Reklama

Chutné RÝCHLOVKY: Polievka ako večera a prečo nie?!

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet

Reklama

Obvykle si ju naložíme do tanierov pred hlavným jedlom. No najmä teraz, počas chladných dní si zaslúži šancu, aby zažiarila ako samostatný chod. Určite vás nesklame.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:02
Remaining Time 1:02
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Polievka na IMUNITU: Recept máme od odborníčky zo Zdravíčka
    Zdroj: NMH

    OSTRÁ THAJSKÁ POLIEVKA S ČERVENÝM KARÍ

    Ostrá thajská polievka s červeným karí

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet

    Ostrá thajská polievka s červeným karí

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g kuracích pŕs
    • 2 lyžičky červenej karí pasty
    • 1 cibuľa
    • 3-4 cm kúsok zázvoru
    • 3-4 zemiaky
    • 2 stonky citrónovej trávy
    • 3 limetové (kafrové) listy
    • 200 ml kokosového mlieka
    • 200 g ryže
    • čerstvý koriander
    • soľ
    • 2 lyžice kokosového oleja

    POSTUP:

    1. V hrnci rozohrejte kokosový olej a pridajte karí pastu. Miešajte, aby sa rozvoňala. Potom pridajte cibuľu nakrájanú na prúžky, orestujte ju a pridajte zázvor nakrájaný na kúsky.
    2. Do hrnca pridajte kuracie prsia nakrájané na kocky a rovnako nakrájané zemiaky. Zalejte 1,2 litra vody a povarte asi 10 minút.
    3. Do polievky dajte citrónovú trávu, limetové listy a soľ. Varte 20 minút alebo dovtedy, kým zemiaky nebudú takmer mäkké a mäso uvarené.
    4. Do polievky prilejte kokosové mlieko a 10 minút povarte.
    5. Ryžu uvarte podľa návodu a servírujte spoločne s polievkou ako hlavné jedlo.

    Príjemne ostrá polievka s exotickými chuťami. Každý hlt kúsok po kúsku dokonale prehreje celé telo. S jej skvelou vôňou sa v myšlienkach dostanete možno až k moru.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Rýchly hovädzí borčš podľa Ľuboša: Úžasná jesenná polievka s kopu cvikle a kapusty!

      ZELEROVÝ KRÉM S JABLKOM A HORČICOU

      Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet

      Zelerový krém s jablkom a horčicou

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 cibuľa
      • 100 g anglickej slaniny
      • 250 g zeleru
      • 1 jablko
      • 1 bobkový list
      • 1,5 l zeleninového vývaru
      • 2 lyžice dijonskej horčice
      • 200 ml smotany na šľahanie
      • 150 g tofu
      • petržlenová vňať
      • soľ, mleté čierne korenie
      • 2 lyžice masla + 2 lyžice olivového oleja

      POSTUP:

      1. V hrnci rozohrejte maslo a olej. Opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Neskôr pridajte slaninu nakrájanú na kocky a tiež ju opečte. Pridajte očistený zeler nakrájaný na malé kocky, ošúpané jablko nakrájané na kocky a bobkový list.
      2. Krátko poduste a zalejte zeleninovým vývarom. Osoľte a varte asi 15 minút alebo do zmäknutia zeleru, Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
      3. Polievku dochuťte horčicou, korením a zjemnite smotanou. Podávajte ju s tofu nakrájaným na plátky a nasucho opečeným na panvici. Nakoniec ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou.

      Dobrý tip VERONIKY WEIGERTOVEJ

      Táto polievka vás prekvapí svojou jemnosťou. Horčica ju delikátne okorení, jabĺčko osladí. A keď vynecháte v základe slaninu, je vhodná aj pre vegetariánov.

