Reklama

Fašiangové varenie: Tieto chutné jedlá pripravovali aj naši predkovia

Bravčová roláda s prepeličími vajcami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sýte, výdatné jedlá a fašiangové obdobie patria k sebe. Poďte si pripraviť recepty, ktoré sa s fašiangami neodmysliteľne spájajú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí: Strapačky s kyslou kapustpou podľa receptu starej mamy

    Vo fašiangovom čase si naši predkovia radi vychutnali dobré jedlo a využívali suroviny, ktoré mali na stole len zriedkavo. Práve výnimočné ingrediencie boli v období veselých osláv, zábavy a hlavne hodovania symbolom hojnosti a radosti. Poďte si pripraviť tradičné fašiangové špeciality.

    Roláda z bravčového bôčika plnená mletou bravčovinou a prepeličími vajcami

    6 až 8 porcií, príprava 45 minút, varenie 3 hodiny
    Potrebujete:

    • 16 prepeličích vajec
    • 1 diel octu
    • 1 diel cukru
    • 2 diely vody
    • soľ

    Na roládu:

    • 1,2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kosti
    • soľ, mleté čierne korenie• bravčová masť
    • 2 žlté cibule
    • 5 strúčikov cesnaku
    • pol lyžičky mletej rasce
    • 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
    • 250 g bravčového stehna alebo pliecka
    • 1 kvásková bageta
    • 2 vajcia
    • 80 ml suchého bieleho vína

    Na podávanie:

    • chlieb, pečené zemiaky, kvasená a nakladaná zelenina, čili papričky

    POSTUP

    1. Prepeličie vajcia varte v mierne vriacej vode 3 minúty, sprudka schlaďte, ošúpte a naložte do sladkokyslého nálevu z octu, cukru a soli (1 diel octu, 1 diel cukru, 2 diely vody, soľ). Vajíčka v ňom nechajte niekoľko hodín.
    2. Pripravte roládu: Kožu bravčového bôčika narežte našikmo. Režte opatrne, aby ste nakrojili iba kožu, nie mäso. Bôčik rozkrojte na jeden väčší plát (tzv. na „knihu“) tak, že ho narežte zvnútra viacerými rezmi. Ak je hrubšie, vyklepte ho medzi pevnejšími igelitovými vreckami na hrúbku zhruba 0,5 cm. Do mäsa vmasírujte soľ a korenie.
    3. Nadrobno nakrájané cibule orestujte na tuku, pridajte prelisované cesnaky, mletú rascu, nasekanú petržlenovú vňať a rozmarín. Vychladnuté premiešajte s najemno pomletým bravčovým stehnom alebo plieckom.
    4. Časť bagety nakrájajte na menšie kocky, nechajte obschnúť alebo krátko opečte na suchej panvici, zmiešajte s rozšľahanými vajíčkami, vínom a ochuteným mletým mäsom. Z plnky vytvarujte malú fašírku, opečte ju a ochutnajte. Podľa potreby dochuťte zvyšok plnky.
    5. Na bôčik naneste plnku, pevne zrolujte a zviažte kuchynským motúzikom. Rolku dajte na plech alebo rošt podložený plechom a pečte 30 minút na 180 °C, potom teplotu znížte na 160 °C a pečte do mäkka 2 až 3 hodiny. Ak povrch rolky zhnedne priskoro, prikryte ju hliníkovou fóliou.
    6. Ak treba, teplotu zvýšte na 200 °C a rolku dopečte do zlatohneda a chrumkava.
    7. Pred krájaním nechajte postáť, nakrájajte ho a podávajte s prepeličími vajíčkami a ďalšími prílohami.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.