Reklama

Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

FIGOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU

Zdroj: FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ, DEKOR STYLING MARKÉTA ZINDULKOVÁ

Reklama

Sladučké figy sa skvelo sa hodia do dezertov i slaných jedál. Vyskúšajte naše overené recepty.

FIGOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU

4 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT + KYSNUTIE

Potrebujete:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 4 g sušeného droždia
  • 250 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice olivového oleja (plus na pokvapkanie)
  • pol lyžičky soli

Na obloženie:

  • 250 g ricotty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 8 fíg
  • 1 červená cibuľa
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 250 g gorgonzoly
  • 2 hrste rukoly
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Urobte cesto: V mise zmiešajte všetky suroviny okrem soli. Tú pridajte nakoniec, keď sa pekne spoja. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. Dajte kysnúť do chladničky na celú noc.
  2. Na druhý deň premiešajte ricottu s pretlačeným cesnakom, osoľte, okoreňte. Podľa potreby zrieďte smotanou, aby sa zmes dala ľahko roztierať.
  3. Figy rozkrájajte na štvrtiny, cibuľu na hrubšie kolieska. Rúru vyhrejte na maximum a vložte do nej plech.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti – každú vyvaľkajte do tvaru pizze a položte na papier na pečenie. Pizze potrite ricottovou zmesou, rozložte na ne figy, cibuľu a trochu nasekaného rozmarínu. Posypte gorgonzolou, pokvapkajte olejom a pizzu rýchlym pohybom preložte aj s papierom na pečenie na vyhriaty plech do rúry. Pečte 10 minút.
  5. Takto upečte všetky pizze. Upečené posypte nasekaným rozmarínom a umytou rukolou. Môžete podávať.

TVAROHOVÝ KRÉM S MEDOM A FIGAMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 126 g tučného tvarohu
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g mascarpone
  • 4 figy
  • med

POSTUP:

  1. Smotanu vyšľahajte dotuha. Tvaroh premiešajte s cukrom a citrónovou kôrou. Pridajte mascarpone a miešajte, kým zmes nie je úplne hladká. Nakoniec jemne zapracujte šľahačku.
  2. Dobrotu rozdeľte do pohárikov. Figy prekrojte do kríža a dajte navrch pohárov. Pokvapkajte medom a môžete podávať.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

    FIGOVÝ ŠALÁT S KOZÍM SYROM

    Zdroj: Archív Dobrého jedla

    FIGOVÝ ŠALÁT S KOZÍM SYROM

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 hrste čerstvých špenátových lístkov
    • 2 hrste rukoly
    • 2-4 lístky fialovej čakanky
    • 150 g mäkkého kozieho syra
    • 1 červená cibuľa
    • 4 čerstvé figy

    Na zálievku:

    • 1 lyžica hroznového oleja
    • pár kvapiek balzamového octu
    • pár kvapiek citrónovej šťavy
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Špenátové listy, rukolu a natrhanú čakanku opláchnite, osušte a v mise zľahka zmiešajte s rozmrveným syrom. Pridajte plátky cibule.
    2. Zo surovín vymiešajte zálievku a šalát polejte. Premiešajte a podávajte s nakrájanými figami.

    FIGOVÉ ČATNÍ

    15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 100 g svetlohnedého cukru
    • 120 ml jablkového octu
    • 300 g fíg (na štvrtky)
    • 1 jablko (na kocky)
    • 1 cibuľa (na drobno)
    • 50 g sušených hrozienok
    • 1 lyžička vločkovej morskej soli

    POSTUP:

    1. Všetky ingrediencie dajte do hrnca, pomaly priveďte do varu a na miernom ohni varte asi hodinu.
    2. Zmes občas zamiešajte a varte, až kým nebude lepkavá a rozvarená. Dajte do čistej zaváracej nádoby a dobre uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

    PEČENÉ FIGY S PLESŇOVÝM SYROM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 12 fíg
    • plesňový syr (ideálne taleggio, tradičný taliansky syr, vyrábaný od 11. storočia)
    • 3 vetvičky tymianu
    • med

    POSTUP:

    1. Predhrejte gril v rúre. Figy narežte do kríža, nerozkrojte ich. Syr nakrájajte na kocky a polovicu naložte do rozrezaných fíg. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť pod gril na 3-5 minút.
    2. Plech vyberte, na figy rozložte zvyšok syra, pokvapkajte medom a vráťte do rúry na ďalších 5 minút. Podávajte teplé, ozdobené nasekaným tymianom.