Reklama

KÁVOVÉ KOCKY na nedeľu: Jednoduchý zákusok s polevou vás nakopne!

Kávové kocky s polevou.

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Káva je najrozšírenejší nápoj na svete. Najviac jej vypijú vo Fínsku, na obyvateľa jej ročne spotrebujú okolo 12 kg. No obľúbené sú aj kávové zákusky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môže obsahovať káva lepok? Kde všade na nás číha a ani o tom netušíme.

    Príbeh kávy

    Príbeh kávy sa nezaobíde bez známej legendy z 9. storočia o etiópskom pastierovi, ktorý si všimol, že niektoré kozy z jeho stáda sú oveľa čulejšie ako zvyčajne. Medzi najväčšie roztopašnice patrili práve tie, ktoré si počas pastvy pochutnávali na červených plodoch jedného kríka. Hlboká história ukryla skutočnú pravdu o tom, či sa zrodenie tohto veľkolepého objavu udialo naozaj v Etiópii, alebo v Jemene.

    Anketa

    Pijete kávu?

    • Musím ju každý deň.87%
    • Dám si ju príležitostne.6%
    • Kávu nepijem.6%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Káva má zaujímavý príbeh.

    V každom prípade sa vďaka tejto náhode a čulým kozám podľa dôveryhodných prameňov káva začala piť najskôr v Mekke, centre arabského sveta, odkiaľ pochádza aj jej pôvodný názov kahve – omamný nápoj. Zamilovali si ju Peržania i Turci, ktorí jej v rámci uzatvárania manželstiev pripísali význam vernosti. Mladoženáč musel manželke sľúbiť, že jej bude celý život variť kávu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Hviezdy na panvici s Miňom Macuľom, upečieme si kávový koláč

      I keď si plody kávovníka svet islamu prísne strážil, s veľkým objavovaním sveta sa stali postupne slávne po celom svete. A to napriek tomu, že cirkev kávu považovala za diablov nápoj a v roku 1511 dala všetky jej zásoby spáliť. Vďaka benátskym kupcom sa káva dostala na európsky kontinent. Neskôr začali Holanďania,  Francúzi, Angličania, Španieli i Portugalci pestovať kávu vo svojich dŕžavách v Strednej a Južnej Amerike, na Jamajke, Kube, Brazílii či na Filipínach.

      Zdroj: Shutterstock

      Vaša šálka kávy.

      Tejto teplomilnej plodine z rodu Coffea sa najviac darí na plantážach v takzvanom kávovom pásme medzi 23. severnou a 25. južnou rovnobežkou v tropickom pásme medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Káva je jednou z najviac obchodovaných svetových komodít a jej najväčšími exportérmi sú Brazília, Kolumbia, Guatemala, Salvador, Kostarika, Mexiko a Indonézia. Z mnohých druhov kávovníkov približne 98 percent svetovej produkcie pochádza z dvoch druhov – arabika a robusta.

      Na ďalšej strane nájdete recept na kávové kocky >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Použité KÁVOVÉ ZRNKÁ sú všestranný pomocník v domácnosti
        Zdroj: Canva

        Zdroj: Dušan Křístek

        Kávové kocky s polevou.

        Kávové kocky s polevou

        10 - 12 kusov, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 20 minút

         

        POTREBUJETE:

        Na cesto:

        • 6 vajec
        • 70 g práškového cukru
        • 1 balíček vanilkového cukru
        • 100 g mletých vlašských orechov
        • 40 g polohrubej múky
        • štipka sódy bikarbóny
        • orechy na ozdobu

        Na krém:

        • 160 g masla
        • 120 g práškového cukru
        • 6 lyžíc silnej čiernej kávy

        Na polevu:

        • 100 ml uvarenej kávy
        • 150 g práškového cukru

         

        POSTUP:

        1.  Vajcia na cesto rozdeľte a žĺtky vyšľahajte s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Pridajte mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a premiešajte.
        2. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do cesta. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri 180 °C pečte asi 20 minút.
        3. Maslo na krém vyšľahajte dopenista s cukrom. Postupne do peny zašľahajte  kávu.
        4. Na polevu vymiešajte kávu s cukrom.
        5. Vychladnutý korpus vodorovne prekrojte na polovicu. Spodnú časť natrite krémom a uložte vrchnú časť korpusu. Koláč nakrájajte na kocky. Každú kocku polejte kávovou polevou a navrch dajte polovicu orecha. Nechajte v chlade stuhnúť a zaschnúť.

         

        Náš tip: Ak chcete ľahší krém, vymiešajte (nerozpustenú) instantnú kávu s cukrom a mascarpone, prípadne pridajte pár lyžíc šľahačky.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!