Reklama

Dokonale šťavnaté mäsové recepty, ktoré musíte vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedzte MÄSO podľa horoskopu: Pozrite, aké sa najviac hodí k vášmu znameniu!
    Zdroj: NMH

    Pomaly pečené morčacie stehná ako coq au vin so zemiakovým gratinom

    4 porcie, príprava 40 minút, varenie 3 hodiny

    • 150 g slaniny
    • olej
    • 1 kg morčacích stehien s kosťou a kožou (prípadne aj bez kosti)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 2 cibule
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 mrkvy
    • 250 g šampiňónov
    • 2 lyžice paradajkového koncentrátu
    • 2 lyžice hladkej múky
    • 500 ml suchého červeného vína
    • kurací vývar
    • 1 stonka tymianu
    • 1 bobkový list

    Na gratin:

    • 1 kg múčnych zemiakov
    • 250 ml smotany na varenie
    • 150 ml plnotučného mlieka
    • 2 strúčiky cesnaku
    • štipka muškátového orieška
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 150 g strúhaného syra
    • olej na vymastenie plechu

    Ešte budete potrebovať:

    • šalát baby gem
    • citrónovú šťavu
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    POSTUP

    1. V širokom kastróle alebo liatinovom hrnci orestujte na malom množstve oleja slaninu nakrájanú na kocky dochrumkava. Odložte bokom.
    2. Morčacie stehná osoľte, okoreňte a opečte z oboch strán v tom istom kastróle. Vyberte a tiež odložte bokom.
    3. Pridajte olej, ak treba, a v rovnakom hrnci orestujte nadrobno nakrájané cibule, prelisované cesnaky, nakrájanú mrkvu a na polovice prekrojené huby. Opekajte a nechajte všetko spolu mierne skaramelizovať.
    4. Pridajte paradajkový koncentrát, aj ten chvíľu restujte, všetko posypte múkou, minútu premiešavajte a zalejte vínom a vývarom. Pridajte tymian a bobkový list.
    5. Do hrnca vráťte morčacie stehná a slaninu, dobre ho uzavrite a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C 2,5 až 3 hodiny, kým mäso nebude jemné a šťavnaté.
    6. Pripravte gratin: Zemiaky nakrájajte na tenké plátky (asi 3 mm). Smotanu a mlieko ohrejte spolu s cesnakmi prekrojenými na polovice, dochuťte štipkou muškátového orieška, soľou a korením.
    7. Do vymastenej zapekacej misy vrstvite zemiaky a zakaždým ich jemne stlačte. Nakoniec ich zalejte smotanovou zmesou (cesnak vyberte). Posypte syrom, prikryte pokrievkou alebo alobalom a pečte v rúre asi 60 minút, kým nie sú mäkké. Pokrievku dajte preč a syr zapečte. Ak ich necháte mierne vychladnúť, budú sa jednoduchšie krájať.
    8. Šalát rozoberte na listy. Zmiešajte citrónovú šťavu, soľ a korenie a olivový olej. Šalát pokvapkajte zálievkou tesne pred podávaním. Morčacie mäso podávajte so zeleninou, gratinom a šalátom.

    Strana

    3/4

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.
    Reklama