Reklama

Možno ani neviete, ale TAKTO si ničíte pečeň! Lekár vám poradí ako si ju vyliečiť stravou

Pečeň neničí len alkohol, ale aj zlá strava a málo pohybu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Známy gastroenterológ Ladislav Kužela radí, ako si nepoškodiť pečeň a aké zmeny v strave ju zachránia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:49
Remaining Time 0:49
Loaded: 36.48%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: Je grahamový rožok lepší ako biely?

    Možno ste to netušili, ale pri udržiavaní zdravia pečene je dôležitý aj črevný mikrobióm. Črevné baktérie totiž ovplyvňujú pečeň viacerými spôsobmi, píše Zdravie.

    Ak chcete mať zdravú pečeň začnite sa starať o črevá.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak chcete mať zdravú pečeň začnite sa starať o črevá.

    Pri udržiavaní zdravia čriev a iných orgánov vrátane pečene zohráva kľúčovú úlohu črevná mikroflóra. Nerovnováha v komunite črevných mikróbov, ktorá sa nazýva dysbióza, môže viesť až k narušeniu črevnej bariéry. Tá pritom zabraňuje prenikaniu škodlivých látok ako sú baktérie a toxíny do tela. Strata bariéry a jej celistvosti sa nazýva tzv. presakujúce črevo alebo syndróm zvýšenej intestinálnej (črevnej) permeability (priepustnosti).

    Keď je narušená črevná bariéra, škodlivé látky sa môžu dostať do krvného obehu a cestovať do iných orgánov vrátane pečene. Pečeň je zodpovedná za filtrovanie krvi a odstraňovanie toxínov a odpadových produktov. Keď je však pečeň vystavená vysokým hladinám toxínov, môže dôjsť k jej preťaženiu a poškodeniu,“ upozornil gastroenterológ docent MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.

    Ide hlavne o stravu

    Dysbióza môže viesť k produkcii škodlivých metabolitov, ako sú endotoxíny, ktoré môžu ďalej poškodiť pečeň. Okrem toho môže spôsobiť zmeny v imunitnom systéme čreva, čo môže tiež prispieť k ochoreniu pečene. „Napríklad dysbióza môže viesť k zvýšeniu prozápalových imunitných buniek v čreve, ktoré môžu cestovať do pečene a prispieť tak k zápalu a poškodeniu pečene. Celkovo môže dysbióza viesť k poškodeniu črevnej bariéry a ochoreniam pečene prostredníctvom rôznych mechanizmov, vrátane zvýšenej expozície škodlivým látkam, produkcie škodlivých metabolitov a zmien v imunitnom systéme čreva,“ vysvetľuje lekár, že narušenie črevných spojov a následné črevné presakovanie môže mať aj rôzne iné následky, ako sú napríklad alergia na jedlo, intolerancia jedla, migréna, chronický únavový syndróm, astma alebo vznik ekzému.

    Zdroj: Shutterstock

    Za problémami s pečeňou sa môže ukrývať dysbióza v črevách.

    „Stále častejšie sa popisuje aj vzťah medzi syndrómom zvýšenej priepustnosti črevasyndrómom dráždivého hrubého čreva, Crohnovou chorobou, celiakiou, cukrovkou a chronickými ochoreniami pečene ako nealkoholové stukovatenie pečene. Taktiež je tento syndróm spájaný s mentálnym zdravím a stavmi, ako sú úzkosť alebo depresia,“ dopĺňa.

    V strave chýba ovocie a zelenina

    K vzniku nerovnováhy v komunite črevných mikróbov prispieva najmä strava chudobná na vlákninu alebo strava bohatá na spracované jedlá, ako sú napríklad priemyselne vyrábané keksy, chleby či predpripravené jedlá. „Oba tieto vyvolávajúce činitele priam útočia na črevnú bariéru, a to v podstate hneď z dvoch strán. Na jednej strane útočia tým, že podporujú rast zlých(zápalových) mikróbov v čreve a na strane druhej, doslova aktívne vedia črevnú bariéru aj odbúravať.

    Zdroj: Dušan Křístek

    Ovocie je dôležité pre zdravie pečene.

