Reklama

VOŇAVÁ BAZALKA: V týchto jedlách by ste ju možno nečakali!

Ryžový puding s mangom a bazalkou

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

No bude to milé prekvapenie! Úžasne jej to v nich pristane.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rýchly obed za málo roboty: Bazalkovo-rajčinové tyčinky s príchuťou mora
    Zdroj: buzzfeedtasty/instagram

    Ryžový puding s mangom a bazalkou

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25-30 MINÚT

    Potrebujete:

    •  2 šálky kokosového mlieka
    •  1 šálka kravského mlieka
    • 1 šálka ryže basmati
    • 1 badián
    • 2 lyžice cukru (alebo iného sladidla)
    • 2 mangá
    • 1 limetka
    • 1 lyžica medu
    • lístky citrónovej bazalky 

    POSTUP:

    1. Obe mlieka vlejte do hrnca a zohrejte do bodu varu. Pridajte ryžu, badián, cukor, znížte plameň a za stáleho miešania uvarte krémový puding. Za občasného miešania nechajte vychladnúť a badián vyberte.
    2. Mango nakrájajte, pokvapkajte limetkovou šťavou a medom. Zmiešajte s nasekanou balazkou a navrtvite na puding v pohároch. 

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Záhradka na pavlači - Bylinky

      Losos s paradajkovo-bazalkovou krustou

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Túto dobrotu budete pripravovať asi 50 minút. Uvedené množstvo vystačí na 4 porcie.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 fileta lososa (stredne veľká)
      • 250 g cherry paradajok
      • za hrsť sušených paradajok v oleji
      • pol zviazaničky bazalky
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Filetu lososa osušte papierovou utierkou a položte na väčší plát papiera na pečenie kožou nadol. Cherry paradajky nakrájajte pozdĺžne na štvrtiny. Sušené paradajky sceďte a nakrájajte nadrobno. Bazalkové listy nasekajte.
      2. Zmiešajte cherry paradajky so sušenými paradajkami a s bazalkou, nechajte chvíľu odstáť a naneste na lososa. Zľahka osoľte a okoreňte.
      3. Rybu zabaľte do papiera a konce zatočte. Pečte pri teplote 190 °C asi 30 minút. Vyberte, nechajte chvíľu odstáť a rozbaľte. Podávajte so zemiakmi varenými v šupe.

      Zmrzlinové tortičky

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Zmrzlinové tortičky treba mraziť aj 6 hodín.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MRAZENIE 6 HODÍN

      Potrebujete:

      • 300 g menších jahôd
      • 1 vanilkový struk
      • 2-3 vetvičky bazalky
      • 1 vajce
      • 2 lyžice cukru
      • 200 g smotany na šľahanie
      • 50 g horkej čokolády

      POSTUP:

      1. Jahody umyte, osušte a očistite. Štyri dajte bokom, zvyšok nakrájajte na polovice. Pripravte si štyri vyššie misky ako na suflé. Do stredu vložte celé jahody a okolo nej rozložte prepolené jahody reznou stranou k okrajom misky.
      2.  Tretinu vanilkového struku rozpoľte a vyškrabte z neho dreň. Zvyšok dobre zabaľte a odložte na iné. Bazalku opláchnite, odtrhnite šesť najväčších lístkov a nasekajte najemno.
      3. Žĺtok vyšľahajte s lyžicou cukru a vanilkovou dreňou do krémova. Bielok vyšľahajte na tuhý sneh. Potom doň zašľahajte lyžicu cukru. 150 g smotany vyšľahajte do tuha a zamiešajte spolu s nasekanou bazalkou do žĺtkového krému. Zľahka zapracujte sneh.
      4. Krém nalejte na jahody do misiek a vrch zarovnajte. Dajte aspoň na 4-6 hodín do mrazničky.
        Čokoládu nasekajte a spolu s 50 g smotany na šľahanie rozpustite nad horúcim vodným kúpeľom.
      5. Zamrznuté tortičky vyberte z mrazničky, nechajte trocha roztopiť alebo rýchlo vložte do horúcej vody a ihneď vyberte. Vyklopte, polejte ešte teplou čokoládovou omáčkou a ozdobte bazalkou.

      Roládky a la caprese

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Roládky s bazalkou budete mať pripravené do 40 minút.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT

      Na roládky:

      • 6 bravčových rezňov
      • 125 g mozzarelly
      • 1 zväzok bazalky
      • 1-2 strúčiky cesnaku
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej
      • 400 g cestovín

      Na omáčku:

      • 3 paradajky
      • 1 lyžička hladkej múky
      • 150 g smotany na šľahanie
      • 1 lyžička balzamového octu
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej
      • mikroténové vrecká a špáradlá na roládky

      Zdroj: Shutterstock

      Bazalka je vhodná aj na prípravu čaju pre ženy, ktoré dojčia.

      POSTUP:

      1. Plátky mäsa osušte papierovou utierkou, vložte do mikroténového vrecka a zľahka po jednom vyklepte. Mozzarellu preceďte a nakrájajte na tenké plátky. Zo 4 vetvičiek bazalky odtrhnite lístky. Cesnak ošúpte a prelisujte. Mäso osoľte, okoreňte, obložte plátkami mozzarelly a bazalkovými lístkami. Pevne zrolujte a zaistite špáradlami.
      2. Na panvici rozhorúčte 2 lyžice oleja, pridajte rolády a zo všetkých strán ich opekajte asi 10 minút.
        Zatiaľ uvarte cestoviny podľa návodu v osolenej vode.
      3. Pripravte omáčku: Paradajky rozpoľte, odstráňte jadierka a dužinu nakrájajte na malé kocky. Rolády vyberte a do výpeku pridajte lyžicu oleja a pretlačený cesnak. Zľahka opečte, pridajte rolády, zalejte 250 ml vody a varte ešte asi 5 minút.
      4. Zmiešajte múku s trochou vody a omáčku zahustite. Za stáleho miešania priveďte do varu a prilejte smotanu. Varte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Potom zamiešajte paradajky a dochuťte soľou, korením a balzamovým octom. Roládky podávajte s cestovinami a omáčkou, posypané nasekanou bazalkou.

      Zdroj: Profimedia.sk

      Bazalka je jedna z najobľúbenejších byliniek.

      Broskyňový tart s malinami a bazalkou

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Chutný dezert postačí aj pre 10 ľudí.

      8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE

      Na korpus:

      • 200 g ovsených vločiek
      • 50 g kešu
      • 2 lyžice javorového sirupu
      • 4 lyžice kokosového oleja
      • 14 sušených datlí (stredne veľkých vykôstkovaných)

      Na plnku:

      • 3 veľké broskyne
      • 2 lyžice citrónovej šťavy
      • 400 ml kokosového mlieka
      • 60 ml javorového sirupu
      • 1 lyžica kukuričného škrobu
      • 2 lyžičky agar agaru (3 plátky želatíny)
      • čerstvé broskyne, maliny a bazalka na ozdobu

      POSTUP:

      1. Formu (24 cm) vymažte kokosovým olejom. Do mixéra vsypte vločky, kešu a rozmixujte nahrubo. Pridajte javorový sirup, kokosový olej, datle a rozmixujte, aby sa hmota podobala mokrému piesku. Potom zmes vysypte do formy a utlačte po dne aj po okrajoch. Vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
      2. Broskyne nakrájané na menšie kúsky vsypte do mixéra, prilejte citrónovú šťavu a rozmixujte na hladké pyré.
      3. Do hrnca vlejte kokosové mlieko, broskyňové pyré, javorový sirup a premiešajte. Pridajte kukuričný škrob, agar agar a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte asi minútu a odstavte.
      4. Zmes preceďte cez kovové sitko a nalejte na korpus do tartovej formy. Dajte opäť do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na noc.
      5. Vychladený tart ozdobte čerstvými broskyňami, malinami, lístkami bazalky a môžete podávať.

      Špargľová polievka s bazalkou

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Špargľová polievka s bazalkou

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 kg bielej špargle
      • 300 ml mlieka
      • 50 g masla
      • 2 lyžice hladkej múky
      • 125 g cherry paradajok
      • 25 g píniových orieškov
      • soľ a štipka cukru
      • olej (olivový)
      • bazalka na ozdobu

      POSTUP:

      1. Špargľu ošúpte a konce odrežte. Konce a šupky dajte do hrnca, zalejte 800 ml studenej vody s 1 lyžičkou soli a pod pokrievkou varte asi 20 minút. Hlavičky špargle odrežte šikmo v 4 cm dĺžke, zvyšok špargle nakrájajte na 2 cm kúsky.
      2. Vývar zo špargle zmiešajte s 250-300 ml mlieka, aby ste získali 1 liter tekutiny. V hrnci rozhorúčte 30 g masla, zamiešajte 2 lyžice múky, zalejte mliečnym vývarom, pridajte nakrájanú špargľu bez hlavičiek a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte pod pokrievkou asi 15 minút, potom tyčovým mixérom rozmixujte. Dochuťte soľou.
      3. Cherry paradajky rozpoľte. Píniové oriešky opečte na suchej panvici dozlatista. Na panvici rozhorúčte 20 g masla a lyžicu oleja, pridajte hlavičky špargle nakrájané pozdĺžne na polovičky a asi 5 minút opekajte dozlatista. Pridajte aj trochou soli a cukru. Ku koncu vmiešajte paradajky.
      4. Bazalku nasekajte, vložte do polievky a rozmixujte. Podávajte ju posypanú píniovými orieškami s opečenou zeleninou

      PIZZA S BAZALKOU: Skúste ju upiecť s mozzarellou a paradajkami, alebo s cuketou.

      Recept tu>>