Reklama

Chcelo by to niečo SLANÉ! Upečte si KOLÁČIKY s kapustou a modrým syrom: Sú báječné

Slané koláčiky s kapustou a modrým syrom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Po týchto slaných koláčoch sa len tak zapráši! Kombinácia kapusty a modrého syru s nadýchaným kysnutým cestom je božská! Poďte si ich upiecť spolu s nami.

Slané koláče z kysnutého cesta sú výborná voľba, na pohostenie pre návštevu ale aj pre domácich stravníkov, ktorým nejde na chuť sladké. Kombinácia kapusty a modrého syra je na chladné dni ideálna.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Slané koláčiky s kapustou a modrým syrom.

SLANÉ KOLÁČIKY S KAPUSTOU A MODRÝM SYROM

10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT, KYSNUTIE

Potrebujete:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 240 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička soli
  • 6 lyžíc olivového oleja

Na náplň:

  • 1 lyžica olivového oleja + na potretie
  • 2 červené cibule
  • polovica červenej kapusty
  • soľ, korenie
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 100 g kyslej smotany
  • 150 g syra s modrou plesňou
  • za hrsť vlašských orechov

POSTUP:

  1. Na kysnuté cesto vsypte do misy múku a do jamky v jej strede rozdrobte droždie, posypte cukrom a zalejte 100 ml vody. Zakryte a nechajte 15 minút stáť na teplom mieste, aby sa droždie aktivovalo.
  2. Keď sa na povrchu objavia bublinky, pridajte soľ, olej a zvyšnú vodu. Vymieste hladké, pružné cesto, opäť zakryte a nechajte 45 až 60 minút kysnúť.
  3. Pripravte kapustu. Na panvici s olejom opečte cibuľu na plátky, vsypte nastrúhanú kapustu a restujte približne 10 minút, aby kapusta zvädla, ale nebola ešte úplne mäkká. Kapustu osoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou. Nechajte vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 10 kúskov. Z každého vytvarujte guľku, ktorú roztľapkáte na kruh s vyvýšeným okrajom. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Každý koláčik potrite olivovým olejom. Do stredu rozotrite lyžičku kyslej smotany, položte vrstvu kapusty a posypte rozmrveným syrom a nasekanými orechmi. Koláčiky pečte na 210 °C 20 až 25 minút.

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.