Reklama

Na VIANOCE musí byť RYBKA. Nechcete ju pripraviť trochu NETRADIČNE?

Fazuľový šalát so pstruhom a s cmarovou zálievkou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

S rybami to náš kuchár Ľuboš vie. Stojí za to vyskúšať každý jeden recept!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na sviatky upečte tortu od JANY obsypanú HVIEZDAMI

    Fazuľový šalát so pstruhom a s cmarovou zálievkou

    4 porcie, príprava 10 minút + namáčanie, varenie 90 minút

    Potrebujete:

    Na fazuľu:

    • 200 g veľkej bielej fazule
    • 200 g veľkej strakatej fazule
    • 1 bobkový list
    • stonku rozmarínu
    • stonky tymianu
    • malú čili papričku (nemusí byť)
    • pol lyžičky mletej červenej papriky
    • soľ
    • olivový olej

    Na cmarovú zalievku:

    • 150 ml cmaru
    • 100 ml majonézy alebo kyslej smotany
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 až 2 lyžičky citrónovej šťavy
    • štvrť lyžičky mletej červenej papriky
    • mleté alebo čerstvé čili podľa chuti
    • zmes čerstvých byliniek

    Na šalát:

    • 800 g pstruha lososovitého
    • zmes šalátových listov (baby gem, špenát, čakanka)
    • nakladané alebo čerstvé čili papričky
    • soľ
    • olej

    POSTUP

    1. Fazuľu namočte, minimálne cez noc, do studenej osolenej vody. Na druhý deň ju sceďte, zalejte čerstvou vodou a priveďte k varu. Vodu osoľte, pridajte bobkový list, rozmarín, tymian, kúsok čili a mletú červenú papriku. Priveďte k varu, stíšte plameň, hrniec prikryte a varte pomaly do zmäknutia fazule.
    2. Všetky suroviny na cmarovú zálievku spolu premiešajte a nechajte odležať.
    3. Filety pstruha lososovitého umyte, osušte papierovou utierkou, zbavte prípadných kostí a malých kostičiek a nakrájajte na viac kusov.
    4. Uvarenú fazuľu nechajte aspoň sčasti vychladnúť vo vývare z varenia. Vyberte zvyšky byliniek, fazuľu sceďte a vývar zredukujte varením na mierne hustejší. Ponorným mixérom v ňom na zahustenie rozmixujte niekoľko fazúľ spolu s lyžicou olivového oleja. Ak treba, vývar dochuťte.
    5. Filety ryby obaľte v oleji a osoľte. Rozložte ich kožou nadol na nepriľnavú, olejom potretú panvicu a zo začiatku opekania ich pritlačte k panvici. Na nižšom až strednom plameni opekajte, kým nebudú takmer hotové. Dajte pozor na pripálenie kože. Filety otočte a iba krátko opekajte kožou nahor a odložte.
    6. Fazuľu zohrejte v ochutenom zahustenom vývare, rozložte na dno taniera, prelejte vývarom, na fazuľu rozložte kúsky ryby spolu s očistenými kúskami šalátových listov a všetko dochuťte nakrájaným nakladaným alebo čerstvým čili, cmarovou zálievkou a bylinkami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kráľ medzi gulášmi je ten írsky s čiernym pivom a melasou

      Rybacia kapustnica s jablkom a so slivkami

      6 porcií, príprava 30 minút, varenie 90 minút

      Potrebujete:

      Na vývar:

      • hlava, plutvy a vnútornosti zo sladkovodných alebo morských rýb
      • 1 cibuľu
      • 1 strúčik cesnaku
      • kúsok póru
      • 1 petržlen
      • 5 guľôčok celého korenia
      • 1 bobkový list•
      • stonky petržlenovej vňate

      Na kapustnicu:

      • 2 hrste sušených húb
      • 1 kg tradične kvasenej kapusty•
      • 2 cibule
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžicu mletej červenej papriky
      • 100 až 200 ml bieleho vína
      • 1 až 2 l rybacieho vývaru
      • 1 bobkový list
      • za hrsť sušených sliviek
      • za hrsť sušených jabĺk";i:10;s:88:"800 g filiet sladkovodných rýb bez kosti (kapor, pstruh, zubáč)• med na dochutenie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:4:"olej

      POSTUP

      1. Z rybacích hláv (bez očí a žiabier), plutiev, vnútorností a ostatných surovín uvarte vývar. Bude to trvať asi 30 až 45 minút. Mäso z rýb oberte.
      2. Sušené huby zalejte vriacou vodou. Kapustu sceďte a prepláchnite, ak treba. Šťavu nevylievajte, môžete ju použiť na dochutenie kapustnice.
      3. Na tuku osmažte nadrobno nakrájané cibule, pridajte pretlačené cesnaky, mletú červenú papriku, chvíľku spolu orestujte, pridajte nasekanú kvasenú kapustu a premiešajte. Prilejte víno a nechajte zredukovať varením.
      4. Ku kapuste primiešajte scedené a nakrájané huby (prilejte aj časť alebo celú tekutinu z namáčania húb), rybací vývar, bobkový list a varte do zmäknutia kapusty. Ku koncu pridajte odkôstkované slivky a sušené jablká a nechajte ich zmäknúť.
      5. Porcie osolených a okorenených rýb osmažte na panvici, odložte bokom a výpekom z nich dochuťte kapustnicu.6. Na dochutenie kapustnice môžete pridať aj med, soľ a šťavu z kyslej kapusty. Kapustnicu podávajte s mäsom z rýb a s dobrým chlebom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najchutnejšie tradičné talianske jedlá sa dedia dlhé roky

