Reklama

Bezlepkové VIANOČNÉ KOLÁČIKY: Budú chutiť nielen celiatikom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás
    Reklama
    Tatiana Kubicová

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    S nami si cez sviatky môžu pomaškrtiť aj celiatici. Cukrárka Veronika napiekla voňavé pečivo bez štipky lepku. Len si ho dobre strážte, aby vám ho neuchmatli ostatní členovia rodiny.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás

      GAŠTANOVO-ČOKOLÁDOVÉ KEKSÍKY

      30 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Gaštanovo - čokoládové keksíky.

      Potrebujete:

      • 90 g gaštanovej múky
      • 30 g tmavej ryžovej múky
      • 22 g kukuričného škrobu
      • 15 g kakaa holandského typu
      • 50 g tmavého trstinového cukru
      • pol lyžičky sódy bikarbóny
      • štvrť lyžičky soli
      • 60 g masla
      • 3 lyžice medu
      • 2 lyžice mlieka";i:10;s:33:"1 lyžička vanilkového extraktu";i:11;s:31:"2 lyžice kryštálového cukru

      POSTUP:

      1. Obe múky, škrob, kakao, cukor, sódu bikarbónu a soľ zmiešajte. Pridajte maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky. Vlejte med, mlieko, vanilkový extrakt a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
      2. Cesto preneste rovno na papier na pečenie, vytvarujte ho na obdĺžnik a vyvaľkajte ho na hrúbku pol centimetra. Pomocou noža alebo radielka rozrežte plát na štvorčeky. Každý popichajte špajľou a povrch posypte kryštálovým cukrom.
      3. Plech s keksíkmi vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 13 až 15 minút. Vyberte z rúry a pomocou špachtle keksíky premiestnite na mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!

        MANDĽOVÉ CANTUCCINI

        20 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Mandľové cantuccini.

        Potrebujete:

        • 1 vajce
        • 1 žĺtok
        • 100 g krupicového cukru
        • pol lyžičky mletej vanilky
        • 20 g masla izbovej teploty
        • 1 lyžica amaretta (mandľový likér)
        • 100 g bezlepkovej múky
        • 80 g mandľovej múky
        • 5 g kypriaceho prášku
        • štipka soli";i:10;s:15:"30 g marcipánu";i:11;s:29:"1 lyžička citrónovej kôry";i:12;s:39:"100 g nasekaných nešúpaných mandlí

        POSTUP:

        1. Do misy dajte vajce, žĺtok, cukor, vanilku a vyšľahajte. Pridajte maslo, amaretto a premiešajte. Nakoniec vsypte preosiate múky s kypriacim práškom, so soľou, nastrúhaný marcipán, nastrúhanú citrónovú kôru a nasekané mandle. Všetko dobre zamiešajte, aby sa suroviny spojili.
        2. Z cesta urobte plochý valec a uložte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 185 °C a pečte približne 20 minút.
        3. Po upečení nechajte 15 minút chladnúť a následne nožom nakrájajte na plátky hrubé 1 cm. Tie znovu rozložte na plech a nechajte v rúre ešte 10 minút dopiecť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Tradičné KOLÁČIKY Z FORMIČIEK nesmú u vás na Vianoce chýbať: Najlepšie RECEPTY

          PARÍŽSKE ROŽKY

          35 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 25 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          Parížske rožky

          Potrebujete:

          Na základ:

          • 2 bielky
          • 150 g krupicového cukru
          • 100 g mletých vlašských orechov
          • 1 lyžica kukuričného škrobu

          Na krém:

          • 2 žĺtky
          • 1 vajce
          • 55 g krupicového cukru
          • 2 lyžice kakaa holandského typu
          • 200 g masla izbovej teploty
          • pol lyžičky mletej vanilky

          Na polevu:

          • 100 g kvalitnej tmavej čokolády 54 %
          • 50 až 100 g masla

          POSTUP:

          1. Do ohňovzdornej misy vlejte bielky a vyšľahajte ich na mäkký sneh. Potom vsypte cukor, misu položte nad vriacu vodu a šľahajte, kým sneh nebude lesklý, pevný a hladký. Teraz zapracujte mleté orechy zmiešané so škrobom. Hmotu preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte rožteky.
          2. Plech vložte do rúry vyhriatej na 120 °C a pečte približne 25 minút. Rožteky nechajte vychladnúť.
          3. Do hrnca nad paru položte misu so žĺtkami, s vajíčkom, cukrom, kakaom a vyšľahajte do zhustnutia. Odstavte, prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu, a nechajte vyhladnúť. Maslo prešľahajte a postupne pridávajte vychladnutý kakaový krém. Dobre vyšľahajte. Krémom naplňte cukrárske vrecko a na vychladnuté rožteky z neho nastriekajte vlnky. Koláčiky vložte do chladničky, aby krém dobre stuhol.
          4. Na polevu roztopte čokoládu spolu s maslom a rožteky v nej namáčajte. Opäť nechajte stuhnúť.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nesklamú

            ZÁZVORNÍKY

            35 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

            Potrebujete:

            • 15 g mletých ľanových semiačok
            • 30 ml vody
            • 113 g masla
            • 140 g cukru demerara + na obalenie
            • 60 g mandľového masla
            • 80 g melasy
            • 30 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
            • 250 g hladkej bezlepkovej múky
            • 10 g sušeného zázvoru
            • 5 g mletej škorice";i:10;s:27:"štipka mletých klinčekov";i:11;s:12:"štipka soli";i:12;s:31:"1 lyžička kypriaceho prášku

            POSTUP:

            1. Ľanové semiačka s vodou premiešajte a nechajte 5 minút odležať.
            2. V mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Pridajte ľanové semiačka, mandľové maslo, melasu a mlieko. Znovu vyšľahajte.
            3. Do misy preosejte múku, zázvor, škoricu, klinčeky, soľ a kypriaci prášok. Premiešajte a po častiach suchú zmes zapracujte do tej mokrej. Vypracujte hladké cesto.
            4. Z cesta vždy odoberte približne rovnakú časť a vytvaruje guľôčky. Tie jemne stlačte do tvaru disku a z jednej strany namočte do misky s cukrom. Zázvorníky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte približne10 minút, aby zázvorníky pekne zhnedli a na koncoch mierne popraskali.

            Autori článku

            Tatiana Kubicová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.