VOŇAVÁ BAZALKA: V týchto jedlách by ste ju možno nečakali!
21. 8. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
No bude to milé prekvapenie! Úžasne jej to v nich pristane.

Zdroj: buzzfeedtasty/instagram
Ryžový puding s mangom a bazalkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25-30 MINÚT
Potrebujete:
- 2 šálky kokosového mlieka
- 1 šálka kravského mlieka
- 1 šálka ryže basmati
- 1 badián
- 2 lyžice cukru (alebo iného sladidla)
- 2 mangá
- 1 limetka
- 1 lyžica medu
- lístky citrónovej bazalky
POSTUP:
- Obe mlieka vlejte do hrnca a zohrejte do bodu varu. Pridajte ryžu, badián, cukor, znížte plameň a za stáleho miešania uvarte krémový puding. Za občasného miešania nechajte vychladnúť a badián vyberte.
- Mango nakrájajte, pokvapkajte limetkovou šťavou a medom. Zmiešajte s nasekanou balazkou a navrtvite na puding v pohároch.

Losos s paradajkovo-bazalkovou krustou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Túto dobrotu budete pripravovať asi 50 minút. Uvedené množstvo vystačí na 4 porcie.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT
Potrebujete:
- 1 fileta lososa (stredne veľká)
- 250 g cherry paradajok
- za hrsť sušených paradajok v oleji
- pol zviazaničky bazalky
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Filetu lososa osušte papierovou utierkou a položte na väčší plát papiera na pečenie kožou nadol. Cherry paradajky nakrájajte pozdĺžne na štvrtiny. Sušené paradajky sceďte a nakrájajte nadrobno. Bazalkové listy nasekajte.
- Zmiešajte cherry paradajky so sušenými paradajkami a s bazalkou, nechajte chvíľu odstáť a naneste na lososa. Zľahka osoľte a okoreňte.
- Rybu zabaľte do papiera a konce zatočte. Pečte pri teplote 190 °C asi 30 minút. Vyberte, nechajte chvíľu odstáť a rozbaľte. Podávajte so zemiakmi varenými v šupe.
Zmrzlinové tortičky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zmrzlinové tortičky treba mraziť aj 6 hodín.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MRAZENIE 6 HODÍN
Potrebujete:
- 300 g menších jahôd
- 1 vanilkový struk
- 2-3 vetvičky bazalky
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- 200 g smotany na šľahanie
- 50 g horkej čokolády
POSTUP:
- Jahody umyte, osušte a očistite. Štyri dajte bokom, zvyšok nakrájajte na polovice. Pripravte si štyri vyššie misky ako na suflé. Do stredu vložte celé jahody a okolo nej rozložte prepolené jahody reznou stranou k okrajom misky.
- Tretinu vanilkového struku rozpoľte a vyškrabte z neho dreň. Zvyšok dobre zabaľte a odložte na iné. Bazalku opláchnite, odtrhnite šesť najväčších lístkov a nasekajte najemno.
- Žĺtok vyšľahajte s lyžicou cukru a vanilkovou dreňou do krémova. Bielok vyšľahajte na tuhý sneh. Potom doň zašľahajte lyžicu cukru. 150 g smotany vyšľahajte do tuha a zamiešajte spolu s nasekanou bazalkou do žĺtkového krému. Zľahka zapracujte sneh.
- Krém nalejte na jahody do misiek a vrch zarovnajte. Dajte aspoň na 4-6 hodín do mrazničky.
Čokoládu nasekajte a spolu s 50 g smotany na šľahanie rozpustite nad horúcim vodným kúpeľom. - Zamrznuté tortičky vyberte z mrazničky, nechajte trocha roztopiť alebo rýchlo vložte do horúcej vody a ihneď vyberte. Vyklopte, polejte ešte teplou čokoládovou omáčkou a ozdobte bazalkou.
Roládky a la caprese
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Roládky s bazalkou budete mať pripravené do 40 minút.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Na roládky:
- 6 bravčových rezňov
- 125 g mozzarelly
- 1 zväzok bazalky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- 400 g cestovín
Na omáčku:
- 3 paradajky
- 1 lyžička hladkej múky
- 150 g smotany na šľahanie
- 1 lyžička balzamového octu
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- mikroténové vrecká a špáradlá na roládky
Zdroj: Shutterstock
Bazalka je vhodná aj na prípravu čaju pre ženy, ktoré dojčia.
