JAHODOVÁ GALETKA: Ľahučký RECEPT na efektný koláčik si obľúbite
2. 6. 2024, 23:03 (aktualizované: 2. 6. 2024, 23:04)

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Reklama
Ako upiecť galetku? Úplne jednoducho! Recept na jahodovú galetku budete piecť celú sezónu jahôd.
Zdroj: Veronika Kollárová/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
38 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Jahodové koláče a dezerty: Užite si voňavé jahôdky do sýtosti!Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Rýchla jahodová galetka
JAHODOVÁ GALETKA
2 KUSY, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 90 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 750 g jahôd
- 180 g hladkej múky
- 70 g krupicového cukru (+ 1 lyžica do cesta)
- štipka soli
- 115 g studeného masla
- 70 g smotanového syra
- voda
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička citrónovej kôry
- vajce na potretie + 2 lyžice trstinového cukru na posypanie
POSTUP:
- Múku zmiešajte s lyžicou cukru a so štipkou soli, potom pridajte maslo nakrájané na kocky a prstami vypracujte cesto podobné mrveničke. Vmiešajte syr a podľa potreby 3-4 lyžice vody. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho a uložte do chladničky na hodinu alebo aj cez noc.
- Vychladené cesto rozdeľte na dve časti a z každého vyvaľkajte plát s priemerom asi 30 cm. Opäť odložte do chladničky – bude stačiť asi pol hodiny.
- Jahody nakrájajte na štvrtky, menšie na polovice. Potom ich premiešajte s cukrom (dávkujte ho aj podľa sladkosti jahôd), so škrobom, s citrónovou šťavou a kôrou.
- Jahodovú zmes rozdeľte na cesto, okraje prehnite dovnútra. Potrite rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.