Blesková ČOKOLÁDOVÁ TORTA bez štipky múky: Pokušenie pre všetkých maškrtníkov
28. 8. 2024, 10:03 (aktualizované: 28. 8. 2024, 10:04)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Jednoduchá ako koláč, lahodná ako ten najluxusnejší dezert. Naša cukrárka pre vás pripravila recept na čokoládovú tortu pre lenivé gazdiné, ktorú si zamilujú všetci milovníci čokolády!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Talianske dezerty si viete upiecť aj doma: Užite si la dolce vita!Caprese nie je iba obľúbený letný šalát s mozzarellou, paradajkami a bazalkou, ale aj lahodná čokoládová torta. Prvýkrát ju pripravil taliansky pekár z Capri v 20. rokoch 20. storočia, ktorému sa minula múka. Koláčik si preto môžu dať aj tí, ktorí nemôžu obyčajnú múku.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Torta caprese.
Torta caprese
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g tmavej čokolády 54 %
- 200 g masla
- 5 vajec
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- pol lyžičky soli
- 3 lyžice kakaa holandského typu + na posypanie
- 200 g krupicového cukru
- 150 g mandľovej múky
POSTUP:
- Do ohňovzdornej misy nalámte čokoládu, pridajte maslo a misku položte nad hrniec s vriacou vodou. Nechajte roztopiť. Odstavte, aby čokoláda s maslom trochu vychladli.
- Keď už čokoládová zmes nie je horúca, pridajte do nej žĺtky, vanilkový extrakt, soľ a preosiate kakao. Pomocou metličky dobre premiešajte.
- V mise vyšľahajte bielky do polotuha, po častiach pridávajte cukor a vyšľahajte pevný lesklý sneh. Zapracujte ho do čokoládovej hmoty.
- Teraz vsypte mandľovú múku a veľmi jemne zapracujte. Nepremiešavajte zmes veľmi dlho, aby neunikli vzduchové bublinky zo snehu.
- Zmes vylejte do formy s priemerom 22 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Koláč počas pečenia jemne narastie. Na povrchu bude koláč pevnejší, vytvorí sa kôrka a vnútri by mal byť mäkký až mokrý. Bude trochu vyzerať ako neupečený, ale tak to má byť.
- Koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním ho posypte kakaom. Servírovať ho môžete so zmrzlinou alebo kôpkou šľahačky.