Reklama

Fašiangové varenie: Tieto chutné jedlá pripravovali aj naši predkovia

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pomôže cesnak pri chrípke, herpese a iných vírusových ochoreniach?

    Krúpová polievka s údeným mäsom a so strúhanou zeleninou

    5 porcií, príprava 25 minút, varenie 2 hodiny
    Potrebujete:

    • 250 g stredných jačmenných
    • 250 g malej bielej fazule
    • bravčová masť + na zásmažku
    • 2 cibule
    • 1 lyžica celej rasce
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 bobkový list
    • 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno)
    • hladká múka na zásmažku
    • 3 až 4 mrkvy
    • 1 až 2 petržleny
    • sušený kôpor
    • cukor
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na servírovanie:

    • kyslá smotana
    • chlieb

    POSTUP

    1. Nechajte krúpy a fazuľu cez noc namočené v osolenej vode. Na druhý deň osmažte na bravčovej masti nadrobno nakrájanú cibuľu s rascou, pridajte prelisované cesnaky, bobkový list a údené mäso. Zalejte studenou vodou, priveďte k varu a varte 1 až 2 hodiny do zmäknutia mäsa.
    2. Údené vyberte z hrnca, do vody z varenia vsypte prepláchnuté krúpy s fazuľou a varte domäkka.
    3. Z masti a múky pripravte zásmažku. Pomaly do nej vmiešajte časť tekutiny z varenia a nakoniec všetko vráťte späť do hrnca. Povarte niekoľko minút, na záver dajte do polievky nahrubo postrúhané mrkvy a petržleny.
    4. Nechajte polievku prevrieť, dochuťte kôprom, cukrom, soľou a korením.
    5. Krúpovú polievku podávajte s údeným mäsom, s kyslou smotanou a chlebom.

    Strana

    2/5

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.
    Reklama