3 famózne NOVOROČNÉ TORTY: Od foodblogeriek a cukrára!
31. 12. 2021, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo
Čokoládové s brusnicami, mandarínkami alebo red velvet s vaječným likérom? Ktorúkoľvek sa rozhodnete upiecť, neobanujete!
VOŇAVÁ ČOKOLÁDOVÁ TORTA SO ŠKORICOU A S BRUSNICAMI
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT

NA KORPUS:
- 120 g horkej čokolády
- 200 g masla
- 240 g trstinového cukru
- 5 vajec
- 120 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 1,5 lyžičky škorice
- štipka soli
NA ROZVARENÉ BRUSNICE:
- 300 g čerstvých brusníc (zopár si odložte na ozdobu)
- 100 g trstinového cukru
- kôra a šťava z 1 biopomaranča
- 100 ml vody
NA PARÍŽSKY KRÉM:
- 100 g horkej čokolády
- 450 ml smotany na šľahanie
- 30 g trstinového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
NA POLEVU:
- 80 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička masla
NA ŠIŠKY:
- odkrojky z korpusu
- zvyšná poleva
- cereálne lupienky
- práškový cukor
- čokoládové hoblinky
Pokračujeme na ďalšej strane>>
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Valentína Nídelová
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie, boky vymažte maslom a vysypte múkou. Čokoládu, maslo a cukor roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte 10 minút vychladnúť. Po jednom prišľahajte vajcia, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešajte múku s kakaom, kypriacim práškom, so škoricou a soľou.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 60 minút (vyskúšajte test špajdľou). Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť. Vrch korpusu zarovno zrežte a odkrojky si odložte.
- Brusnice, cukor, kôru, šťavu a vodu povarte približne 8 minút, kým zmes nezhustne. Nechajte vychladnúť.
- Čokoládu so smotanou, s cukrom a s vanilkovým extraktom roztopte na miernom plameni a nechajte vychladnúť. Odložte minimálne na dve hodiny do chladničky, aby parížska šľahačka úplne vychladila. Krém pripravte vyšľahaním parížskej šľahačky s mascarpone. Trvá to asi minútku, pozor, aby ste ho neprešľahali!
- Na polevu roztopte čokoládu so smotanou a s maslom. Nechajte mierne vychladnúť.
- Šišky pripravte zmiešaním pomrvených odkrojkov s malým množstvom polevy, vytvarujte tri valčeky a nechajte vychladnúť. Potom pozapichujte lupienky a posypte cukrom.
- Konečne môžete tortičku poskladať. Korpus rozrežte na štyri časti. Spodné tri časti potrite rozvarenými brusnicami, potom krémom a nakoniec ju krémom potrite celú. Polejte polevou a ozdobte šiškami, brusnicami a čokoládovými hoblinkami.
Dobrá rada: Nezohnali ste čerstvé brusnice? Pokojne použite aj zavárané.
Náš tip: Ak preferujete bielu čokoládu, použite ju v kréme namiesto horkej čokolády v dvojnásobnom množstve a vynechajte cukor. Korpus bude so svetlým krémom farebne aj chuťovo kontrastovať
RECEPT od foodblogerky Karin Matickej live-to-bake.blogspot.com
Na ďalšej strane recept na RED VELVET >>
RED VELVET TORTA S KRÉMOM Z VAJEČNÉHO LIKÉRU
Zdroj: MARTINA PINTÉROVÁ
NA KORPUS:
- 170 g zmäknutého masla
- 250 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžica gélového červeného potravinárskeho farbiva
- tretina šálky rastlinného oleja (šálka – 250 ml)
- 2 žĺtky
- 1 lyžica kakaa
- 365 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- trištvrte lyžičky soli
- 1,3 šálky cmaru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1,5 čajovej lyžičky octu
NA KRÉM:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice vaječného likéru
- 1 konzerva kondenzovaného sladeného mlieka
NA PUSINKY:
- 2 bielky
- 150 g cukru
- gélové červené potravinárske farbivo
Pokračujeme na ďalšej strane>>
Zdroj: SHUTTERSTOCK
POSTUP:
- V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Po jednom pridávajte vajcia a každé poriadne prešľahajte. Pridajte farbivo a ostatné prísady a šľahajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto rozdeľte do troch foriem s priemerom asi 20 cm vymazaných maslom a vysypaných múkou. Pečte 25-30 minút pri 180 °C. Upečené korpusy vyberte z formy a nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Vymiešajte mascarpone, vyšľahanú smotanu a vaječný likér. Po pár minútach šľahania pomaly prilievajte kondenzované mlieko a šľahajte spolu do krému.
