Reklama

BRIOŠKOVÉ SLIMÁKY: Nadýchané pečivo osladí vaše raňajky!

Brioškové slimáky

Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Brioška je tradičné francúzske pečivo s nadýchaným kysnutým cestom. Pečie sa v tvare malých koláčov alebo vo forme podlhovastého chlebíka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické babičkine BUCHTY: Recept od Simy Martausovej budete milovať
    Zdroj: Katarína Brunovská

    Legenda o brioške

    Brioška chuťou a zložením pripomína našu vianočku alebo talianske panettone či colombu. Pôvod jej názvu je pre jazykovedcov tak trocha rébus. Podľa jedných je slovo brioche odvodené z francúzskeho „brier“ alebo „broyer“, čo znamená miesiť či tĺcť cesto. No môže pochádzať aj z normandského „bris“, označujúceho kúsky cesta. V každom prípade ide o koláč, v ktorom sa nešetrí maslom ani vajíčkami, a preto sa považoval za luxus. Prvá zmienka o ňom pochádza údajne z roku 1404.

    Brioška bola v stredoveku obľúbená práve v Normandii. Do „brioche mousseline“ – mušelínovej briošky – idú 4 diely múky a 3 diely masla, preto je veľmi jemná. Množstvo masla v ceste bolo symbolom spoločenskej prestíže. Preto je otázne, či najslávnejšiu vetu o tomto koláči „Qu’ils mangent de la brioche!“ – Nech jedia koláče! na adresu hladných chudobných poddaných počas Francúzskej revolúcie, naozaj kráľovná Mária Antoinetta vyslovila...

    Zdroj: Dobré jedlo/ANZA

    Brioškové slimáky

    Brioškové slimáky

    10 až 12 kusov, príprava 40 minút + kysnutie, pečenie 40 minút

    POTREBUJETE:

    • 260 ml mlieka
    • 30 g droždia
    • štipka soli
    • 70 g práškového trstinového cukru 
    • 500 g polohrubej múky
    • 120 g masla
    • 2 žĺtky
    • nastrúhaná kôra z 1 citróna
    • 1 vajce na potretie
    • mak na posypanie

    POSTUP:

    1.  Do vlažného mlieka dajte rozmrvené droždie, štipku soli a pol lyžice práškového cukru. Nechajte vykysnúť kvások.

    2. V mise zmiešajte preosiatu múku so zmäknutým maslom, žĺtkami vymiešanými so zvyšným práškovým cukrom, citrónovou kôru a kváskom.  Ak chcete, pridajte hrozienka. Vypracujte hladké cesto a nechajte prikryté 30 minút kysnúť.

    3.  Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte asi na veľkosť 30 x 40 cm. Pokrájajte na pásy široké 3 až 4 cm a každý stočte do slimáka. Na plechu vyloženom papierom na pečenie nechajte 15 minút podkysnúť. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte makom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 40 minút dozlatista.

    Náš tip: Do cesta môžete vmiešať sušené alebo kandizované ovocie, prípadne nasekanú čokoládu.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!