Indická pohostinnosť na tanieri: Bohaté karí, voňavé placky a osviežujúci dál
5. 2. 2025, 21:26 (aktualizované: 5. 2. 2025, 21:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Poďte si pripraviť tradičné indické jedlá, ktoré osviežia vaše každodenné varenie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
14 fotografiíPrejsť do galérie
Nech vás od varenia neodradia špeciálne korenia, ktoré bežne v supermarkete nedostanete. Stačí, ak navštívite obchod s ázijskými potravinami alebo špecializovný e-shop, a vychutnáte si bohaté chute indickej kuchyne.
Morčacie s omáčkou z kešu orechov a s mangovým čatní
4 porcie, príprava 20 minút, varenie 60 minút
Potrebujete:
- 2 cibule
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 50 g kešu orechov
- jeden a pol lyžičky korenia garam masala
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletého čili
- šťava z polovice citróna
- štvrť lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica jogurtu
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica koriandra
- 1 lyžica hrozienok
- 450 g morčacích pŕs
- 200 g šampiňónov
- 300 ml vody
- ryža basmati
Na čatní:
- 2 zrelé mangá
- 100 ml jablkového octu
- trstinový cukor podľa chuti
- 1 červená čili paprička
- 2,5 cm kúsok zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- pol lyžičky podrveného koriandra •
- 1 bobkový list
- pol lyžičky soli
POSTUP
- Cibuľu očistite, nakrájajte na štvrtky a v mixéri rozmixujte na kašu. Pridajte paradajkový pretlak, kešu orechy, korenie garam masala, prelisovaný cesnak, čili, citrónovú šťavu, kurkumu, soľ a jogurt. Rozmixujte.
- Vo woku rozohrejte olej a na strednom ohni zmes pomaly opekajte asi 2 minúty. Ak by sa pripaľovala, plameň stíšte.
- Pridajte nasekaný koriander, hrozienka a mäso nakrájané na kocky. Za stáleho miešania opekajte minútu.
- Pridajte huby a prilejte vodu. Nechajte mierne vrieť a pod pokrievkou varte 15 minút. Vyskúšajte, či je mäso mäkké a omáčka zhustla. Ak nie, varte ďalej.
- Pripravte čatní: Očistené a na kocky nakrájané mango dajte do panvice, pridajte jablkový ocot a zakryte pokrievkou. Na miernom plameni povarte 10 minút. Vmiešajte ostatné prísady, pomaly priveďte do varu a občas zamiešajte. Zmiernite plameň a pomaly varte 30 minút.
- Mäso s omáčkou dajte na vyhriatu misu, ozdobte koriandrom. Servírujte s ryžou a mangovým čatní.