KÁVOVÉ KOCKY na nedeľu: Jednoduchý zákusok s polevou vás nakopne!
11. 1. 2025, 16:02

Zdroj: Dušan Křístek
Káva je najrozšírenejší nápoj na svete. Najviac jej vypijú vo Fínsku, na obyvateľa jej ročne spotrebujú okolo 12 kg. No obľúbené sú aj kávové zákusky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Príbeh kávy
Príbeh kávy sa nezaobíde bez známej legendy z 9. storočia o etiópskom pastierovi, ktorý si všimol, že niektoré kozy z jeho stáda sú oveľa čulejšie ako zvyčajne. Medzi najväčšie roztopašnice patrili práve tie, ktoré si počas pastvy pochutnávali na červených plodoch jedného kríka. Hlboká história ukryla skutočnú pravdu o tom, či sa zrodenie tohto veľkolepého objavu udialo naozaj v Etiópii, alebo v Jemene.
Anketa
Pijete kávu?
- Musím ju každý deň.87%
- Dám si ju príležitostne.6%
- Kávu nepijem.6%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Káva má zaujímavý príbeh.
V každom prípade sa vďaka tejto náhode a čulým kozám podľa dôveryhodných prameňov káva začala piť najskôr v Mekke, centre arabského sveta, odkiaľ pochádza aj jej pôvodný názov kahve – omamný nápoj. Zamilovali si ju Peržania i Turci, ktorí jej v rámci uzatvárania manželstiev pripísali význam vernosti. Mladoženáč musel manželke sľúbiť, že jej bude celý život variť kávu.

I keď si plody kávovníka svet islamu prísne strážil, s veľkým objavovaním sveta sa stali postupne slávne po celom svete. A to napriek tomu, že cirkev kávu považovala za diablov nápoj a v roku 1511 dala všetky jej zásoby spáliť. Vďaka benátskym kupcom sa káva dostala na európsky kontinent. Neskôr začali Holanďania, Francúzi, Angličania, Španieli i Portugalci pestovať kávu vo svojich dŕžavách v Strednej a Južnej Amerike, na Jamajke, Kube, Brazílii či na Filipínach.
Zdroj: Shutterstock
Vaša šálka kávy.
Tejto teplomilnej plodine z rodu Coffea sa najviac darí na plantážach v takzvanom kávovom pásme medzi 23. severnou a 25. južnou rovnobežkou v tropickom pásme medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Káva je jednou z najviac obchodovaných svetových komodít a jej najväčšími exportérmi sú Brazília, Kolumbia, Guatemala, Salvador, Kostarika, Mexiko a Indonézia. Z mnohých druhov kávovníkov približne 98 percent svetovej produkcie pochádza z dvoch druhov – arabika a robusta.
Na ďalšej strane nájdete recept na kávové kocky >>>

Zdroj: Canva
Zdroj: Dušan Křístek
Kávové kocky s polevou.
Kávové kocky s polevou
10 - 12 kusov, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 6 vajec
- 70 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 40 g polohrubej múky
- štipka sódy bikarbóny
- orechy na ozdobu
Na krém:
- 160 g masla
- 120 g práškového cukru
- 6 lyžíc silnej čiernej kávy
Na polevu:
- 100 ml uvarenej kávy
- 150 g práškového cukru
POSTUP:
- Vajcia na cesto rozdeľte a žĺtky vyšľahajte s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Pridajte mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a premiešajte.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do cesta. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri 180 °C pečte asi 20 minút.
- Maslo na krém vyšľahajte dopenista s cukrom. Postupne do peny zašľahajte kávu.
- Na polevu vymiešajte kávu s cukrom.
- Vychladnutý korpus vodorovne prekrojte na polovicu. Spodnú časť natrite krémom a uložte vrchnú časť korpusu. Koláč nakrájajte na kocky. Každú kocku polejte kávovou polevou a navrch dajte polovicu orecha. Nechajte v chlade stuhnúť a zaschnúť.
Náš tip: Ak chcete ľahší krém, vymiešajte (nerozpustenú) instantnú kávu s cukrom a mascarpone, prípadne pridajte pár lyžíc šľahačky.