Huby po daždi? Hubári, pozor! Tieto nazbierate v lese a tieto vypestujete doma
17. 9. 2024, 6:01 (aktualizované: 17. 9. 2024, 6:02)

Zdroj: TASR Ján Krošlák
V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s odborníčkou na huby Veronikou Cyprichovou rozprávali o tom, ktoré huby dokážeme pestovať doma, čo na to potrebujeme, a ktoré nájdeme iba v lese.

Patríte k nadšeným hubárom alebo radšej nakupujete huby len v chladiacich pultoch? Rozmýšľali ste nad tým, že by ste huby pestovali doma? Musíte mať záhradu alebo to zvládnete aj na balkóne alebo v byte? Dajú sa huby vypestovať v usadenine z kávy? Potrebujú slnko?
Toto všetko sa dozviete v najnovšej časti podcastu práve tu:

Zdroj: Shutterstock
Hlivu nájdete aj v lese, ale dá sa veľmi ľahko dopestovať aj v domácom prostredí.
Tieto huby si zvládnete vypestovať doma aj vy!
1. Šampiňóny – Jedny z najbežnejších húb, ktoré sa dajú ľahko pestovať na substráte z kompostu.
2. Hlíva ustricová – Táto huba je známa svojou jemnou chuťou a rastie veľmi rýchlo. Vhodná je na pestovanie na slame alebo na špeciálnych substrátoch.
3. Shiitake – Tieto huby sú obľúbené v ázijskej kuchyni a rastú na drevených klátoch alebo špeciálnych substrátoch.
4. Portobello – Veľké a masívne huby, ktoré sú vlastne dospelé šampiňóny. Pestujú sa podobne ako šampiňóny, ale vyžadujú viac miesta.
5. Reishi – Tieto huby majú silné liečivé vlastnosti a môžu sa pestovať na drevených blokoch alebo na substrátoch z pilín.
Viac o hubách sa dozviete v našom podcaste:
Čo všetko potrebujete na domáce pestovanie?
1. Kultivačná sada alebo substrát – Môžete si zakúpiť hotové kultivačné sady alebo pripraviť substrát samostatne, v závislosti od druhu húb, ktoré chcete pestovať. Napríklad pre šampiňóny a hlivy ustricové sa bežne používajú kompost alebo slama.
2. Spóry alebo mycélium – Toto je materiál, z ktorého sa huby budú vyvíjať. Môžete si kúpiť spóry vo forme prášku alebo mycélia v plastových vreckách.
Zdroj: Ján JÁNOŠ
V kopaničiarskej obci Jablonka má pestovanie húb dlhoročnú tradíciu. Venuje sa mu Ján Jánoš, ktorý sa tomuto „remeslu“ priučil od vlastného otca.
3. Nádoba – Pre niektoré druhy húb môžete použiť špeciálne rastové boxy, vedrá, alebo dokonca staré plastové nádoby. Dôležité je zabezpečiť dostatočné vetranie a odvodnenie.
4. Kontrola vlhkosti – Huby potrebujú vysokú vlhkosť, takže je dobré mať postrekovač.
5. Teplomer a hygrometer – Tieto prístroje pomôžu sledovať teplotu a vlhkosť v prostredí, čo je kľúčové pre úspešné pestovanie húb.
6. Osvetlenie – Niektoré druhy húb, ako napríklad hliva ustricová, potrebujú jemné osvetlenie na podporu rastu, ale nie všetky huby to vyžadujú.
7. Čisté prostredie – Udržiavanie čistoty v prostredí je veľmi dôležité na prevenciu kontaminácie a rast nežiaducich mikroorganizmov.
8. Ventilácia- Zabezpečte, aby sa vzduch v rastovom prostredí dobre pohyboval, čo pomôže predchádzať plesniam a hnilobe.
Musia sa huby pred konzumáciou tepelne spracovať? Vypočujte si náš podcast:

Zdroj: Shutterstock
Vedeli ste, že čím majú škaredší klobúčik huby shitake, tým sú hodnotnejšie?
Vyhnite sa týmto chybám:
Nesprávna sterilizácia substrátu
Dôkladne sterilizujte substrát pred použitím, aby sa odstránili nežiaduce mikroorganizmy, ktoré môžu konkurovať mycéliu.
Nedostatočná vlhkosť
Udržujte vysokú vlhkosť v prostredí a pravidelne postrekujte substrát. Používajte aj zvlhčovač vzduchu, ak je to potrebné.
Príliš vysoké alebo nízke teploty
Udržujte stabilnú teplotu v rozmedzí 15-25 °C. Sledujte teplotu pomocou teplomera, aby ste sa vyhli náhlym výkyvom teplôt.
Nedostatočné vetranie
Zabezpečte dobrú ventiláciu, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti a rozvoju plesní. Vyhnite sa preplneným a zle vetraným priestorom.
Používanie kontaminovaných spór alebo mycélia
Kupujte spóry alebo mycélium od spoľahlivých zdrojov.
Premočenie substrátu
Udržujte ho vlhký, ale nie mokrý, aby sa predišlo problémom s hnilobou.
Zanedbanie zberu
Zbierajte huby, keď sú úplne vyvinuté, ale predtým, než začnú spúšťať spóry. Premeškanie zberu môže znížiť kvalitu úrody.
Môžeme jesť huby aj surové? Vypočujte si náš podcast:
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Huby a imunita
Ako do húb dostať, čo najviac vitamínu D? Môžeme ich pred tepelnou úpravou umývať a krájať nožom? Ktorá huba sa hodí na pizzu viac ako šampiňón, ktorá je ideálna na gril, rezeň alebo do polievky? Je pravda, že pravidelnou konzumáciou húb sa nám zlepší imunita? Aj to sa dozviete v novom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.
Vedeli ste?
Hliva ustricová: Je nízkokalorická huba, bohatá na vlákninu, vitamíny (najmä B-vitamíny) a minerály ako železo a zinok. Hliva je tiež známa svojim obsahom beta-glukánov, ktoré môžu podporovať imunitný systém.
Shiitake: Obsahuje vyššie množstvo bielkovín v porovnaní s hlivou. Je bohatá na vitamín D, ak je vystavená slnečnému žiareniu alebo UV svetlu, a tiež obsahuje esenciálne aminokyseliny. Shiitake je tiež zdrojom polisacharidov, ktoré podporujú imunitu, a látky, ktorá môže pomáhať znižovať hladinu cholesterolu.
V podcaste sa tiež dozviete:
- Ktorá huba zlepšuje pamäť?
- Musíme huby skladovať v chladničke?
- Ako zistíme, že sú pokazené?
- Majú voľne rastúce huby viac vitamínov ako dopestované v umelom prostredí?
- A ktoré huby sa na pizzu hodia lepšie ako šampiňóny?