Brioška je tradičné francúzske pečivo s nadýchaným kysnutým cestom. Pečie sa v tvare malých koláčov alebo vo forme podlhovastého chlebíka.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Katarína Brunovská
Legenda o brioške
Brioška chuťou a zložením pripomína našu vianočku alebo talianske panettone či colombu. Pôvod jej názvu je pre jazykovedcov tak trocha rébus. Podľa jedných je slovo brioche odvodené z francúzskeho „brier“ alebo „broyer“, čo znamená miesiť či tĺcť cesto. No môže pochádzať aj z normandského „bris“, označujúceho kúsky cesta. V každom prípade ide o koláč, v ktorom sa nešetrí maslom ani vajíčkami, a preto sa považoval za luxus. Prvá zmienka o ňom pochádza údajne z roku 1404.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Brioška s orechmi.
Brioška bola v stredoveku obľúbená práve v Normandii. Do „brioche mousseline“ – mušelínovej briošky – idú 4 diely múky a 3 diely masla, preto je veľmi jemná. Množstvo masla v ceste bolo symbolom spoločenskej prestíže. Preto je otázne, či najslávnejšiu vetu o tomto koláči „Qu’ils mangent de la brioche!“ – Nech jedia koláče! na adresu hladných chudobných poddaných počas Francúzskej revolúcie, naozaj kráľovná Mária Antoinetta vyslovila...
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Brioškové slimáky
Brioškové slimáky
10 až 12 kusov, príprava 40 minút + kysnutie, pečenie 40 minút
POTREBUJETE:
- 260 ml mlieka
- 30 g droždia
- štipka soli
- 70 g práškového trstinového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 120 g masla
- 2 žĺtky
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 vajce na potretie
- mak na posypanie
POSTUP:
-
Do vlažného mlieka dajte rozmrvené droždie, štipku soli a pol lyžice práškového cukru. Nechajte vykysnúť kvások.
-
V mise zmiešajte preosiatu múku so zmäknutým maslom, žĺtkami vymiešanými so zvyšným práškovým cukrom, citrónovou kôru a kváskom. Ak chcete, pridajte hrozienka. Vypracujte hladké cesto a nechajte prikryté 30 minút kysnúť.
-
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte asi na veľkosť 30 x 40 cm. Pokrájajte na pásy široké 3 až 4 cm a každý stočte do slimáka. Na plechu vyloženom papierom na pečenie nechajte 15 minút podkysnúť. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte makom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 40 minút dozlatista.
Náš tip: Do cesta môžete vmiešať sušené alebo kandizované ovocie, prípadne nasekanú čokoládu.