULE:

  • 6 rožkov alebo žemlí (z predchádzajúceho dňa)
  • 200 g údenej slaniny
  • 500 g hrubej múky
  • soľ
  • 2 veľké vajcia
  • 2 žĺtky

NA PODÁVANIE:

  • 4 veľké cibule
  • trochu hladkej múky
  • olej alebo masť na opekanie

NA DUSENÚ KAPUSTU:

  • 750 g červenej hlávkovej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 3 lyžice masti
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • na dochutenie celú rascu, ocot a soľ

Postup je na ďalšej strane...

POSTUP:

  1. Pečivo pokrájame na menšie kúsky. Údenú slaninu pokrájame na kocky a na panvici opečieme. Slaninu vyberieme a necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Na vyškvarenej masti po častiach opečieme pokrájané pečivo.
  2. Do misy nasypeme múku a pridáme asi lyžičku soli. V strede urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajcia a pridáme žĺtky. Premiešame a prilejeme toľko vody (studenej), aby vzniklo redšie cesto. Zapracujeme doň opečenú slaninu a pečivo. Dobre premiešame, zakryjeme a necháme asi hodinu odstáť.
  3. Kapustu pokrájame na tenké rezančeky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame a v hrnci na rozohriatom tuku speníme doružova. Posypeme troškou cukru, premiešame a vmiešame pokrájanú kapustu. Ochutíme rascou a soľou a podlejeme trochou horúcej vody. Pod pokrievkou dusíme asi 45 minút domäkka. Ku koncu dusenia dochutíme trochou octu.
  4. Medzitým očistíme štyri cibule a nakrájame ich na tenké kolieska. Zľahka ich poprášime múkou a na rozohriatom tuku osmažíme do zlatista – najlepšie po častiach.
  5.  Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, ktorú osolíme. Z cesta tvarujeme okrúhle gule s priemerom asi 6 cm a postupne ich vkladáme do vriacej vody. Asi 20 minút povaríme. Potom ich vyberieme dierovanou varechou. Hneď podávame s dusenou červenou kapustou posypané opraženou cibuľou. 

KAPUSTOVÝ ŠALÁT SO SLANINKOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 minút

Potrebujete:

  • pol hlávky červenej kapusty
  • pol hlávky bielej kapusty
  • 200 g slaniny
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice balsamica
  • 3 lyžičky hnedého cukru
  • 1 lyžicu horčice
  • 1 lyžičku čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1.  Kapustu nastrúhajte na jemné pásiky. Slaninu nakrájajte na kúsky a opečte. Vyberte na teplé miesto a do výpeku pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekajte, kým cibuľa nie je mäkká, nesmie však zhnednúť.
  2.  Potom pridajte balsamico, cukor, horčicu, čili, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Nakoniec pridajte kapustu a varte 5 - 7 minút za občasného miešania. Podávajte ako prílohu k mäsu.