pirohy s jablkami

Dušan Křístek

Babi bola MAJSTERKA na PIROHY: Robila PEČENÉ, parené, VYPRÁŽANÉ i varené (RECEPTY)

Tak sme ich milovali! Babičkine pirohy mali nevwskú chuť - a robila ich na niekoľko spôsobov.

VYPRÁŽANÉ ZEMIAKOVÉ PIROHY

zemiakové vyprážané pirohy
Zdroj: Dušan Křistek

4 PORCIE, PRÍPRAVA  40 MINÚT

Potebujete

  • 700 g hladkej múky
  • 1/2 lyžice soli
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • 3 lyžice uvarených pretlačených zemiakov
  • múku na posypanie dosky
  • olej na vyprážanie

Na plnku:

  • 500 g uvarených pretlačených zemiakov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 100 g masla

POSTUP:

  1.  V mise zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu, mlieko a zemiaky. Vypracujte hladké cesto. Nechajte chvíľu odstáť.
  2. V druhej mise zmiešajte zemiaky s rozpusteným maslom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  3. Cesto natenko rozvaľkajte na pomúčenej doske a nakrájajte na štvorce. Na každý štvorec dajte trochu plnky a cesto prehnite cez stred, aby vznikli trojuholníky.
  4. V panvici alebo vo fritéze zatiaľ rozohrejte olej a pirohy v ňom dozlatista vyprážte. Hotové nechajte odkvapkať na papierovej utierke a ihneď podávajte.