Hubová máčanka
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks 30 g sušených húb
- 1 ks 100 g údenej klobásy
- 1 ks 1 l šťavy z kyslej kapusty
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 až 2 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks bobkový list
- 1 ks 50 g masla
- 1 ks cibuľu
- 1 ks mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Huby namočíme na 20 minút do vlažnej vody alebo mlieka. Scedíme a dáme variť do malého množstva vody spolu s celou údenou klobásou.
Krok 2
Do druhého hrnca dáme variť šťavu z kyslej kapusty, cesnak a bobkový list. Asi 200 ml šťavy odlejeme a pripravíme z nej zátrepku tak, že v nej rozmiešame hladkú múku. Ostatnú kapustovú šťavu v hrnci necháme zovrieť a krátko povaríme.
Krok 3
K uvareným hubám a klobáse prilejeme uvarenú šťavu z kyslej kapusty a prilejeme aj zátrepku s múkou. Na miernom ohni varíme za stáleho miešania, kým polievka nezhustne. Do máčanky dáme rozpustené maslo, na ktorom sme opražili nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme mleté černe korenie.
Krok 4
Máčanku servírujeme s klobásou nakrájanou na kolieska a čerstvým chlebom.