Dokonalé PESTO z PETRŽLENOVEJ VŇATE! Iné už robiť NEBUDETE
28. 8. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: shutterstock
Bazalkové pesto poznáme všetci, ale vyskúšali ste ho už pripraviť z petržlenovej vňate? Hodí sa snáď ku všetkému!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Petržlenová vňať obsahuje značné množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre posilnenie imunitného systému, ochranu pred voľnými radikálmi a podporu zdravej pokožky. A navyše, je taká chutná!
PESTO Z PETRŽLENOVEJ VŇATE
5 PORCII, ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT
Zdroj: shutterstock
Pesto z petržlenovej vňate sa perfektne hodí aj na obyčajnú hrianku.
Potrebujete:
- 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky vlašských orechov (alebo píniových orechov)
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- Šťava z polovice citróna
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
POSTUP:
- Do mixéra vložte umytú a osušenú čerstvú petržlenovú vňať, vlašské orechy (alebo piniové orechy), strúhaný parmezán, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu. Pomaly pridávajte olivový olej, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Uchovávajte v chladničke a používajte na dochutenie cestovín, mäsa, rýb alebo polievok.
Tagliatelle s pestom z petržlenovej vňate, hráškom a pošírovaným vajíčkom
2 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT, ČAS VARENIA 30 MINÚT
Zdroj: shutterstock
Tagliatelle s pestom z petržlenovej vňate a pošírovaným vajíčkom
Potrebujete:
- 300g cestovín tagliatelle
- 2 lyžica oleja
- 1 šalotku
- 2 strúčiky cesnaku
- 150g hrášku
- soľ, korenie
- 4 PL pesta z petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 1 lyžica octu
POSTUP:
- Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte roztlačený cesnak a hrášok. Pomaly opekajte. Keď budú cestoviny uvarené, pridajte ich do panvice s hráškom aj s troškou vody, v ktorej sa varili. Následne dochuťte pestom.
- Pripravte si pošírované vajce: Dajte si variť vodu s 1 lyžicou octu, potom vytvoríte jemný vír vo vode pomocou naberačky a opatrne do neho pridáte rozbité vajce. Vajce necháte variť 3-4 minúty a potom ho opatrne vyberiete a položíte na naservírované cestoviny. Jemne dochuťte soľou a korením.