Reklama

Francúzske koláčiky CHOUX: Tento RECEPT prekoná aj ten z Pečie celé Slovensko!

Jabĺčkové choux craquelin.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Karamelová sladkosť s jablkami vás vtiahne do náruče francúzskej kuchyne! Tento choux craquelin je ako umelecké dielo, kde sa všetky chute zlúčia do jedinečnej harmónie. Doprajte si chuť Paríža a nechajte sa očariť našimi ďalšími lahôdkami v článku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné KOLÁČIKY Z FORMIČIEK nesmú u vás na Vianoce chýbať: Najlepšie RECEPTY

    S receptom od našej cukrárky Veroniky sa vám podaria ešte lepšie, než cukrárom v šou Pečie celé Slovensko!

    JABĹČKOVÉ CHOUX CRAQUELIN

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jabĺčkové choux craquelin.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 60 g vody
    • 60 g mlieka
    • 60 g masla
    • štipka soli
    • pol lyžice krupicového cukru
    • 70 g hladkej múky
    • 110 g vajec

    Na craquelinové cesto:

    • 100 g masla
    • 100 g krupicového cukru
    • 100 g hladkej múky

    Na jablkovú náplň:

    • 600 g očistených jabĺk
    • 150 g krupicového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžička mletej škorice
    • pol lyžičky mletého zázvoru

    Na vanilkový krém:

    • 150 g šľahačkovej smotany
    • 250 g mascarpone
    • 60 g práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkovej pasty

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte craquelinové cesto: Maslo s cukrom vymiešajte do hladka, pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky. Následne vyvaľkajte na 2 mm hrubý plát, najlepšie medzi dvoma papiermi na pečenie a vložte do mrazničky.
    2. Odpaľované cesto: Do hrnca vlejte vodu, mlieko, pridajte maslo, soľ, cukor a priveďte do varu. Hrniec odstavte a vmiešajte múku. Premiešajte, aby zmes bola hladká, a vráťte na sporák. Hmotu miešajte, kým sa na dne a bokoch hrnca neobjaví biely povlak. Potom cesto premiestnite do misy a pomocou K metly ho nechajte premiešavať 3 minúty na strednej rýchlosti, aby vychladlo. Vajíčka pridávajte vždy po jednom a každé dobre zapracujte. Cesto je hotové, keď pri vytiahnutí z misy bude z metly veľmi pomaly stekať do tvaru písmena V.
    3. Cesto preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte malé kôpky. Plech vložte do mrazničky na 10 minút. Zatiaľ z mrazničky vyberte craquelinové cesto a povykrajujte z neho krúžky o niečo väčšie ako striekané kôpky cesta. Plech s kôpkami cesta vyberte z mrazničky a na každú položte krúžok craquelinového cesta. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C, no ihneď po vložení plechu do rúry teplotu stiahnite na 170 °C a pečte približne 35-40 minút. Po upečení budú koláčiky krásnej zlatej farby, vyberte ich a nechajte vychladnúť.
    4. Na jablkovú náplň očistite a nakrájajte jablká na malé kocky. Vysypte ich do hlbšej panvice, pridajte cukor, citrónovú šťavu, škoricu a zázvor. Premiešajte a varte približne 10 minút, aby trochu zmäkli. Nechajte vychladnúť.
    5. Do vychladnutých popraskaných koláčikov urobte zvrchu dierku, aby ste mohli koláčiky naplniť lyžičkou jablkami. V mise vyšľahajte na vanilkový krém šľahačku, mascarpone, cukor, vanilkovú pastu na pevné špičky a krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Krém naneste na vrch koláčika, nakoniec ozdobte zopár jabĺčkami a jemne posypte škoricou.

    Máme pre vás ďalšie skvelé recepty:

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.