Francúzske koláčiky CHOUX: Tento RECEPT prekoná aj ten z Pečie celé Slovensko!
8. 12. 2023, 20:26 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Karamelová sladkosť s jablkami vás vtiahne do náruče francúzskej kuchyne! Tento choux craquelin je ako umelecké dielo, kde sa všetky chute zlúčia do jedinečnej harmónie. Doprajte si chuť Paríža a nechajte sa očariť našimi ďalšími lahôdkami v článku!
Zdroj: Dobré jedlo/Marek Bartoš/Gurmet
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Tradičné KOLÁČIKY Z FORMIČIEK nesmú u vás na Vianoce chýbať: Najlepšie RECEPTYS receptom od našej cukrárky Veroniky sa vám podaria ešte lepšie, než cukrárom v šou Pečie celé Slovensko!
JABĹČKOVÉ CHOUX CRAQUELIN
20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jabĺčkové choux craquelin.
Potrebujete:
Na cesto:
- 60 g vody
- 60 g mlieka
- 60 g masla
- štipka soli
- pol lyžice krupicového cukru
- 70 g hladkej múky
- 110 g vajec
Na craquelinové cesto:
- 100 g masla
- 100 g krupicového cukru
- 100 g hladkej múky
Na jablkovú náplň:
- 600 g očistených jabĺk
- 150 g krupicového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička mletej škorice
- pol lyžičky mletého zázvoru
Na vanilkový krém:
- 150 g šľahačkovej smotany
- 250 g mascarpone
- 60 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
POSTUP:
- Najprv pripravte craquelinové cesto: Maslo s cukrom vymiešajte do hladka, pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky. Následne vyvaľkajte na 2 mm hrubý plát, najlepšie medzi dvoma papiermi na pečenie a vložte do mrazničky.
- Odpaľované cesto: Do hrnca vlejte vodu, mlieko, pridajte maslo, soľ, cukor a priveďte do varu. Hrniec odstavte a vmiešajte múku. Premiešajte, aby zmes bola hladká, a vráťte na sporák. Hmotu miešajte, kým sa na dne a bokoch hrnca neobjaví biely povlak. Potom cesto premiestnite do misy a pomocou K metly ho nechajte premiešavať 3 minúty na strednej rýchlosti, aby vychladlo. Vajíčka pridávajte vždy po jednom a každé dobre zapracujte. Cesto je hotové, keď pri vytiahnutí z misy bude z metly veľmi pomaly stekať do tvaru písmena V.
- Cesto preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte malé kôpky. Plech vložte do mrazničky na 10 minút. Zatiaľ z mrazničky vyberte craquelinové cesto a povykrajujte z neho krúžky o niečo väčšie ako striekané kôpky cesta. Plech s kôpkami cesta vyberte z mrazničky a na každú položte krúžok craquelinového cesta. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C, no ihneď po vložení plechu do rúry teplotu stiahnite na 170 °C a pečte približne 35-40 minút. Po upečení budú koláčiky krásnej zlatej farby, vyberte ich a nechajte vychladnúť.
- Na jablkovú náplň očistite a nakrájajte jablká na malé kocky. Vysypte ich do hlbšej panvice, pridajte cukor, citrónovú šťavu, škoricu a zázvor. Premiešajte a varte približne 10 minút, aby trochu zmäkli. Nechajte vychladnúť.
- Do vychladnutých popraskaných koláčikov urobte zvrchu dierku, aby ste mohli koláčiky naplniť lyžičkou jablkami. V mise vyšľahajte na vanilkový krém šľahačku, mascarpone, cukor, vanilkovú pastu na pevné špičky a krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Krém naneste na vrch koláčika, nakoniec ozdobte zopár jabĺčkami a jemne posypte škoricou.