POSTUP:
- Plátky mäsa osušte papierovou utierkou, vložte do mikroténového vrecka a zľahka po jednom vyklepte. Mozzarellu preceďte a nakrájajte na tenké plátky. Zo 4 vetvičiek bazalky odtrhnite lístky. Cesnak ošúpte a prelisujte. Mäso osoľte, okoreňte, obložte plátkami mozzarelly a bazalkovými lístkami. Pevne zrolujte a zaistite špáradlami.
- Na panvici rozhorúčte 2 lyžice oleja, pridajte rolády a zo všetkých strán ich opekajte asi 10 minút.
Zatiaľ uvarte cestoviny podľa návodu v osolenej vode. - Pripravte omáčku: Paradajky rozpoľte, odstráňte jadierka a dužinu nakrájajte na malé kocky. Rolády vyberte a do výpeku pridajte lyžicu oleja a pretlačený cesnak. Zľahka opečte, pridajte rolády, zalejte 250 ml vody a varte ešte asi 5 minút.
- Zmiešajte múku s trochou vody a omáčku zahustite. Za stáleho miešania priveďte do varu a prilejte smotanu. Varte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Potom zamiešajte paradajky a dochuťte soľou, korením a balzamovým octom. Roládky podávajte s cestovinami a omáčkou, posypané nasekanou bazalkou.
Zdroj: Profimedia.sk
Bazalka je jedna z najobľúbenejších byliniek.
Broskyňový tart s malinami a bazalkou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Chutný dezert postačí aj pre 10 ľudí.
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE
Na korpus:
- 200 g ovsených vločiek
- 50 g kešu
- 2 lyžice javorového sirupu
- 4 lyžice kokosového oleja
- 14 sušených datlí (stredne veľkých vykôstkovaných)
Na plnku:
- 3 veľké broskyne
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 400 ml kokosového mlieka
- 60 ml javorového sirupu
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžičky agar agaru (3 plátky želatíny)
- čerstvé broskyne, maliny a bazalka na ozdobu
POSTUP:
- Formu (24 cm) vymažte kokosovým olejom. Do mixéra vsypte vločky, kešu a rozmixujte nahrubo. Pridajte javorový sirup, kokosový olej, datle a rozmixujte, aby sa hmota podobala mokrému piesku. Potom zmes vysypte do formy a utlačte po dne aj po okrajoch. Vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Broskyne nakrájané na menšie kúsky vsypte do mixéra, prilejte citrónovú šťavu a rozmixujte na hladké pyré.
- Do hrnca vlejte kokosové mlieko, broskyňové pyré, javorový sirup a premiešajte. Pridajte kukuričný škrob, agar agar a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte asi minútu a odstavte.
- Zmes preceďte cez kovové sitko a nalejte na korpus do tartovej formy. Dajte opäť do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na noc.
- Vychladený tart ozdobte čerstvými broskyňami, malinami, lístkami bazalky a môžete podávať.
Špargľová polievka s bazalkou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Špargľová polievka s bazalkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg bielej špargle
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 125 g cherry paradajok
- 25 g píniových orieškov
- soľ a štipka cukru
- olej (olivový)
- bazalka na ozdobu
POSTUP:
- Špargľu ošúpte a konce odrežte. Konce a šupky dajte do hrnca, zalejte 800 ml studenej vody s 1 lyžičkou soli a pod pokrievkou varte asi 20 minút. Hlavičky špargle odrežte šikmo v 4 cm dĺžke, zvyšok špargle nakrájajte na 2 cm kúsky.
- Vývar zo špargle zmiešajte s 250-300 ml mlieka, aby ste získali 1 liter tekutiny. V hrnci rozhorúčte 30 g masla, zamiešajte 2 lyžice múky, zalejte mliečnym vývarom, pridajte nakrájanú špargľu bez hlavičiek a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte pod pokrievkou asi 15 minút, potom tyčovým mixérom rozmixujte. Dochuťte soľou.
- Cherry paradajky rozpoľte. Píniové oriešky opečte na suchej panvici dozlatista. Na panvici rozhorúčte 20 g masla a lyžicu oleja, pridajte hlavičky špargle nakrájané pozdĺžne na polovičky a asi 5 minút opekajte dozlatista. Pridajte aj trochou soli a cukru. Ku koncu vmiešajte paradajky.
- Bazalku nasekajte, vložte do polievky a rozmixujte. Podávajte ju posypanú píniovými orieškami s opečenou zeleninou
PIZZA S BAZALKOU: Skúste ju upiecť s mozzarellou a paradajkami, alebo s cuketou.