    Nedávny výskum ukázal, že gény, ktoré majú za úlohu kontrolovať funkciu črevnej bariéry, sú neoddeliteľnou časťou genetických súčastí pri rôznych ochoreniach. Pribúdajú dôkazy, ktoré hovoria o tom, že strata slizničnej ochrannej (bariérnej) funkcie hlavne v tráviacom trakte, môže podstatne ovplyvniť (zvýšiť) prechod antigénov (cudzorodých látok), a tým pádom mať za následok u geneticky predisponovaných (náchylných) jedincov vznik chronických zápalových ochorení,“ Ladislav Kužela.

    Črevné baktérie a pečeň

    Črevné baktérie môžu ovplyvniť pečeň prostredníctvom komplexnej siete interakcií medzi črevným mikrobiómom, črevnou bariérou a pečeňou. Pečeň ovplyvňujú viacerými spôsobmi. Črevný mikrobióm hrá úlohu pri regulácii spomínanej črevnej bariéry. Môže tiež produkovať rôzne metabolity, ako SCFA, ktoré môžu ovplyvniť funkciu pečene, keďže v nej dokážu znížiť zápal.

    Črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu aj v metabolizme žlčových kyselín, tým že vie upraviť ich zloženie a zásoby. „Žlčové kyseliny sa tvoria v pečeni a vylučujú sa do žlče, ktorá sa potom ukladá v žlčníku a po požití mastných jedál sa uvoľňuje do tenkého čreva. V tenkom čreve pomáhajú žlčové kyseliny pri vstrebávaní tukov,“ vysvetľuje ďalej lekár. Črevný mikrobióm môže tiež ovplyvniť metabolizmus pečene ovplyvňovaním produkcie určitých enzýmov a hormónov.

    Zohráva tiež úlohu pri regulácii imunitného systému v čreve, čo môže ovplyvniť imunitnú funkciu aj v iných orgánoch, vrátane pečene.

    Pečeň ohrozuje aj tuk

    Slováci majú často problémy s pečeňou aj pre jej nealkoholové stukovatenie (NAFLD). Stukovatenie pečene, tiež známe ako steatóza pečene, je stav, pri ktorom sa v pečeni hromadí abnormálne množstvo tuku, čo môže viesť k zápalu a poškodeniu pečene. K stukovateniu pečene dochádza, keď sa v pečeňových bunkách nahromadí príliš veľa tuku.

    Dôvodom je hlavne náš nezdravý životný štýl. Ochorenie sa však nemusí vyhnúť ani štíhlym ľuďom. Stukovatenie pečene môže byť spôsobené aj inými faktormi, ako je nadváha a obezita. K hromadeniu tuku v pečeni môžu viesť napríklad určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných sacharidov a nasýtených tukov. K ďalším príčinám patrí pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu a tiež užívanie niektorých liekov, napríklad steroidov, chemoterapeutických lieky,“ vysvetlil docent Kužela.

    Zdravie čriev aj pečene podporí rastlinná strava

    • Ovocie a zelenina. Sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele.
    • Celé zrná ako hnedá ryža, quinoa a celozrnná pšenica majú vysoký obsah vlákniny a ďalších živín, ktoré tiež môžu pomôcť znížiť zápal.
    • Orechy a semená majú vysoký obsah zdravých tukov a iných živín, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.
    • Potraviny ako olivový olej, avokádo a mastné ryby majú vysoký obsah zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele.
    • Niektoré koreniny a bylinky, ako je kurkuma, zázvor a cesnak, majú protizápalové vlastnosti a môžu sa pridávať do jedál pre extra chuť a zdravotné výhody.
    • Ryby, kuracie mäso sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, u ktorých sa preukázalo, že taktiež majú protizápalové účinky.

    Na druhej strane, je vhodné sa pri protizápalovej diéte vyhýbať jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov, transmastných kyselín, cukru a spracovaných potravín, pretože môžu podporovať zápal v tele. Obmedzenie alebo vylúčenie týchto druhov potravín môže pomôcť podporiť protizápalovú diétu a zlepšiť celkové zdravie.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: