Reklama

Blesková ČOKOLÁDOVÁ TORTA bez štipky múky: Pokušenie pre všetkých maškrtníkov

Torta caprese.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jednoduchá ako koláč, lahodná ako ten najluxusnejší dezert. Naša cukrárka pre vás pripravila recept na čokoládovú tortu pre lenivé gazdiné, ktorú si zamilujú všetci milovníci čokolády!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Talianske dezerty si viete upiecť aj doma: Užite si la dolce vita!

    Caprese nie je iba obľúbený letný šalát s mozzarellou, paradajkami a bazalkou, ale aj lahodná čokoládová torta. Prvýkrát ju pripravil taliansky pekár z Capri v 20. rokoch 20. storočia, ktorému sa minula múka. Koláčik si preto môžu dať aj tí, ktorí nemôžu obyčajnú múku.

    Torta caprese

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g tmavej čokolády 54 %
    • 200 g masla
    • 5 vajec
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • pol lyžičky soli
    • 3 lyžice kakaa holandského typu + na posypanie
    • 200 g krupicového cukru
    • 150 g mandľovej múky

    POSTUP:

    1. Do ohňovzdornej misy nalámte čokoládu, pridajte maslo a misku položte nad hrniec s vriacou vodou. Nechajte roztopiť. Odstavte, aby čokoláda s maslom trochu vychladli.
    2. Keď už čokoládová zmes nie je horúca, pridajte do nej žĺtky, vanilkový extrakt, soľ a preosiate kakao. Pomocou metličky dobre premiešajte.
    3. V mise vyšľahajte bielky do polotuha, po častiach pridávajte cukor a vyšľahajte pevný lesklý sneh. Zapracujte ho do čokoládovej hmoty.
    4. Teraz vsypte mandľovú múku a veľmi jemne zapracujte. Nepremiešavajte zmes veľmi dlho, aby neunikli vzduchové bublinky zo snehu.
    5. Zmes vylejte do formy s priemerom 22 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Koláč počas pečenia jemne narastie. Na povrchu bude koláč pevnejší, vytvorí sa kôrka a vnútri by mal byť mäkký až mokrý. Bude trochu vyzerať ako neupečený, ale tak to má byť.
    6. Koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním ho posypte kakaom. Servírovať ho môžete so zmrzlinou alebo kôpkou šľahačky.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.