Reklama

Farmaceutka radí: môžem piť kávu či alkohol pri užívaní antibiotík?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pomôže počas chrípky a prechladnutia zvýšený príjem citrusov?

    4. mýtus - Antibiotiká oslabujú imunitu?

    Antibiotiká neznižujú imunitu priamo, ale ich používanie môže narušiť črevnú mikroflóru, ktorá hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme. "Druhotne môžu oslabovať imunitu, pretože tým, že ovplyvňujú črevnú mikroflóru a vlastne celá imunita sa buduje v čreve pomocou mikroflóry, tak ju na chvíľu môžu oslabiť," vysvetľuje odborníčka.

    Vláknina je pre zdravé trávenie kľúčová.

    Zdroj: Shutterstock

    Vláknina je pre zdravé trávenie kľúčová.

    5. mýtus - Pri užívaní antibiotík treba jesť ľahkú stravu

    Strava môže ovplyvniť, ako sa antibiotiká vstrebávajú, ale nie je potrebné jesť len ľahké jedlá. Najdôležitejšie je dodržiavať pokyny lekára a nejesť konkrétne potraviny, ktoré môžu interagovať s daným antibiotikom (napr. ťažké tuky pri niektorých liekoch). Vysvetľuje odborníčka: "Ak budeme jesť iba zdravú zeleninu a dáme si antibiotiká, tak tiež to nie je celkom dobré, lebo potrebujete mať na tanieri pestrosť. Aj kvôli probiotickým kmeňom." Dôležitá je pestrá strava, neprejedať sa a nejesť ťažké vyprážané jedlá. "Takéto jedlá nie sú vhodné, lebo môžu spôsobovať ťažobu na žalúdku."

    Anketa

    Užívali ste už tento rok antibiotiká?

    • ÁNO46%
    • NIE53%

    Hlasovanie bolo ukončené

    6. mýtus - Probiotiká sú zbytočné, antibiotiká ich aj tak zničia

    Aj keď antibiotiká môžu znížiť účinnosť probiotík, stále má zmysel ich užívať. Pomáhajú zmierňovať vedľajšie účinky, ako je hnačka, a podporujú obnovu črevnej mikroflóry. Najlepšie je užívať probiotiká s odstupom niekoľkých hodín od antibiotík.

    Ako užívať antibiotiká správne: Pred alebo po jedle? Pustite si podcast:

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.
    Reklama