Reklama

Huby po daždi? Hubári, pozor! Tieto nazbierate v lese a tieto vypestujete doma

Hubárska sezóna sa začala. Hubári si môžu z lesov priniesť dubáky, kozáky a suchohríby. Na snímke hríb dubový v lese v Môťovej

Zdroj: TASR Ján Krošlák

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s odborníčkou na huby Veronikou Cyprichovou rozprávali o tom, ktoré huby dokážeme pestovať doma, čo na to potrebujeme, a ktoré nájdeme iba v lese.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Odborníčka radí: Ktoré huby môžeme pestovať doma a v záhrade?

    Patríte k nadšeným hubárom alebo radšej nakupujete huby len v chladiacich pultoch? Rozmýšľali ste nad tým, že by ste huby pestovali doma? Musíte mať záhradu alebo to zvládnete aj na balkóne alebo v byte? Dajú sa huby vypestovať v usadenine z kávy? Potrebujú slnko?

    Toto všetko sa dozviete v najnovšej časti podcastu práve tu:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Odborníčka radí: Ktoré huby môžeme pestovať doma a v záhrade?

      Zdroj: Shutterstock

      Hlivu nájdete aj v lese, ale dá sa veľmi ľahko dopestovať aj v domácom prostredí.

      Tieto huby si zvládnete vypestovať doma aj vy!

      1. Šampiňóny – Jedny z najbežnejších húb, ktoré sa dajú ľahko pestovať na substráte z kompostu.
      2. Hlíva ustricová – Táto huba je známa svojou jemnou chuťou a rastie veľmi rýchlo. Vhodná je na pestovanie na slame alebo na špeciálnych substrátoch.
      3. Shiitake – Tieto huby sú obľúbené v ázijskej kuchyni a rastú na drevených klátoch alebo špeciálnych substrátoch.
      4. Portobello – Veľké a masívne huby, ktoré sú vlastne dospelé šampiňóny. Pestujú sa podobne ako šampiňóny, ale vyžadujú viac miesta.
      5. Reishi – Tieto huby majú silné liečivé vlastnosti a môžu sa pestovať na drevených blokoch alebo na substrátoch z pilín.

      Viac o hubách sa dozviete v našom podcaste:

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Odborníčka radí: Ktoré huby môžeme pestovať doma a v záhrade?

        Čo všetko potrebujete na domáce pestovanie?

        1. Kultivačná sada alebo substrát – Môžete si zakúpiť hotové kultivačné sady alebo pripraviť substrát samostatne, v závislosti od druhu húb, ktoré chcete pestovať. Napríklad pre šampiňóny a hlivy ustricové sa bežne používajú kompost alebo slama.
        2. Spóry alebo mycélium – Toto je materiál, z ktorého sa huby budú vyvíjať. Môžete si kúpiť spóry vo forme prášku alebo mycélia v plastových vreckách.

        Zdroj: Ján JÁNOŠ

        V kopaničiarskej obci Jablonka má pestovanie húb dlhoročnú tradíciu. Venuje sa mu Ján Jánoš, ktorý sa tomuto „remeslu“ priučil od vlastného otca.

        3. Nádoba – Pre niektoré druhy húb môžete použiť špeciálne rastové boxy, vedrá, alebo dokonca staré plastové nádoby. Dôležité je zabezpečiť dostatočné vetranie a odvodnenie.
        4. Kontrola vlhkosti – Huby potrebujú vysokú vlhkosť, takže je dobré mať postrekovač.
        5. Teplomer a hygrometer – Tieto prístroje pomôžu sledovať teplotu a vlhkosť v prostredí, čo je kľúčové pre úspešné pestovanie húb.

        6. Osvetlenie – Niektoré druhy húb, ako napríklad hliva ustricová, potrebujú jemné osvetlenie na podporu rastu, ale nie všetky huby to vyžadujú.
        7. Čisté prostredie – Udržiavanie čistoty v prostredí je veľmi dôležité na prevenciu kontaminácie a rast nežiaducich mikroorganizmov.
        8. Ventilácia-  Zabezpečte, aby sa vzduch v rastovom prostredí dobre pohyboval, čo pomôže predchádzať plesniam a hnilobe.

        Musia sa huby pred konzumáciou tepelne spracovať? Vypočujte si náš podcast:

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          Zdroj: Shutterstock

          Vedeli ste, že čím majú škaredší klobúčik huby shitake, tým sú hodnotnejšie?

          Vyhnite sa týmto chybám:

          Nesprávna sterilizácia substrátu
          Dôkladne sterilizujte substrát pred použitím, aby sa odstránili nežiaduce mikroorganizmy, ktoré môžu konkurovať mycéliu.
          Nedostatočná vlhkosť
          Udržujte vysokú vlhkosť v prostredí a pravidelne postrekujte substrát. Používajte aj zvlhčovač vzduchu, ak je to potrebné.
          Príliš vysoké alebo nízke teploty
          Udržujte stabilnú teplotu v rozmedzí 15-25 °C. Sledujte teplotu pomocou teplomera, aby ste sa vyhli náhlym výkyvom teplôt.

          Nedostatočné vetranie
          Zabezpečte dobrú ventiláciu, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti a rozvoju plesní. Vyhnite sa preplneným a zle vetraným priestorom.
          Používanie kontaminovaných spór alebo mycélia
          Kupujte spóry alebo mycélium od spoľahlivých zdrojov.
          Premočenie substrátu
          Udržujte ho vlhký, ale nie mokrý, aby sa predišlo problémom s hnilobou.
          Zanedbanie zberu
          Zbierajte huby, keď sú úplne vyvinuté, ale predtým, než začnú spúšťať spóry. Premeškanie zberu môže znížiť kvalitu úrody.

          Môžeme jesť huby aj surové? Vypočujte si náš podcast:

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Huby a imunita

          Ako do húb dostať, čo najviac vitamínu D? Môžeme ich pred tepelnou úpravou umývať a krájať nožom? Ktorá huba sa hodí na pizzu viac ako šampiňón, ktorá je ideálna na gril, rezeň alebo do polievky? Je pravda, že pravidelnou konzumáciou húb sa nám zlepší imunita? Aj to sa dozviete v novom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.

          Vedeli ste?

          Hliva ustricová: Je nízkokalorická huba, bohatá na vlákninu, vitamíny (najmä B-vitamíny) a minerály ako železo a zinok. Hliva je tiež známa svojim obsahom beta-glukánov, ktoré môžu podporovať imunitný systém.
          Shiitake: Obsahuje vyššie množstvo bielkovín v porovnaní s hlivou. Je bohatá na vitamín D, ak je vystavená slnečnému žiareniu alebo UV svetlu, a tiež obsahuje esenciálne aminokyseliny. Shiitake je tiež zdrojom polisacharidov, ktoré podporujú imunitu, a látky, ktorá môže pomáhať znižovať hladinu cholesterolu.

          V podcaste sa tiež dozviete:

          • Ktorá huba zlepšuje pamäť?
          • Musíme huby skladovať v chladničke?
          • Ako zistíme, že sú pokazené?
          • Majú voľne rastúce huby viac vitamínov ako dopestované v umelom prostredí?
          • A ktoré huby sa na pizzu hodia lepšie ako šampiňóny?

          Autor článku

          Ema Tekelyová-Pospíšilová

          šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
          Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.
          Výber pre vás