Dokonale šťavnaté mäsové recepty, ktoré musíte vyskúšať!
5. 3. 2025, 19:01 (aktualizované: 13. 3. 2025, 13:23)

Video Player is loading.
Jedzte MÄSO podľa horoskopu: Pozrite, aké sa najviac hodí k vášmu znameniu!Zdroj: NMH
Pomaly pečené morčacie stehná ako coq au vin so zemiakovým gratinom
4 porcie, príprava 40 minút, varenie 3 hodiny
- 150 g slaniny
- olej
- 1 kg morčacích stehien s kosťou a kožou (prípadne aj bez kosti)
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 250 g šampiňónov
- 2 lyžice paradajkového koncentrátu
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml suchého červeného vína
- kurací vývar
- 1 stonka tymianu
- 1 bobkový list
Na gratin:
- 1 kg múčnych zemiakov
- 250 ml smotany na varenie
- 150 ml plnotučného mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
- 150 g strúhaného syra
- olej na vymastenie plechu
Ešte budete potrebovať:
- šalát baby gem
- citrónovú šťavu
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- V širokom kastróle alebo liatinovom hrnci orestujte na malom množstve oleja slaninu nakrájanú na kocky dochrumkava. Odložte bokom.
- Morčacie stehná osoľte, okoreňte a opečte z oboch strán v tom istom kastróle. Vyberte a tiež odložte bokom.
- Pridajte olej, ak treba, a v rovnakom hrnci orestujte nadrobno nakrájané cibule, prelisované cesnaky, nakrájanú mrkvu a na polovice prekrojené huby. Opekajte a nechajte všetko spolu mierne skaramelizovať.
- Pridajte paradajkový koncentrát, aj ten chvíľu restujte, všetko posypte múkou, minútu premiešavajte a zalejte vínom a vývarom. Pridajte tymian a bobkový list.
- Do hrnca vráťte morčacie stehná a slaninu, dobre ho uzavrite a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C 2,5 až 3 hodiny, kým mäso nebude jemné a šťavnaté.
- Pripravte gratin: Zemiaky nakrájajte na tenké plátky (asi 3 mm). Smotanu a mlieko ohrejte spolu s cesnakmi prekrojenými na polovice, dochuťte štipkou muškátového orieška, soľou a korením.
- Do vymastenej zapekacej misy vrstvite zemiaky a zakaždým ich jemne stlačte. Nakoniec ich zalejte smotanovou zmesou (cesnak vyberte). Posypte syrom, prikryte pokrievkou alebo alobalom a pečte v rúre asi 60 minút, kým nie sú mäkké. Pokrievku dajte preč a syr zapečte. Ak ich necháte mierne vychladnúť, budú sa jednoduchšie krájať.
- Šalát rozoberte na listy. Zmiešajte citrónovú šťavu, soľ a korenie a olivový olej. Šalát pokvapkajte zálievkou tesne pred podávaním. Morčacie mäso podávajte so zeleninou, gratinom a šalátom.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama