Chutné RÝCHLOVKY: Polievka ako večera a prečo nie?!
9. 11. 2021, 17:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet
Obvykle si ju naložíme do tanierov pred hlavným jedlom. No najmä teraz, počas chladných dní si zaslúži šancu, aby zažiarila ako samostatný chod. Určite vás nesklame.

Zdroj: NMH
OSTRÁ THAJSKÁ POLIEVKA S ČERVENÝM KARÍ

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet
Ostrá thajská polievka s červeným karí
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g kuracích pŕs
- 2 lyžičky červenej karí pasty
- 1 cibuľa
- 3-4 cm kúsok zázvoru
- 3-4 zemiaky
- 2 stonky citrónovej trávy
- 3 limetové (kafrové) listy
- 200 ml kokosového mlieka
- 200 g ryže
- čerstvý koriander
- soľ
- 2 lyžice kokosového oleja
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte kokosový olej a pridajte karí pastu. Miešajte, aby sa rozvoňala. Potom pridajte cibuľu nakrájanú na prúžky, orestujte ju a pridajte zázvor nakrájaný na kúsky.
- Do hrnca pridajte kuracie prsia nakrájané na kocky a rovnako nakrájané zemiaky. Zalejte 1,2 litra vody a povarte asi 10 minút.
- Do polievky dajte citrónovú trávu, limetové listy a soľ. Varte 20 minút alebo dovtedy, kým zemiaky nebudú takmer mäkké a mäso uvarené.
- Do polievky prilejte kokosové mlieko a 10 minút povarte.
- Ryžu uvarte podľa návodu a servírujte spoločne s polievkou ako hlavné jedlo.
Príjemne ostrá polievka s exotickými chuťami. Každý hlt kúsok po kúsku dokonale prehreje celé telo. S jej skvelou vôňou sa v myšlienkach dostanete možno až k moru.

ZELEROVÝ KRÉM S JABLKOM A HORČICOU
Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet
Zelerový krém s jablkom a horčicou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľa
- 100 g anglickej slaniny
- 250 g zeleru
- 1 jablko
- 1 bobkový list
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 g tofu
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 lyžice masla + 2 lyžice olivového oleja
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte maslo a olej. Opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Neskôr pridajte slaninu nakrájanú na kocky a tiež ju opečte. Pridajte očistený zeler nakrájaný na malé kocky, ošúpané jablko nakrájané na kocky a bobkový list.
- Krátko poduste a zalejte zeleninovým vývarom. Osoľte a varte asi 15 minút alebo do zmäknutia zeleru, Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Polievku dochuťte horčicou, korením a zjemnite smotanou. Podávajte ju s tofu nakrájaným na plátky a nasucho opečeným na panvici. Nakoniec ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Dobrý tip VERONIKY WEIGERTOVEJ
Táto polievka vás prekvapí svojou jemnosťou. Horčica ju delikátne okorení, jabĺčko osladí. A keď vynecháte v základe slaninu, je vhodná aj pre vegetariánov.
BROKOLICOVÁ POLIEVKA S KOZÍM SYROM
Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet
Brokolicová polievka s kozím syrom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 750 g brokolice
- 1 strúčik cesnaku
- 10 g masla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- 100 g čerstvého kozieho syra
- soľ, mleté čierne korenie
Na krutóny:
- 3 krajce chleba
- 30 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
POSTUP:
- Brokolicu očistite, umyte a rozdeľte na ružičky. Hlúb ošúpte a nakrájajte na plátky. Na horúcom masle v hrnci orestujte nadrobno nakrájaný cesnak a pokrájaný hlúb. Prilejte vývar a povarte na miernom ohni aspoň 5 minút.
- Pridajte ružičky brokolice, povarte a spolu s vývarom rozmixujte. Za stáleho miešania prilejte smotanu a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
- Zatiaľ pripravte krutóny: Chlieb nakrájajte na kocky a orestujte na panvici s rozpusteným maslom, prelisovaným cesnakom a rozmarínom.
- Polievku podávajte posypanú rozmarínovými krutónmi a nadrobeným kozím syrom.
Dobrý tip VERONIKY WEIGERTOVEJ
Výraznejšiu a plnšiu chuť polievky získate, keď brokolicu predtým upečiete v rúre. A kozí syr jej dodá až luxusný šmrnc.
CÍCEROVÁ POLIEVKA S PEČENÝM KARFIOLOM
Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet
Cícerová polievka s pečeným karfiolom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g žltého hrachu
- 10 g masla
- 1 malá cibuľa
- 1 lyžička čerstvého majoránu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g karfiolu
- pol lyžičky čili
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 50 g kukurice
- 300 g cícera z konzervy
- 4 guľôčky čierneho korenia
- pol lyžičky rímskej rasce
- soľ
- olej
POSTUP:
- Sušený hrach predvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte majorán, prelisovaný cesnak a opečte. Zaprášte múkou, premiešajte a zalejte vývarom.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Karfiol dajte na pekáč, pokvapkajte ho olejom, posypte čili a kurkumou. V rúre pečte asi 15 minút.
- Pridajte mrkvu a petržlen nakrájané na kocky. Povarte a keď je zelenina napoly uvarená, pridajte kukuricu, predvarený hrach a cícer.
- Polievku dochuťte celým korením, rímskou rascou a soľou a varte asi 30 minút.
- Potom pridajte karfiol a spoločne všetko rozmixujte na jemný krém. Niekoľko kúskov karfiolu si nechajte na ozdobu. Dobrú chuť!
Milovníci cícera, teraz zajasáte! Pečený karfiol s kurkumou a čili dodajú tejto hustej polievke chuť, o akej sa vám ani nesnívalo.
TEKVICOVÁ POLIEVKA S KOKOSOVÝM MLIEKOM
Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/ Gurmet
Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 1 maslová tekvica
- 2 šalotky
- 2 lyžice zelenej karí pasty
- 300 ml kokosového mlieka
- 400 ml zeleninového vývaru
- za hrsť bazalky
- za hrsť tekvicových semienok
- olivový olej
POSTUP:
- Maslovú tekvicu ošúpte, vyberte semiačka a nakrájate ju na kocky. Na oleji nechajte zosklovatieť najemno nakrájané šalotky, pridajte karí pastu a krátko ju opečte, aby sa rozvoňala. Do hrnca prisypte tekvicu.
- Prilejte 200 ml kokosového mlieka aj zeleninový vývar a polievku priveďte do varu. Keď začne vrieť, znížte teplotu a nechajte ju bez pokrievky 10 minút pobublávať.
- Polievku rozmixujte nahladko. Zvyšné mlieko zohrejte a pred servírovaním ho nalejte do polievky. Nakoniec ju ozdobte bazalkou, nasucho opečenými tekvicovými semienkami a môžete podávať.
Zdroj: GURMET