Reklama

Kuracie prsia so zázvorom! Rýchly recept bude u vás hitom

Medové kuracie prsia so zázvorom a ryžou

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

Prezradila nám ho farmaceutka a bylinkárka Klára Lapinová v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie. Rozprávali sme sa o účinkoch zázvoru, ale aj o tom, ako si správne pripraviť zázvorový čaj.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môžu jesť ľudia s vysokým krvným tlakom zázvor? Aké sú jeho účinky?

    Aké má zázvor účinky?

    "Pomáha ľudom pri nevoľnosti a má antioxidačné účinky. Rozťahuje priedušky a znižuje nadmernú aktivitu dýchacích ciest a tiež účinkuje v boji proti vírusom, baktériám a pliesňam", vysvetľuje farmaceutka Klára Lapinová a dodáva, že zázvor tiež reguluje cukry v krvi, pôsobí proti zápalu, antipireticky, antiflogisticky.

    Anketa

    Máte radi zázvor?

    • áno90%
    • nie10%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Shutterstock

    Zázvor je podzemok, teda koreň a vizuálne sa podobá aj na kurkumu (vpravo). Býva však oveľa väčší a má v reze svetložĺtu farbu. Kurkuma je sýto žĺtooranžová. Často sa používajú spolu v nápojoch aj v jedlách ako koreniny.

    Aký zázvor kupovať?

    Pri výbere čerstvého zázvoru sledujte tieto znaky:
    - Pevnú a hladkú šupku – mala by byť napnutá, bez vrások a vysušených miest.
    - Bez plesní a tmavých škvŕn – ak vidíte akékoľvek plesnivé miesta alebo príliš mäkké časti, vyhnite sa mu.
    - Vôňa – čerstvý zázvor má výraznú, sviežu a korenistú arómu. Ak vonia slabo alebo nepríjemne, je starý.
    - Hmotnosť – čerstvý koreň by mal byť na svoju veľkosť ťažký a nie vysušený.
    - Mladý vs. starší zázvor – mladý má tenšiu, jemnejšiu šupku, ktorú možno ľahko zoškrabať nechtom. Starší má tvrdšiu šupku a vláknitejšiu dužinu. Najlepší je ten, ktorý je pevný, voňavý a má čo najmenej hrubých vláken.

    Zázvor nie je pre každého! Aké má vedľajšie účinky? Vypočujte si náš podcast:

    Zdroj: Shutterstock

    Medové kuracie prsia so zázvorom a ryžou

    Kuracie prsia v medovo zázvorovej marináde

    POTREBUJETE:

    • 4 porcie kuracieho mäsa (prsia, krídelka)
    • 2 PL sójovej omáčky
    • 1,5 PL medu
    • 2 PL piva
    • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
    • 1 PL oleja
    • soľ, korenie, tymián, cesnak podľa chuti
    • olej na vyprážanie
    • 1 ČL škrobu
    • sezam na dozdobenie

    POSTUP:

    1. Zo všetkých surovín okrem okrem oleja, sezamu a  škrobu si urobte marinádu na kura.
    2. Potrite mäso marinádou a nechajte ho cez noc odstáť, aby sa prepojili všetky chute. 
    3. Na druhý deň kuracie kúsky poprášime zľahka škrobom, prudko orestujeme a necháme dusiť, kým nezmäknú. Ak treba podlejeme zvyškom marinády alebo pivom.
    4. Podávajte posypané sézamom a k mäsu servírujte ryžu a šalát.

     

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.