Chcelo by to niečo SLANÉ! Upečte si KOLÁČIKY s kapustou a modrým syrom: Sú báječné
27. 10. 2024, 17:01

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Po týchto slaných koláčoch sa len tak zapráši! Kombinácia kapusty a modrého syru s nadýchaným kysnutým cestom je božská! Poďte si ich upiecť spolu s nami.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
31 fotografiíPrejsť do galérie
Slané koláče z kysnutého cesta sú výborná voľba, na pohostenie pre návštevu ale aj pre domácich stravníkov, ktorým nejde na chuť sladké. Kombinácia kapusty a modrého syra je na chladné dni ideálna.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slané koláčiky s kapustou a modrým syrom.
SLANÉ KOLÁČIKY S KAPUSTOU A MODRÝM SYROM
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžička krupicového cukru
- 240 ml vlažnej vody
- 1 lyžička soli
- 6 lyžíc olivového oleja
Na náplň:
- 1 lyžica olivového oleja + na potretie
- 2 červené cibule
- polovica červenej kapusty
- soľ, korenie
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 100 g kyslej smotany
- 150 g syra s modrou plesňou
- za hrsť vlašských orechov
POSTUP:
- Na kysnuté cesto vsypte do misy múku a do jamky v jej strede rozdrobte droždie, posypte cukrom a zalejte 100 ml vody. Zakryte a nechajte 15 minút stáť na teplom mieste, aby sa droždie aktivovalo.
- Keď sa na povrchu objavia bublinky, pridajte soľ, olej a zvyšnú vodu. Vymieste hladké, pružné cesto, opäť zakryte a nechajte 45 až 60 minút kysnúť.
- Pripravte kapustu. Na panvici s olejom opečte cibuľu na plátky, vsypte nastrúhanú kapustu a restujte približne 10 minút, aby kapusta zvädla, ale nebola ešte úplne mäkká. Kapustu osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou. Nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 10 kúskov. Z každého vytvarujte guľku, ktorú roztľapkáte na kruh s vyvýšeným okrajom. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Každý koláčik potrite olivovým olejom. Do stredu rozotrite lyžičku kyslej smotany, položte vrstvu kapusty a posypte rozmrveným syrom a nasekanými orechmi. Koláčiky pečte na 210 °C 20 až 25 minút.