Reklama

Prírodné probiotiká: Odborníčka radí, kedy ich užívať

Raňajková miska s jogurtom, ovocím a vločkami obsahuje kvalitné probiotické kultúry a vlákninu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s farmaceutkou Valériou Višňanskou rozprávali o tom, ako a kedy užívať probiotiká počas liečby s antibiotikami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Musíme počas užívania antibiotík, brať aj probiotiká?

    Čo sú vlastne probiotiká?

    Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri dostatočnom príjme prinášajú zdravotné benefity, najmä pre tráviaci systém. Najčastejšie ide o baktérie rodu LactobacillusBifidobacterium. Ako fungujú? Pomáhajú obnovovať rovnováhu črevnej mikroflóry, ktorá môže byť narušená vplyvom antibiotík, stresu, nesprávnej životosprávy a infekcií. Podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém a môžu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako sú hnačka, zápcha, syndróm dráždivého čreva či intolerancia laktózy.

    Vypočujte si náš podcast:

    Zdroj: Shutterstock

    Aj kombucha patrí k ideálnemu zdroju probiotík.

    Prírodné probiotiká a kde ich hľadať?

    V princípe sú to všetky rastlinné vlákniny, napríklad čakanka je významný zdroj inulínu, ktoré podporuje zdravie črevnej mikroflóry a napomáha správnemu tráveniu,“ vysvetľuje v podcaste odborníčka a dodáva, že je vhodná pre ľudí, ktorí netolerujú mliečne produkty. „Mliečne produkty ako jogurty, kyslé mlieko sú prvá voľba, lebo tam sú už baktérie mliečneho kvasenia ako napríklad Lactobacilli. Aj kvasené, fermentované potraviny majú v sebe už určité probiotické druhy,“ hovorí farmaceutka a upozorňuje, že s nimi môžu mať problém ľudia, ktorí majú histamínovú intoleranciu.  

    Fermentované mliečne výrobky: Jogurty a kefíry obsahujú kmene baktérií, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré podporujú zdravie čriev.
    Fermentovaná zelenina: Potraviny ako kyslá kapusta a kimchi sú bohaté na prospešné baktérie vznikajúce počas fermentácie.
    Fermentované sójové produkty: Natto, miso a tempeh obsahujú probiotické kultúry prospešné pre trávenie.
    Fermentované nápoje: Tento fermentovaný čaj obsahuje rôzne kmene baktérií a kvasiniek, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť črevnú mikroflóru.

    Ako a kedy užívať probiotiká?

    Pri akútnom probléme keď sme chorí, treba užívať antibiotiká s väčším množstvom probiotických kmeňov a užívajú sa kratšie obdobie ako probiotiká, ktoré berieme preventívne,“ hovorí Valéria Višňanská. „Pri ich užívaní treba dodržať dvojhodinový odstup od užitia antibiotík. Je jedno, či ich užijete pred alebo po, dôležitý je časový odstup dvoch hodín,“ hovorí odborníčka a dodáva, že antibiotiká ničia baktérie a kedže probiotiká sú tiež baktérie, potrebujeme časový odstup, aby tieto probiotické kultúry antibiotiká nezničili.

    Zdroj: shutterstock

    Črevu prospešný jogurt s probiotickými kultúrami dokážete schovať do akéhokoľvek chutného jedla.

    Ako dlho by sme mali užívať probiotiká?

    Koľko času potrebuje naše črevo na regeneráciu po dobratí antibiotík? „Zvyčajne ešte aspoň týždeň po dobratí antibiotik sa odporúčajú probiotiká.“  Farmaceutka tiež radí doplniť si počas liečby aj vitamín B, lebo vitamíny skupiny B podporujú rast probiotických kultúr, ktoré by mali byť v čreve prirodzene. „Navyše niektoré antibiotika výrazne znižujú vstrebateľnosť vitamínu B zo stravy. Tým pádom je dobre dávať si aspoň B-komplex.“

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.