Bezlepkové VIANOČNÉ KOLÁČIKY: Budú chutiť nielen celiatikom!
16. 12. 2023, 20:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

S nami si cez sviatky môžu pomaškrtiť aj celiatici. Cukrárka Veronika napiekla voňavé pečivo bez štipky lepku. Len si ho dobre strážte, aby vám ho neuchmatli ostatní členovia rodiny.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

GAŠTANOVO-ČOKOLÁDOVÉ KEKSÍKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Gaštanovo - čokoládové keksíky.
Potrebujete:
- 90 g gaštanovej múky
- 30 g tmavej ryžovej múky
- 22 g kukuričného škrobu
- 15 g kakaa holandského typu
- 50 g tmavého trstinového cukru
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štvrť lyžičky soli
- 60 g masla
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice mlieka";i:10;s:33:"1 lyžička vanilkového extraktu";i:11;s:31:"2 lyžice kryštálového cukru
POSTUP:
- Obe múky, škrob, kakao, cukor, sódu bikarbónu a soľ zmiešajte. Pridajte maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky. Vlejte med, mlieko, vanilkový extrakt a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Cesto preneste rovno na papier na pečenie, vytvarujte ho na obdĺžnik a vyvaľkajte ho na hrúbku pol centimetra. Pomocou noža alebo radielka rozrežte plát na štvorčeky. Každý popichajte špajľou a povrch posypte kryštálovým cukrom.
- Plech s keksíkmi vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 13 až 15 minút. Vyberte z rúry a pomocou špachtle keksíky premiestnite na mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť.

MANDĽOVÉ CANTUCCINI
20 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mandľové cantuccini.
Potrebujete:
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 100 g krupicového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 20 g masla izbovej teploty
- 1 lyžica amaretta (mandľový likér)
- 100 g bezlepkovej múky
- 80 g mandľovej múky
- 5 g kypriaceho prášku
- štipka soli";i:10;s:15:"30 g marcipánu";i:11;s:29:"1 lyžička citrónovej kôry";i:12;s:39:"100 g nasekaných nešúpaných mandlí
POSTUP:
- Do misy dajte vajce, žĺtok, cukor, vanilku a vyšľahajte. Pridajte maslo, amaretto a premiešajte. Nakoniec vsypte preosiate múky s kypriacim práškom, so soľou, nastrúhaný marcipán, nastrúhanú citrónovú kôru a nasekané mandle. Všetko dobre zamiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Z cesta urobte plochý valec a uložte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 185 °C a pečte približne 20 minút.
- Po upečení nechajte 15 minút chladnúť a následne nožom nakrájajte na plátky hrubé 1 cm. Tie znovu rozložte na plech a nechajte v rúre ešte 10 minút dopiecť.

PARÍŽSKE ROŽKY
35 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 25 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Parížske rožky
Potrebujete:
Na základ:
- 2 bielky
- 150 g krupicového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Na krém:
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- 55 g krupicového cukru
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 200 g masla izbovej teploty
- pol lyžičky mletej vanilky
Na polevu:
- 100 g kvalitnej tmavej čokolády 54 %
- 50 až 100 g masla
POSTUP:
- Do ohňovzdornej misy vlejte bielky a vyšľahajte ich na mäkký sneh. Potom vsypte cukor, misu položte nad vriacu vodu a šľahajte, kým sneh nebude lesklý, pevný a hladký. Teraz zapracujte mleté orechy zmiešané so škrobom. Hmotu preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte rožteky.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 120 °C a pečte približne 25 minút. Rožteky nechajte vychladnúť.
- Do hrnca nad paru položte misu so žĺtkami, s vajíčkom, cukrom, kakaom a vyšľahajte do zhustnutia. Odstavte, prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu, a nechajte vyhladnúť. Maslo prešľahajte a postupne pridávajte vychladnutý kakaový krém. Dobre vyšľahajte. Krémom naplňte cukrárske vrecko a na vychladnuté rožteky z neho nastriekajte vlnky. Koláčiky vložte do chladničky, aby krém dobre stuhol.
- Na polevu roztopte čokoládu spolu s maslom a rožteky v nej namáčajte. Opäť nechajte stuhnúť.

ZÁZVORNÍKY
35 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zázvorníky.
Potrebujete:
- 15 g mletých ľanových semiačok
- 30 ml vody
- 113 g masla
- 140 g cukru demerara + na obalenie
- 60 g mandľového masla
- 80 g melasy
- 30 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 250 g hladkej bezlepkovej múky
- 10 g sušeného zázvoru
- 5 g mletej škorice";i:10;s:27:"štipka mletých klinčekov";i:11;s:12:"štipka soli";i:12;s:31:"1 lyžička kypriaceho prášku
POSTUP:
- Ľanové semiačka s vodou premiešajte a nechajte 5 minút odležať.
- V mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Pridajte ľanové semiačka, mandľové maslo, melasu a mlieko. Znovu vyšľahajte.
- Do misy preosejte múku, zázvor, škoricu, klinčeky, soľ a kypriaci prášok. Premiešajte a po častiach suchú zmes zapracujte do tej mokrej. Vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vždy odoberte približne rovnakú časť a vytvaruje guľôčky. Tie jemne stlačte do tvaru disku a z jednej strany namočte do misky s cukrom. Zázvorníky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte približne10 minút, aby zázvorníky pekne zhnedli a na koncoch mierne popraskali.