Na VIANOCE musí byť RYBKA. Nechcete ju pripraviť trochu NETRADIČNE?
23. 12. 2023, 10:19 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
S rybami to náš kuchár Ľuboš vie. Stojí za to vyskúšať každý jeden recept!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Na sviatky upečte tortu od JANY obsypanú HVIEZDAMIFazuľový šalát so pstruhom a s cmarovou zálievkou
4 porcie, príprava 10 minút + namáčanie, varenie 90 minút
Potrebujete:
Na fazuľu:
- 200 g veľkej bielej fazule
- 200 g veľkej strakatej fazule
- 1 bobkový list
- stonku rozmarínu
- stonky tymianu
- malú čili papričku (nemusí byť)
- pol lyžičky mletej červenej papriky
- soľ
- olivový olej
Na cmarovú zalievku:
- 150 ml cmaru
- 100 ml majonézy alebo kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 až 2 lyžičky citrónovej šťavy
- štvrť lyžičky mletej červenej papriky
- mleté alebo čerstvé čili podľa chuti
- zmes čerstvých byliniek
Na šalát:
- 800 g pstruha lososovitého
- zmes šalátových listov (baby gem, špenát, čakanka)
- nakladané alebo čerstvé čili papričky
- soľ
- olej
POSTUP
- Fazuľu namočte, minimálne cez noc, do studenej osolenej vody. Na druhý deň ju sceďte, zalejte čerstvou vodou a priveďte k varu. Vodu osoľte, pridajte bobkový list, rozmarín, tymian, kúsok čili a mletú červenú papriku. Priveďte k varu, stíšte plameň, hrniec prikryte a varte pomaly do zmäknutia fazule.
- Všetky suroviny na cmarovú zálievku spolu premiešajte a nechajte odležať.
- Filety pstruha lososovitého umyte, osušte papierovou utierkou, zbavte prípadných kostí a malých kostičiek a nakrájajte na viac kusov.
- Uvarenú fazuľu nechajte aspoň sčasti vychladnúť vo vývare z varenia. Vyberte zvyšky byliniek, fazuľu sceďte a vývar zredukujte varením na mierne hustejší. Ponorným mixérom v ňom na zahustenie rozmixujte niekoľko fazúľ spolu s lyžicou olivového oleja. Ak treba, vývar dochuťte.
- Filety ryby obaľte v oleji a osoľte. Rozložte ich kožou nadol na nepriľnavú, olejom potretú panvicu a zo začiatku opekania ich pritlačte k panvici. Na nižšom až strednom plameni opekajte, kým nebudú takmer hotové. Dajte pozor na pripálenie kože. Filety otočte a iba krátko opekajte kožou nahor a odložte.
- Fazuľu zohrejte v ochutenom zahustenom vývare, rozložte na dno taniera, prelejte vývarom, na fazuľu rozložte kúsky ryby spolu s očistenými kúskami šalátových listov a všetko dochuťte nakrájaným nakladaným alebo čerstvým čili, cmarovou zálievkou a bylinkami.

Video Player is loading.
Kráľ medzi gulášmi je ten írsky s čiernym pivom a melasouRybacia kapustnica s jablkom a so slivkami
6 porcií, príprava 30 minút, varenie 90 minút
Potrebujete:
Na vývar:
- hlava, plutvy a vnútornosti zo sladkovodných alebo morských rýb
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- kúsok póru
- 1 petržlen
- 5 guľôčok celého korenia
- 1 bobkový list•
- stonky petržlenovej vňate
Na kapustnicu:
- 2 hrste sušených húb
- 1 kg tradične kvasenej kapusty•
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 100 až 200 ml bieleho vína
- 1 až 2 l rybacieho vývaru
- 1 bobkový list
- za hrsť sušených sliviek
- za hrsť sušených jabĺk";i:10;s:88:"800 g filiet sladkovodných rýb bez kosti (kapor, pstruh, zubáč)• med na dochutenie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:4:"olej
POSTUP
- Z rybacích hláv (bez očí a žiabier), plutiev, vnútorností a ostatných surovín uvarte vývar. Bude to trvať asi 30 až 45 minút. Mäso z rýb oberte.
- Sušené huby zalejte vriacou vodou. Kapustu sceďte a prepláchnite, ak treba. Šťavu nevylievajte, môžete ju použiť na dochutenie kapustnice.
- Na tuku osmažte nadrobno nakrájané cibule, pridajte pretlačené cesnaky, mletú červenú papriku, chvíľku spolu orestujte, pridajte nasekanú kvasenú kapustu a premiešajte. Prilejte víno a nechajte zredukovať varením.
- Ku kapuste primiešajte scedené a nakrájané huby (prilejte aj časť alebo celú tekutinu z namáčania húb), rybací vývar, bobkový list a varte do zmäknutia kapusty. Ku koncu pridajte odkôstkované slivky a sušené jablká a nechajte ich zmäknúť.
- Porcie osolených a okorenených rýb osmažte na panvici, odložte bokom a výpekom z nich dochuťte kapustnicu.6. Na dochutenie kapustnice môžete pridať aj med, soľ a šťavu z kyslej kapusty. Kapustnicu podávajte s mäsom z rýb a s dobrým chlebom.

Video Player is loading.
Najchutnejšie tradičné talianske jedlá sa dedia dlhé rokyKrémová pohánka so sumčekom a sladkokyslou kapiou
4 porcie, príprava 25 minút, varenie 60 minút
Potrebujete:
- 4 až 6 kapií•
- 1 lyžicu octu alebo citrónovej šťavy
- pol lyžice medu
- 600 g sumčeka afrického (bez kože a kostí)
- 4 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stonky čerstvého oregana alebo 1 lyžičku sušeného
- 600 g zmesi čerstvých alebo 100 g sušených húb
- 400 g pohánky
- 150 ml bieleho suchého vína";i:10;s:17:"1,2 litra vývaru";i:11;s:54:"120 až 200 g tvrdého vyzretého syra (nemusí byť))";i:12;s:10:"50 g masla";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:14;s:16:"olej alebo maslo
POSTUP
- Kapiu pozdĺžne rozpoľte, zbavte semienok, nakrájajte na veľké kusy a sprudka opekajte na rozpálenom oleji, kým nebude mäkká a zlatohnedá. Preložte ju z panvice do misky, prikryte a nechajte ešte viac zmäknúť. Ešte teplú ju dochuťte octom alebo citrónovou šťavou, medom, soľou a mletým korením.
- V tej istej panvici na rozpálenom oleji orestujte osolené kúsky sumčeka afrického. Preložte ho na tanier a prikryte.
- Na masle a výpeku zo sumčeka dosklovita osmažte nakrájanú šalotku, ku koncu pridajte pretlačený cesnak a stonku čerstvého oregana. Pridajte očistené a nakrájané huby a nechajte z nich pravidelným miešaním odpariť vodu. Ak použijete sušené, predtým ich namočte do horúcej vody. Pokračujte v opekaní, ak treba, pridajte olej a čerstvé huby nechajte mierne zhnednúť a skaramelizovať.
- K hubám prisypte opláchnutú pohánku a orestujte ju za pravidelného miešania. Prilejte víno, nechajte ho takmer celé zredukovať varením a postupne prilievajte horúci vývar. Pohánku varte do zmäknutia, no stále na zhryz. Prilejte k nej toľko horúceho vývaru, aby bola polotekutá. Odstavte ju zo zdroja tepla, primiešajte pár lístkov čerstvého oregana, hrudku masla, výpek z opečeného sumčeka, soľ a mleté čierne korenie. Ak chcete, pridajte aj nastrúhaný extra tvrdý syr.
- Krémovú pohánku podávajte s rybou, sladkokyslou kapiou, čerstvým oreganom a prípadne aj ďalším syrom.

Video Player is loading.
Vianoce s Michelinom: Šéfkuchár Pavol Sekerka a jeho manželka majú SUPER RECEPTY!Zdroj: NMH
Grilovaná ryba s kôprovou omáčkou a so zázvorovou cviklou
4 porcie, príprava 20 minút, varenie a pečenie 90 minút
Potrebujete:
- 800 g lososa alebo pstruha lososovitéh
- 500 g surovej cvikly
- 1 stonku rozmarínu
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky drvenej rasc
- 800 g menších šalátových zemiakov
- 8 stoniek čerstvého kôpru
- 1 bobkový list
- 1 liter vývaru alebo vody";i:10;s:30:"ocot alebo citrónovú šťavu";i:11;s:15:"cukor alebo med";i:12;s:25:"120 ml smotany na varenie";i:13;s:27:"kúsok čerstvého zázvoru";i:14;s:13:"kúsok chrenu";i:15;s:15:"čili papričky";i:16;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:17;s:13:"olivový olej";i:18;s:5:"maslo
POSTUP
- Cviklu umyte, osušte, potrite olejom, osoľte a spolu so stonkou rozmarínu zabaľte do hliníkovéj fólie vystlanej papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 90 minút, kým sa cvikla nebude dať ľahko prepichnúť nožom. Cviklu odbaľte, nechajte vychladnúť a ošúpte.
- Očistené a nadrobno nakrájané cibule osmažte na masle. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, drvenú rascu, ošúpané a nakrájané zemiaky. Všetko spolu orestujte, osoľte, okoreňte a do hrnca vložte kôprové stonky a bobkový list. Všetko zalejte vývarom alebo vodou.
- Uvarené zemiaky, bobkový list a kôpor z omáčky vyberte, časť zemiakov rozmixujte na zahustenie omáčky. Dochuťte octom, cukrom alebo medom, ak treba soľou a zjemnite smotanou na varenie.
- Lososa bez šupín alebo pstruha lososovitého umyte, osušte, potrite olivovým olejom, osoľte a kožou nahor položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dajte pod gril na vrchný rošt do rúry a pri teplote 230 °C asi na 6 až 12 minút podľa hrúbky filety. Sledujte zmenu farby kože ryby. V prípade jej rýchleho stmavnutia presuňte plech s rybou na nižší rošt. Ryba môže byť vnútri mierne nedopečená, ružová.
- Cviklu nakrájajte na menšie kúsky, dochuťte výpekom z ryby, olivovým olejom, medom, najemno nastrúhaným čerstvým zázvorom, chrenom, nasekaným čili, octom alebo citrónovou šťavou, soľou, mletým korením a čerstvo nasekaným kôprom.
- Rybu podávajte s kôprovou omáčkou, zemiakmi, čerstvými bylinkami a chrenovo-zázvorovou salsou.
V Dobrom jedle vždy nájdete chutné recepty a osožné rady >>>