Fašiangové varenie: Tieto chutné jedlá pripravovali aj naši predkovia
31. 1. 2025, 9:03 (aktualizované: 31. 1. 2025, 15:18)

Video Player is loading.
Mäsové guľôčky s jačmennými krúpami v paradajkovej omáčke: Chutný a sýty pokrm na každý deňZemiakové gule plnené mäsom s kyslou kapustou

Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková
Zemiakové gule s kapustou.
5 až 6 porcií, príprava 90 minút, varenie 60 minút
Potrebujete:
Na cesto:
- 1 kg múčnych zemiakov
- 2 vajcia
- asi 500 g hrubej múky
- 2 lyžičky soli
Na mäso:
- 1 cibuľa
- olej alebo bravčová masť
- 3 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletej rasce
- pol lyžičky mletej červenej papriky
- 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
- soľ, mleté čierne korenie
Na kapustu:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- olej alebo bravčová masť
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletej rasce
- 1 bobkový list
- cukor, med alebo jablko na dosladenie
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- 150 g slaniny
- karamelizovaná cibuľa
- čerstvé bylinky (kôpor, pažítka, jarná cibuľka)
- 200 g kyslej smotany
POSTUP
- Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode, sceďte a nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte mäso: Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na tuku dosklovita, pridajte pretlačené cesnaky, mletú rascu, mletú červenú papriku a po minúte miešania aj nahrubo pomleté mäso. Restujte ho, kým nezhnedne. Osoľte, pridajte mleté čierne korenie, zľahka podlejte vodou a pod pokrievkou duste domäkka. Ak treba, mäso odkryte, zvýšte teplotu a prebytočnú tekutinu z mäsa nechajte prudším varením odpariť. Mäso dochuťte soľou a korením, ak treba. Mäso nechajte vychladnúť.
- Pripravte kapustu: Kyslú kapustu sceďte (šťavu odložte bokom) a nakrájajte na menšie kúsky. Kapusta má byť dosť kyslá, ale ak sa vám zdá príliš kyslá alebo slaná, prepláchnite ju vodou. Nadrobno nakrájajte cibuľu, orestujte na tuku, pridajte prelisované cesnaky, mletú rascu a nakoniec kapustu. Po minúte restovania ju podlejte trochou vody alebo odloženej šťavy, pridajte bobkový list a prikrytú duste do mäkka. Dochuťte soľou, mletým korením a ak chcete, ďalšou šťavou z kapusty alebo obľúbeným sladidlom.
- Pripravte guľky: Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Primiešajte k nim vajcia, hrubú múku (začnite s menším množstvom) a soľ. Výsledné cesto by malo držať tvar a zároveň má byť mäkké a poddajné podobne ako plastelína. Odporúčame malý kus cesta na skúšku uvariť v osolenej jemne vriacej vode a podľa výsledku prispôsobiť zvyšok cesta. Ak sa cesto rozpadá, pridajte ešte múku.
- Z cesta vytvarujte valčeky a nakrájajte ich na plátky. Plátky roztlačte a naplňte vychladnutým duseným mäsom. Opatrne ich vložte do vriacej osolenej vody a varte, kým nevyplávajú na povrch – pozor, môžu sa zachytiť o dno hrnca a potom ešte niekoľko minút. Odporúčame otestovať správnosť uvarenia prvej guľky. Ak plnené knedle nebudete jesť hneď, nechajte ich vychladnúť, potrite olejom a skladujte v chlade.
- Zemiakové guľky môžete pred podávaním orestovať na tuku a podávať s kyslou kapustou, časťou mletého mäsa, restovanou slaninou, karamelizovanou cibuľou, kôprom, pažítkou alebo aj kyslou smotanou.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama