Reklama

Fašiangové varenie: Tieto chutné jedlá pripravovali aj naši predkovia

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mäsové guľôčky s jačmennými krúpami v paradajkovej omáčke: Chutný a sýty pokrm na každý deň

    Zemiakové gule plnené mäsom s kyslou kapustou

    Zemiakové gule s kapustou.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková

    Zemiakové gule s kapustou.

    5 až 6 porcií, príprava 90 minút, varenie 60 minút
    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 1 kg múčnych zemiakov
    • 2 vajcia
    • asi 500 g hrubej múky
    • 2 lyžičky soli

    Na mäso:

    • 1 cibuľa
    • olej alebo bravčová masť
    • 3 strúčiky cesnaku
    • pol lyžičky mletej rasce
    • pol lyžičky mletej červenej papriky
    • 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na kapustu:

    • 1 kg kyslej kapusty
    • 1 cibuľa
    • olej alebo bravčová masť
    • 2 strúčiky cesnaku
    • pol lyžičky mletej rasce
    • 1 bobkový list
    • cukor, med alebo jablko na dosladenie
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na servírovanie:

    • 150 g slaniny
    • karamelizovaná cibuľa
    • čerstvé bylinky (kôpor, pažítka, jarná cibuľka)
    • 200 g kyslej smotany

    POSTUP

    1. Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode, sceďte a nechajte úplne vychladnúť.
    2. Pripravte mäso: Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na tuku dosklovita, pridajte pretlačené cesnaky, mletú rascu, mletú červenú papriku a po minúte miešania aj nahrubo pomleté mäso. Restujte ho, kým nezhnedne. Osoľte, pridajte mleté čierne korenie, zľahka podlejte vodou a pod pokrievkou duste domäkka. Ak treba, mäso odkryte, zvýšte teplotu a prebytočnú tekutinu z mäsa nechajte prudším varením odpariť. Mäso dochuťte soľou a korením, ak treba. Mäso nechajte vychladnúť.
    3. Pripravte kapustu: Kyslú kapustu sceďte (šťavu odložte bokom) a nakrájajte na menšie kúsky. Kapusta má byť dosť kyslá, ale ak sa vám zdá príliš kyslá alebo slaná, prepláchnite ju vodou. Nadrobno nakrájajte cibuľu, orestujte na tuku, pridajte prelisované cesnaky, mletú rascu a nakoniec kapustu. Po minúte restovania ju podlejte trochou vody alebo odloženej šťavy, pridajte bobkový list a prikrytú duste do mäkka. Dochuťte soľou, mletým korením a ak chcete, ďalšou šťavou z kapusty alebo obľúbeným sladidlom.
    4. Pripravte guľky: Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Primiešajte k nim vajcia, hrubú múku (začnite s menším množstvom) a soľ. Výsledné cesto by malo držať tvar a zároveň má byť mäkké a poddajné podobne ako plastelína. Odporúčame malý kus cesta na skúšku uvariť v osolenej jemne vriacej vode a podľa výsledku prispôsobiť zvyšok cesta. Ak sa cesto rozpadá, pridajte ešte múku.
    5. Z cesta vytvarujte valčeky a nakrájajte ich na plátky. Plátky roztlačte a naplňte vychladnutým duseným mäsom. Opatrne ich vložte do vriacej osolenej vody a varte, kým nevyplávajú na povrch – pozor, môžu sa zachytiť o dno hrnca a potom ešte niekoľko minút. Odporúčame otestovať správnosť uvarenia prvej guľky. Ak plnené knedle nebudete jesť hneď, nechajte ich vychladnúť, potrite olejom a skladujte v chlade.
    6. Zemiakové guľky môžete pred podávaním orestovať na tuku a podávať s kyslou kapustou, časťou mletého mäsa, restovanou slaninou, karamelizovanou cibuľou, kôprom, pažítkou alebo aj kyslou smotanou.

    Strana

    3/5

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.
    Reklama