Reklama

Dokonalé PESTO z PETRŽLENOVEJ VŇATE! Iné už robiť NEBUDETE

Pesto z petržlenovej vňate sa perfektne hodí aj na obyčajnú hrianku.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bazalkové pesto poznáme všetci, ale vyskúšali ste ho už pripraviť z petržlenovej vňate? Hodí sa snáď ku všetkému!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ONDREJ KANDRÁČ S ERIKOU v kuchyni: Na Pereši pripravili letnú hostinu!

    Petržlenová vňať obsahuje značné množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre posilnenie imunitného systému, ochranu pred voľnými radikálmi a podporu zdravej pokožky. A navyše, je taká chutná!

    PESTO Z PETRŽLENOVEJ VŇATE

    5 PORCII, ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT

    Zdroj: shutterstock

    Pesto z petržlenovej vňate sa perfektne hodí aj na obyčajnú hrianku.

    Potrebujete:

    • 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
    • 1/2 šálky olivového oleja
    • 1/4 šálky vlašských orechov (alebo píniových orechov)
    • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
    • 2 strúčiky cesnaku
    • Šťava z polovice citróna
    • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

    POSTUP:

    1. Do mixéra vložte umytú a osušenú čerstvú petržlenovú vňať, vlašské orechy (alebo piniové orechy), strúhaný parmezán, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu. Pomaly pridávajte olivový olej, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Uchovávajte v chladničke a používajte na dochutenie cestovín, mäsa, rýb alebo polievok.

    Tagliatelle s pestom z petržlenovej vňate, hráškom a pošírovaným vajíčkom

    2 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY 10 MINÚT, ČAS VARENIA 30 MINÚT

    Zdroj: shutterstock

    Tagliatelle s pestom z petržlenovej vňate a pošírovaným vajíčkom

    Potrebujete:

    • 300g cestovín tagliatelle
    • 2 lyžica oleja
    • 1 šalotku
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 150g hrášku
    • soľ, korenie
    • 4 PL pesta z petržlenovej vňate
    • 2 vajcia
    • 1 lyžica octu

    POSTUP:

    1. Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte roztlačený cesnak a hrášok. Pomaly opekajte. Keď budú cestoviny uvarené, pridajte ich do panvice s hráškom aj s troškou vody, v ktorej sa varili. Následne dochuťte pestom.
    2. Pripravte si pošírované vajce: Dajte si variť vodu s 1 lyžicou octu, potom vytvoríte jemný vír vo vode pomocou naberačky a opatrne do neho pridáte rozbité vajce. Vajce necháte variť 3-4 minúty a potom ho opatrne vyberiete a položíte na naservírované cestoviny. Jemne dochuťte soľou a korením.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.