V zime NA HUBY? Vieme, ktoré sa oplatí zbierať, KDE ICH NÁJDETE a čo z nich chutné uvaríte
15. 11. 2024, 19:11 (aktualizované: 15. 11. 2024, 19:15)

Zdroj: Dušan Křístek
S odborníčkou na huby Veronikou Cyprichovou sme sa rozprávali v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie o pestovaní aj zbere húb. Prezradila tiež recepty z hlivy ustricovej, ktoré si zamiluje celá rodina.

Máte pocit, že hubárska sezóna skončila? Mýlite sa! Aj v zime možno v prírode na Slovensku nájsť niekoľko druhov jedlých húb, ktoré sú odolné voči chladnejšiemu počasiu. Tu sú niektoré z nich:
Zdroj: Shutterstock
Hliva je úžasný zdroj betaglukánu a posilňuje imunitu.
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)
Rýchlo rastie v chladnejšom počasí a zvyčajne sa vyskytuje na spadnutých alebo mŕtvych stromoch, najmä na listnatých stromoch.
Anketa
Chutí vám hliva?
- Áno89%
- Nie10%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Shutterstock Jaroslav Machacek
Ak je mierna zima, môžeme nájsť plamienku takmer cez celé zimné obdobie.
Plamienka zimná (Flammulina velutipes)
Plodnice rastú celú zimu zvyčajne v malých i veľkých trsoch na pňoch alebo živých kmeňoch listnatých stromov, najviac topoľov a vŕb. Má typický oranžovožltý klobúk a zamatovú nožičku, ktorá je jedlá, ale menej chutná.
Zdroj: Jaroslav Slašťan
Podpňovka obyčajná je významným doplnkom výživy. Má antibiotické účinky, posilňuje činnosť mozgu.
Šupinačka menlivá (Kuehneromyces mutabilis)
Známa aj ako podpňovka, rastie na mŕtvom dreve a má oranžovo-hnedú farbu. Klobúk je mäsitý a má príjemnú hubovú chuť.
Zdroj: STANISLAVA VDOVCOVÁ/Plus JEDEN DEŇ
Uchovec bazový pripomína ľudské ucho.
Uchovec bazový (Auricularia auricula-judae)
Uchovec bazový sa najčastejšie vyskytuje na starých kmeňoch a konároch bazy čiernej, ale nájdeme ho aj na iných listnatých stromoch, hlavne na starom a rozkladajúcom sa dreve. Má zaujímavý tvar, ktorý pripomína ľudské ucho, a odtiaľ pochádza aj jeho názov. Je priesvitný, často tmavohnedý až červenohnedý a v surovom stave má želatínovú konzistenciu.
Čo dobré si viete z húb pripraviť si prečítate na ďalšej strane...
Zdroj: shutterstock
Neviete čo s hlivou v kuchyni? Urobte si z nej rezeň alebo "trhané mäso". Ako na to, sa dozviete v našom podcaste.

1. Hliva „na spôsob mäsových stripsov“ – Nakrájané plátky hlivy obaľte v bylinkovej strúhanke alebo v cestíčku a osmažte, čím získate chrumkavú konzistenciu a chuť.
2. Grilovaná hliva s cesnakom a bylinkami – Grilujte hlivu potretú s olivovým olejom, čerstvými bylinkami a cesnakom.
3. Hliva ako alternatíva „karbonátok“ – Pomleté kúsky hlivy zmiešajte s korením, zeleninou a vločkami na prípravu fašírok, ktoré sú chutné aj výživné.
Hlivový rezeň? Vypočujte si náš podcast a dozviete sa, ako ho pripraviť:
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Uvarte si hlivy guláš. Uvidíte, že aj chlapi si dajú dupľu.
4. Pikantná hliva v sójovej omáčke – Na panvici poduste hlivu s cibuľkou, sójovou omáčkou, trochou chilli a sezamom – vytvoríte tak pikantnú prílohu, ktorá chutí ako ázijské jedlo.
5. Polievka z hlivy– Jemná krémová polievka s prídavkom smotany alebo kokosového mlieka dodá hlive lahodnú chuť.
6. Trhané "mäso" - natrhajte hlivu na prúžky, okoreňte, osoľte, zmiešajte s červenou paprikou a olivovým olejom a dajte piecť na 200 stupňov.