Reklama

JAHODOVÁ GALETKA: Ľahučký RECEPT na efektný koláčik si obľúbite

Rýchla jahodová galetka

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ako upiecť galetku? Úplne jednoducho! Recept na jahodovú galetku budete piecť celú sezónu jahôd.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jahodové koláče a dezerty: Užite si voňavé jahôdky do sýtosti!

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Rýchla jahodová galetka

    JAHODOVÁ GALETKA

    2 KUSY, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 90 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 750 g jahôd
    • 180 g hladkej múky
    • 70 g krupicového cukru (+ 1 lyžica do cesta)
    • štipka soli
    • 115 g studeného masla
    • 70 g smotanového syra
    • voda
    • 2 lyžice kukuričného škrobu
    • 1 lyžička citrónovej kôry
    • vajce na potretie + 2 lyžice trstinového cukru na posypanie

    POSTUP:

    1. Múku zmiešajte s lyžicou cukru a so štipkou soli, potom pridajte maslo nakrájané na kocky a prstami vypracujte cesto podobné mrveničke. Vmiešajte syr a podľa potreby 3-4 lyžice vody. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho a uložte do chladničky na hodinu alebo aj cez noc.
    2. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti a z každého vyvaľkajte plát s priemerom asi 30 cm. Opäť odložte do chladničky – bude stačiť asi pol hodiny.
    3. Jahody nakrájajte na štvrtky, menšie na polovice. Potom ich premiešajte s cukrom (dávkujte ho aj podľa sladkosti jahôd), so škrobom, s citrónovou šťavou a kôrou.
    4. Jahodovú zmes rozdeľte na cesto, okraje prehnite dovnútra. Potrite rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.