- Vychladnuté korpusy natrite krémom a poukladajte na seba. Nakoniec celú tortu potrite zvyšným krémom a odložte do chladu.
- Pripravte pusinky: Bielky vyšľahajte do peny a postupne pridávajte cukor. Šľahajte, kým nevznikne hustý a pevný sneh.
- Pripravte si vrecko na zdobenie so zdobiacou špičkou. Na dlhú drevenú špajdľu naneste gélové červené farbivo a po dĺžke zdobiaceho vrecka spravte 3-4 pásy. Vrecko naplňte bielkovou penou a do plechu vystlaného papierom na pečenie robte pusinky. Pečte pri teplote 100 °C asi 60 minút. Tortu ozdobte pusinkami a môžete krájať.
Recept od foodblogerky Martiny Pintérovej www.dulce-de-leche.eu
Na ďalšej strane recept na čokoládovú s mandarínkami >>
MANDARÍNKOVO-ČOKOLÁDOVÁ TORTA
16 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT + CHLADENIE
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Na korpus:
- 5 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 5 lyžíc oleja
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
Na mandarínkový džem:
- 2 plechovky mandarínok (2 x 314 g)
- 5 lyžíc rumu
- 1 lyžičku mletej škorice
- pol lyžičky mletého klinčeka
- 5 lyžíc mandarínkového sirupu
- 2 limety
- 75 g trstinového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu (Gustin)
Na smotanový krém:
- 200 g mascarpone
- 5 ml vanilkovej arómy
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice mandarínkového sirupu
- 250 ml smotany na šľahanie
Na čokoládovú ganáš:
- 200 g smotany na šľahanie
- 200 g tmavej čokolády
Na ozdobu:
- 3 mandarínky, karamelové nite, sušené mandarínky, mletá škorica
POSTUP:
- Oddeľte žĺtky a bielky. V kuchynskom robote začnite šľahať bielky, postupne pridávajte cukor, až kým nevyšľaháte tuhý sneh. Do snehu zašľahajte všetky žĺtky a olej. Žĺtky pridávajte po jednom a olej tiež po jednej lyžici.
- Múku a kakao preosejte cez sito a ručne vmiešajte do vaječnej hmoty. Hladké cesto vlejte do vymastenej formy s priemerom 24 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 25 minút.
- Pripravte mandarínkový džem: Mandarínky z konzervy sceďte cez sito (šťavu uchovajte) a dajte do panvice. Zalejte šťavou (50 ml), pridajte rum, škoricu, mletý klinček, mandarínkový sirup, cukor a šťavu z limety. Za občasného miešania varte asi 10 minút pri teplote 140 °C, kým sa voda nezredukuje na minimum.
- V 50 ml zvyšnej mandarínkovej šťavy z konzervy rozmiešajte polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a vmiešajte ho do mandarínkovej hmoty. Chvíľu povarte, kým celkom nezhustne.
- Korpus prekrojte na dve časti. Na spodný naneste mandarínkovú hmotu a nechajte vychladnúť.
- Pripravte smotanový krém: Mascarpone vymiešajte s cukrom, vanilkovou arómou a mandarínkovým sirupom. V druhej nádobe vyšľahajte smotanu a ručne primiešajte mascarpone.
- Krém naneste na korpus potretý vychladeným mandarínkovým džemom a zakryte druhým korpusom.
- Ošúpte tri mandarínky, rozdeľte ich na mesiačiky a poukladajte do krému po obvode torty.
- Pripravte ganáš: Smotanu na šľahanie dajte variť, tesne pred bodom varu odstavte z ohňa a vmiešajte čokoládu. Ganáš vylejte na korpus tak, aby po krajoch stekala. Tortu nechajte vychladnúť. Nakoniec ju môžete ozdobiť niťami z karamelu, kolieskami sušených mandarínok a posypať mletou škoricou.
Recept od cukrára Miloslava Blaha , www.pankolacik.sk