Fašiangové varenie: Tieto chutné jedlá pripravovali aj naši predkovia
31. 1. 2025, 9:03 (aktualizované: 31. 1. 2025, 15:18)

Video Player is loading.
Pomôže cesnak pri chrípke, herpese a iných vírusových ochoreniach?Krúpová polievka s údeným mäsom a so strúhanou zeleninou
5 porcií, príprava 25 minút, varenie 2 hodiny
Potrebujete:
- 250 g stredných jačmenných
- 250 g malej bielej fazule
- bravčová masť + na zásmažku
- 2 cibule
- 1 lyžica celej rasce
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno)
- hladká múka na zásmažku
- 3 až 4 mrkvy
- 1 až 2 petržleny
- sušený kôpor
- cukor
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- kyslá smotana
- chlieb
POSTUP
- Nechajte krúpy a fazuľu cez noc namočené v osolenej vode. Na druhý deň osmažte na bravčovej masti nadrobno nakrájanú cibuľu s rascou, pridajte prelisované cesnaky, bobkový list a údené mäso. Zalejte studenou vodou, priveďte k varu a varte 1 až 2 hodiny do zmäknutia mäsa.
- Údené vyberte z hrnca, do vody z varenia vsypte prepláchnuté krúpy s fazuľou a varte domäkka.
- Z masti a múky pripravte zásmažku. Pomaly do nej vmiešajte časť tekutiny z varenia a nakoniec všetko vráťte späť do hrnca. Povarte niekoľko minút, na záver dajte do polievky nahrubo postrúhané mrkvy a petržleny.
- Nechajte polievku prevrieť, dochuťte kôprom, cukrom, soľou a korením.
- Krúpovú polievku podávajte s údeným mäsom, s kyslou smotanou a chlebom.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama