Reklama

V zime NA HUBY? Vieme, ktoré sa oplatí zbierať, KDE ICH NÁJDETE a čo z nich chutné uvaríte

Dusená cuketa s hlivou

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

S odborníčkou na huby Veronikou Cyprichovou sme sa rozprávali v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie o pestovaní aj zbere húb. Prezradila tiež recepty z hlivy ustricovej, ktoré si zamiluje celá rodina.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V zime na huby? Kde nájdeme hlivu ustricovú v prírode?

    Máte pocit, že hubárska sezóna skončila? Mýlite sa! Aj v zime možno v prírode na Slovensku nájsť niekoľko druhov jedlých húb, ktoré sú odolné voči chladnejšiemu počasiu. Tu sú niektoré z nich:

    Zdroj: Shutterstock

    Hliva je úžasný zdroj betaglukánu a posilňuje imunitu.

    Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)

    Rýchlo rastie v chladnejšom počasí a zvyčajne sa vyskytuje na spadnutých alebo mŕtvych stromoch, najmä na listnatých stromoch.

    Anketa

    Chutí vám hliva?

    • Áno89%
    • Nie10%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Shutterstock Jaroslav Machacek

    Ak je mierna zima, môžeme nájsť plamienku takmer cez celé zimné obdobie.

    Plamienka zimná (Flammulina velutipes)

    Plodnice rastú celú zimu zvyčajne v malých i veľkých trsoch na pňoch alebo živých kmeňoch listnatých stromov, najviac topoľov a vŕb. Má typický oranžovožltý klobúk a zamatovú nožičku, ktorá je jedlá, ale menej chutná.

    Zdroj: Jaroslav Slašťan

    Podpňovka obyčajná je významným doplnkom výživy. Má antibiotické účinky, posilňuje činnosť mozgu.

    Šupinačka menlivá (Kuehneromyces mutabilis)

    Známa aj ako podpňovka, rastie na mŕtvom dreve a má oranžovo-hnedú farbu. Klobúk je mäsitý a má príjemnú hubovú chuť.

    Zdroj: STANISLAVA VDOVCOVÁ/Plus JEDEN DEŇ

    Uchovec bazový pripomína ľudské ucho.

    Uchovec bazový (Auricularia auricula-judae)

    Uchovec bazový sa najčastejšie vyskytuje na starých kmeňoch a konároch bazy čiernej, ale nájdeme ho aj na iných listnatých stromoch, hlavne na starom a rozkladajúcom sa dreve. Má zaujímavý tvar, ktorý pripomína ľudské ucho, a odtiaľ pochádza aj jeho názov. Je priesvitný, často tmavohnedý až červenohnedý a v surovom stave má želatínovú konzistenciu.

    Čo dobré si viete z húb pripraviť si prečítate na ďalšej strane...

    Zdroj: shutterstock

    Neviete čo s hlivou v kuchyni? Urobte si z nej rezeň alebo "trhané mäso". Ako na to, sa dozviete v našom podcaste.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      V zime na huby? Kde nájdeme hlivu ustricovú v prírode?

      1. Hliva „na spôsob mäsových stripsov“ – Nakrájané plátky hlivy obaľte v bylinkovej strúhanke alebo v cestíčku a osmažte, čím získate chrumkavú konzistenciu a chuť.
      2. Grilovaná hliva s cesnakom a bylinkami – Grilujte hlivu potretú s olivovým olejom, čerstvými bylinkami a cesnakom.
      3. Hliva ako alternatíva „karbonátok“ – Pomleté kúsky hlivy zmiešajte s korením, zeleninou a vločkami na prípravu fašírok, ktoré sú chutné aj výživné.

      Hlivový rezeň? Vypočujte si náš podcast a dozviete sa, ako ho pripraviť:

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Uvarte si hlivy guláš. Uvidíte, že aj chlapi si dajú dupľu.

      4. Pikantná hliva v sójovej omáčke – Na panvici poduste hlivu s cibuľkou, sójovou omáčkou, trochou chilli a sezamom – vytvoríte tak pikantnú prílohu, ktorá chutí ako ázijské jedlo.
      5. Polievka z hlivy– Jemná krémová polievka s prídavkom smotany alebo kokosového mlieka dodá hlive lahodnú chuť.
      6. Trhané "mäso" - natrhajte hlivu na prúžky, okoreňte, osoľte, zmiešajte s červenou paprikou a olivovým olejom a dajte piecť na 200 stupňov.

      Autor článku

      Ema Tekelyová-Pospíšilová

      šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
      Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.