Reklama

Ako UVARIŤ ÚDENÉ MÄSO na Veľkú noc? Takto sa vám sviatočná ŠUNKA podarí!

Naučíme vás variť údené mäso.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pripraviť údené mäso na veľkonočné sviatky naozaj nie je nič zložité. Stačí vedieť, ako na to! A preto sme tu my, aby sme vám podarili, nech sa vám vaša šunka podarí!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lepší, než pizza! Domáci POSÚCH môže mať mnoho podôb: Inšpirujte sa

    Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

    Údené mäso s cviklou je tradičný veľkonočný pokrm

    Obal musí preč

    Plastový obal, v ktorom sa dnes údené mäso väčšinou predáva, nie je vhodný na varenie. Preto šunku z neho pred varením vyberte.

    Čo so sieťkou?

    Ak máte údené v sieťke, odstráňte ju z mäsa ešte pred varením. Ak by ste mäso varili so sieťkou, zavarila by sa doň a odstraňovanie by bolo náročné.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie fašírky: Zabudnite na klasiku, NOVÉ chute vás dostanú!

      Do vriacej vody

      Šunku vložte do hrnca s vriacou vodou. Soliť ju už nemusíte, ale bobkový list a pár zrniečok celého čierneho a nového korenia.

      Najprv prudko, potom pomaly

      Mäso začnite variť na silnom plameni a po pár minútach ho stíšte, aby sa varilo tesne pod bodom varu, približne na teplote 95°C.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        3 kuchárske tipy, aby bola PRAŽENICA dokonalo krémová

        Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

        Údené mäso na Veľkú noc

        Ako dlho variť údené?

        Platí zásada - koľko mäso váži, tak dlho sa varí. Čiže ak má vaše mäso 1,5 kila, variť sa bude hodinu a pol.

        Nevyťahujte ho z vody

        Po uvarení nechajte mäso vychladnúť v hrnci aj s vodou. Vďaka tomu bude mať peknú farbu a zostane šťavnaté.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Manuál do kuchyne: Váženie bez váhy šálkou či lyžicou

          Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

          ÚDENÉ MÄSO S MARHUĽOVOU GLAZÚROU

          Vývar nevylievajte

          Vývar z údeného mäsa sa vám môže hodiť pri príprave výdatnej polievky. Skvelo sa hodí napríklad do fazuľovice.

          Môžete ho pripraviť aj netradične

          Údené mäso nemusíte variť, môžete ho aj upiecť. Inšpirujte sa receptami Dobrého jedla:

          Autor článku

          Tatiana Kubicová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.