        Krémová pohánka so sumčekom a sladkokyslou kapiou

        4 porcie, príprava 25 minút, varenie 60 minút

        Potrebujete:

        • 4 až 6 kapií•
        • 1 lyžicu octu alebo citrónovej šťavy
        • pol lyžice medu
        • 600 g sumčeka afrického (bez kože a kostí)
        • 4 šalotky
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 3 stonky čerstvého oregana alebo 1 lyžičku sušeného
        • 600 g zmesi čerstvých alebo 100 g sušených húb
        • 400 g pohánky
        • 150 ml bieleho suchého vína";i:10;s:17:"1,2 litra vývaru";i:11;s:54:"120 až 200 g tvrdého vyzretého syra (nemusí byť))";i:12;s:10:"50 g masla";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:14;s:16:"olej alebo maslo

        POSTUP

        1. Kapiu pozdĺžne rozpoľte, zbavte semienok, nakrájajte na veľké kusy a sprudka opekajte na rozpálenom oleji, kým nebude mäkká a zlatohnedá. Preložte ju z panvice do misky, prikryte a nechajte ešte viac zmäknúť. Ešte teplú ju dochuťte octom alebo citrónovou šťavou, medom, soľou a mletým korením.
        2. V tej istej panvici na rozpálenom oleji orestujte osolené kúsky sumčeka afrického. Preložte ho na tanier a prikryte.
        3. Na masle a výpeku zo sumčeka  dosklovita osmažte nakrájanú šalotku, ku koncu pridajte pretlačený cesnak a stonku čerstvého oregana. Pridajte očistené a nakrájané huby a nechajte z nich pravidelným miešaním odpariť vodu. Ak použijete sušené, predtým ich namočte do horúcej vody. Pokračujte v opekaní, ak treba, pridajte olej a čerstvé huby nechajte mierne zhnednúť a skaramelizovať.
        4. K hubám prisypte opláchnutú pohánku a orestujte ju za pravidelného miešania. Prilejte víno, nechajte ho takmer celé zredukovať varením a postupne prilievajte horúci vývar. Pohánku varte do zmäknutia, no stále na zhryz. Prilejte k nej toľko horúceho vývaru, aby bola polotekutá. Odstavte ju zo zdroja tepla, primiešajte pár lístkov čerstvého oregana, hrudku masla, výpek z opečeného sumčeka, soľ a mleté čierne korenie. Ak chcete, pridajte aj nastrúhaný extra tvrdý syr.
        5. Krémovú pohánku podávajte s rybou, sladkokyslou kapiou, čerstvým oreganom a prípadne aj ďalším syrom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Vianoce s Michelinom: Šéfkuchár Pavol Sekerka a jeho manželka majú SUPER RECEPTY!
          Zdroj: NMH

          Grilovaná ryba s kôprovou omáčkou a so zázvorovou cviklou

          4 porcie, príprava 20 minút, varenie a pečenie 90 minút

          Potrebujete:

          • 800 g lososa alebo pstruha lososovitéh
          • 500 g surovej cvikly
          • 1 stonku rozmarínu
          • 2 cibule
          • 4 strúčiky cesnaku
          • pol lyžičky drvenej rasc
          • 800 g menších šalátových zemiakov
          • 8 stoniek čerstvého kôpru
          • 1 bobkový list
          • 1 liter vývaru alebo vody";i:10;s:30:"ocot alebo citrónovú šťavu";i:11;s:15:"cukor alebo med";i:12;s:25:"120 ml smotany na varenie";i:13;s:27:"kúsok čerstvého zázvoru";i:14;s:13:"kúsok chrenu";i:15;s:15:"čili papričky";i:16;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:17;s:13:"olivový olej";i:18;s:5:"maslo

          POSTUP

          1. Cviklu umyte, osušte, potrite olejom, osoľte a spolu so stonkou rozmarínu zabaľte do hliníkovéj fólie vystlanej papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 90 minút, kým sa cvikla nebude dať ľahko prepichnúť nožom. Cviklu odbaľte, nechajte vychladnúť a ošúpte.
          2. Očistené a nadrobno nakrájané cibule osmažte na masle. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, drvenú rascu, ošúpané a nakrájané zemiaky. Všetko spolu orestujte, osoľte, okoreňte a do hrnca vložte kôprové stonky a bobkový list. Všetko zalejte vývarom alebo vodou.
          3. Uvarené zemiaky, bobkový list a kôpor z omáčky vyberte, časť zemiakov rozmixujte na zahustenie omáčky. Dochuťte octom, cukrom alebo medom, ak treba soľou a zjemnite smotanou na varenie.
          4. Lososa bez šupín alebo pstruha lososovitého umyte, osušte, potrite olivovým olejom, osoľte a kožou nahor položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dajte pod gril na vrchný rošt do rúry a pri teplote 230 °C asi na 6 až 12 minút podľa hrúbky filety. Sledujte zmenu farby kože ryby. V prípade jej rýchleho stmavnutia presuňte plech s rybou na nižší rošt. Ryba môže byť vnútri mierne nedopečená, ružová.
          5. Cviklu nakrájajte na menšie kúsky, dochuťte výpekom z ryby, olivovým olejom, medom, najemno nastrúhaným čerstvým zázvorom, chrenom, nasekaným čili, octom alebo citrónovou šťavou, soľou, mletým korením a čerstvo nasekaným kôprom.
          6. Rybu podávajte s kôprovou omáčkou, zemiakmi, čerstvými bylinkami a chrenovo-zázvorovou salsou.

          V Dobrom jedle vždy nájdete chutné recepty a osožné rady >>>