Reklama

Indická pohostinnosť na tanieri: Bohaté karí, voňavé placky a osviežujúci dál

Šošovicové karí s vajíčkom.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Poďte si pripraviť tradičné indické jedlá, ktoré osviežia vaše každodenné varenie.

Nech vás od varenia neodradia špeciálne korenia, ktoré bežne v supermarkete nedostanete. Stačí, ak navštívite obchod s ázijskými potravinami alebo špecializovný e-shop, a vychutnáte si bohaté chute indickej kuchyne.

Morčacie s omáčkou z kešu orechov a s mangovým čatní

4 porcie, príprava 20 minút, varenie 60 minút
Potrebujete:

  • 2 cibule
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 50 g kešu orechov
  • jeden a pol lyžičky korenia garam masala
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého čili
  • šťava z polovice citróna
  • štvrť lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica jogurtu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica koriandra
  • 1 lyžica hrozienok
  • 450 g morčacích pŕs
  • 200 g šampiňónov
  • 300 ml vody
  • ryža basmati

Na čatní:

  • 2 zrelé mangá
  • 100 ml jablkového octu
  • trstinový cukor podľa chuti
  • 1 červená čili paprička
  • 2,5 cm kúsok zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • pol lyžičky podrveného koriandra •
  • 1 bobkový list
  • pol lyžičky soli

POSTUP

  1. Cibuľu očistite, nakrájajte na štvrtky a v mixéri rozmixujte na kašu. Pridajte paradajkový pretlak, kešu orechy, korenie garam masala, prelisovaný cesnak, čili, citrónovú šťavu, kurkumu, soľ a jogurt. Rozmixujte.
  2. Vo woku rozohrejte olej a na strednom ohni zmes pomaly opekajte asi 2 minúty. Ak by sa pripaľovala, plameň stíšte.
  3. Pridajte nasekaný koriander, hrozienka a mäso nakrájané na kocky. Za stáleho miešania opekajte minútu.
  4. Pridajte huby a prilejte vodu. Nechajte mierne vrieť a pod pokrievkou varte 15 minút. Vyskúšajte, či je mäso mäkké a omáčka zhustla. Ak nie, varte ďalej.
  5. Pripravte čatní: Očistené a na kocky nakrájané mango dajte do panvice, pridajte jablkový ocot a zakryte pokrievkou. Na miernom plameni povarte 10 minút. Vmiešajte ostatné prísady, pomaly priveďte do varu a občas zamiešajte. Zmiernite plameň a pomaly varte 30 minút.
  6. Mäso s omáčkou dajte na vyhriatu misu, ozdobte koriandrom. Servírujte s ryžou a mangovým čatní.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.