      BROKOLICOVÁ POLIEVKA S KOZÍM SYROM

      Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet

      Brokolicová polievka s kozím syrom

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

      Potrebujete:

      • 750 g brokolice
      • 1 strúčik cesnaku
      • 10 g masla
      • 1,5 l zeleninového vývaru
      • 100 ml smotany na šľahanie
      • pol lyžičky mletého muškátového orieška
      • 100 g čerstvého kozieho syra
      • soľ, mleté čierne korenie

      Na krutóny:

      • 3 krajce chleba
      • 30 g masla
      • 1 strúčik cesnaku
      • 2 vetvičky rozmarínu

      POSTUP:

      1. Brokolicu očistite, umyte a rozdeľte na ružičky. Hlúb ošúpte a nakrájajte na plátky. Na horúcom masle v hrnci orestujte nadrobno nakrájaný cesnak a pokrájaný hlúb. Prilejte vývar a povarte na miernom ohni aspoň 5 minút.
      2. Pridajte ružičky brokolice, povarte a spolu s vývarom rozmixujte. Za stáleho miešania prilejte smotanu a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
      3. Zatiaľ pripravte krutóny: Chlieb nakrájajte na kocky a orestujte na panvici s rozpusteným maslom, prelisovaným cesnakom a rozmarínom.
      4. Polievku podávajte posypanú rozmarínovými krutónmi a nadrobeným kozím syrom.

      Dobrý tip VERONIKY WEIGERTOVEJ

      Výraznejšiu a plnšiu chuť polievky získate, keď brokolicu predtým upečiete v rúre. A kozí syr jej dodá až luxusný šmrnc.

      CÍCEROVÁ POLIEVKA S PEČENÝM KARFIOLOM

      Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet

      Cícerová polievka s pečeným karfiolom

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT VARENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 150 g žltého hrachu
      • 10 g masla
      • 1 malá cibuľa
      • 1 lyžička čerstvého majoránu
      • 1 strúčik cesnaku
      • 2 lyžice hladkej múky
      • 1 l zeleninového vývaru
      • 150 g karfiolu
      • pol lyžičky čili
      • 1 lyžička mletej kurkumy
      • 1 mrkva
      • 1 petržlen
      • 50 g kukurice
      • 300 g cícera z konzervy
      • 4 guľôčky čierneho korenia
      • pol lyžičky rímskej rasce
      • soľ
      • olej

      POSTUP:

      1. Sušený hrach predvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte majorán, prelisovaný cesnak a opečte. Zaprášte múkou, premiešajte a zalejte vývarom.
      2. Rúru predhrejte na 180 °C. Karfiol dajte na pekáč, pokvapkajte ho olejom, posypte čili a kurkumou. V rúre pečte asi 15 minút.
      3. Pridajte mrkvu a petržlen nakrájané na kocky. Povarte a keď je zelenina napoly uvarená, pridajte kukuricu, predvarený hrach a cícer.
      4. Polievku dochuťte celým korením, rímskou rascou a soľou a varte asi 30 minút.
      5. Potom pridajte karfiol a spoločne všetko rozmixujte na jemný krém. Niekoľko kúskov karfiolu si nechajte na ozdobu. Dobrú chuť!

      Milovníci cícera, teraz zajasáte! Pečený karfiol s kurkumou a čili dodajú tejto hustej polievke chuť, o akej sa vám ani nesnívalo.

      TEKVICOVÁ POLIEVKA S KOKOSOVÝM MLIEKOM

      Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet

      Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 maslová tekvica
      • 2 šalotky
      • 2 lyžice zelenej karí pasty
      • 300 ml kokosového mlieka
      • 400 ml zeleninového vývaru
      • za hrsť bazalky
      • za hrsť tekvicových semienok
      • olivový olej

      POSTUP:

      1. Maslovú tekvicu ošúpte, vyberte semiačka a nakrájate ju na kocky. Na oleji nechajte zosklovatieť najemno nakrájané šalotky, pridajte karí pastu a krátko ju opečte, aby sa rozvoňala. Do hrnca prisypte tekvicu.
      2. Prilejte 200 ml kokosového mlieka aj zeleninový vývar a polievku priveďte do varu. Keď začne vrieť, znížte teplotu a nechajte ju bez pokrievky 10 minút pobublávať.
      3. Polievku rozmixujte nahladko. Zvyšné mlieko zohrejte a pred servírovaním ho nalejte do polievky. Nakoniec ju ozdobte bazalkou, nasucho opečenými tekvicovými semienkami a môžete podávať.

      Zdroj: GURMET