Fašiangové varenie: Tieto chutné jedlá pripravovali aj naši predkovia
31. 1. 2025, 9:03 (aktualizované: 31. 1. 2025, 15:18)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková
Reklama
Sýte, výdatné jedlá a fašiangové obdobie patria k sebe. Poďte si pripraviť recepty, ktoré sa s fašiangami neodmysliteľne spájajú.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
27 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Linda varí: Strapačky s kyslou kapustpou podľa receptu starej mamyVo fašiangovom čase si naši predkovia radi vychutnali dobré jedlo a využívali suroviny, ktoré mali na stole len zriedkavo. Práve výnimočné ingrediencie boli v období veselých osláv, zábavy a hlavne hodovania symbolom hojnosti a radosti. Poďte si pripraviť tradičné fašiangové špeciality.
Roláda z bravčového bôčika plnená mletou bravčovinou a prepeličími vajcami
6 až 8 porcií, príprava 45 minút, varenie 3 hodiny
Potrebujete:
- 16 prepeličích vajec
- 1 diel octu
- 1 diel cukru
- 2 diely vody
- soľ
Na roládu:
- 1,2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kosti
- soľ, mleté čierne korenie• bravčová masť
- 2 žlté cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- pol lyžičky mletej rasce
- 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 250 g bravčového stehna alebo pliecka
- 1 kvásková bageta
- 2 vajcia
- 80 ml suchého bieleho vína
Na podávanie:
- chlieb, pečené zemiaky, kvasená a nakladaná zelenina, čili papričky
POSTUP
- Prepeličie vajcia varte v mierne vriacej vode 3 minúty, sprudka schlaďte, ošúpte a naložte do sladkokyslého nálevu z octu, cukru a soli (1 diel octu, 1 diel cukru, 2 diely vody, soľ). Vajíčka v ňom nechajte niekoľko hodín.
- Pripravte roládu: Kožu bravčového bôčika narežte našikmo. Režte opatrne, aby ste nakrojili iba kožu, nie mäso. Bôčik rozkrojte na jeden väčší plát (tzv. na „knihu“) tak, že ho narežte zvnútra viacerými rezmi. Ak je hrubšie, vyklepte ho medzi pevnejšími igelitovými vreckami na hrúbku zhruba 0,5 cm. Do mäsa vmasírujte soľ a korenie.
- Nadrobno nakrájané cibule orestujte na tuku, pridajte prelisované cesnaky, mletú rascu, nasekanú petržlenovú vňať a rozmarín. Vychladnuté premiešajte s najemno pomletým bravčovým stehnom alebo plieckom.
- Časť bagety nakrájajte na menšie kocky, nechajte obschnúť alebo krátko opečte na suchej panvici, zmiešajte s rozšľahanými vajíčkami, vínom a ochuteným mletým mäsom. Z plnky vytvarujte malú fašírku, opečte ju a ochutnajte. Podľa potreby dochuťte zvyšok plnky.
- Na bôčik naneste plnku, pevne zrolujte a zviažte kuchynským motúzikom. Rolku dajte na plech alebo rošt podložený plechom a pečte 30 minút na 180 °C, potom teplotu znížte na 160 °C a pečte do mäkka 2 až 3 hodiny. Ak povrch rolky zhnedne priskoro, prikryte ju hliníkovou fóliou.
- Ak treba, teplotu zvýšte na 200 °C a rolku dopečte do zlatohneda a chrumkava.
- Pred krájaním nechajte postáť, nakrájajte ho a podávajte s prepeličími vajíčkami a ďalšími prílohami.