Reklama

3 famózne NOVOROČNÉ TORTY: Od foodblogeriek a cukrára!

Vianočná torta

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Čokoládové s brusnicami, mandarínkami alebo red velvet s vaječným likérom? Ktorúkoľvek sa rozhodnete upiecť, neobanujete!

VOŇAVÁ ČOKOLÁDOVÁ TORTA SO ŠKORICOU A S BRUSNICAMI

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oblíž prst: Úžasný krémový koláč, ktorý na sviatky musíte mať!

    NA KORPUS:

    • 120 g horkej čokolády
    • 200 g masla
    • 240 g trstinového cukru
    • 5 vajec
    • 120 g polohrubej múky
    • 30 g kakaa
    • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
    • 1,5 lyžičky škorice
    • štipka soli

    NA ROZVARENÉ BRUSNICE:

    • 300 g čerstvých brusníc (zopár si odložte na ozdobu)
    • 100 g trstinového cukru
    • kôra a šťava z 1 biopomaranča
    • 100 ml vody

    NA PARÍŽSKY KRÉM:

    • 100 g horkej čokolády
    • 450 ml smotany na šľahanie
    • 30 g trstinového cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • 250 g mascarpone

    NA POLEVU:

    • 80 g horkej čokolády
    • 50 ml smotany na šľahanie
    • 1 lyžička masla

    NA ŠIŠKY:

    • odkrojky z korpusu
    • zvyšná poleva
    • cereálne lupienky
    • práškový cukor
    • čokoládové hoblinky

    Pokračujeme na ďalšej strane>>

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Valentína Nídelová

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie, boky vymažte maslom a vysypte múkou. Čokoládu, maslo a cukor roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte 10 minút vychladnúť. Po jednom prišľahajte vajcia, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešajte múku s kakaom, kypriacim práškom, so škoricou a soľou.
    2. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 60 minút (vyskúšajte test špajdľou). Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť. Vrch korpusu zarovno zrežte a odkrojky si odložte.
    3. Brusnice, cukor, kôru, šťavu a vodu povarte približne 8 minút, kým zmes nezhustne. Nechajte vychladnúť.
    4. Čokoládu so smotanou, s cukrom a s vanilkovým extraktom roztopte na miernom plameni a nechajte vychladnúť. Odložte minimálne na dve hodiny do chladničky, aby parížska šľahačka úplne vychladila. Krém pripravte vyšľahaním parížskej šľahačky s mascarpone. Trvá to asi minútku, pozor, aby ste ho neprešľahali!
    5. Na polevu roztopte čokoládu so smotanou a s maslom. Nechajte mierne vychladnúť.
    6. Šišky pripravte zmiešaním pomrvených odkrojkov s malým množstvom polevy, vytvarujte tri valčeky a nechajte vychladnúť. Potom pozapichujte lupienky a posypte cukrom.
    7. Konečne môžete tortičku poskladať. Korpus rozrežte na štyri časti. Spodné tri časti potrite rozvarenými brusnicami, potom krémom a nakoniec ju krémom potrite celú. Polejte polevou a ozdobte šiškami, brusnicami a čokoládovými hoblinkami.

    Dobrá rada: Nezohnali ste čerstvé brusnice? Pokojne použite aj zavárané. 

    Náš tip:  Ak preferujete bielu čokoládu, použite ju v kréme namiesto horkej čokolády v dvojnásobnom množstve a vynechajte cukor. Korpus bude so svetlým krémom farebne aj chuťovo kontrastovať

    RECEPT od foodblogerky  Karin Matickej live-to-bake.blogspot.com

    Na ďalšej strane recept na RED VELVET >>

    RED VELVET TORTA S KRÉMOM Z VAJEČNÉHO LIKÉRU

    Zdroj: MARTINA PINTÉROVÁ

    NA KORPUS:

    • 170 g zmäknutého masla
    • 250 g kryštálového cukru
    • 3 vajcia
    • 1 lyžica gélového červeného potravinárskeho farbiva
    • tretina šálky rastlinného oleja (šálka – 250 ml)
    • 2 žĺtky
    • 1 lyžica kakaa
    • 365 g hladkej múky
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • trištvrte lyžičky soli
    • 1,3 šálky cmaru
    • 1 lyžica vanilkového extraktu
    • 1,5 čajovej lyžičky octu

    NA KRÉM:

    • 500 g mascarpone
    • 250 ml smotany na šľahanie
    • 3 lyžice vaječného likéru
    • 1 konzerva kondenzovaného sladeného mlieka

    NA PUSINKY:

    • 2 bielky
    • 150 g cukru
    • gélové červené potravinárske farbivo

    Pokračujeme na ďalšej strane>>

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    POSTUP:

    1. V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Po jednom pridávajte vajcia a každé poriadne prešľahajte. Pridajte farbivo a ostatné prísady a šľahajte, kým nevznikne hladké cesto.
    2. Cesto rozdeľte do troch foriem s priemerom asi 20 cm vymazaných maslom a vysypaných múkou. Pečte 25-30 minút pri 180 °C. Upečené korpusy vyberte z formy a nechajte vychladnúť.
    3. Pripravte krém: Vymiešajte mascarpone, vyšľahanú smotanu a vaječný likér. Po pár minútach šľahania pomaly prilievajte kondenzované mlieko a šľahajte spolu do krému.
    4. Vychladnuté korpusy natrite krémom a poukladajte na seba. Nakoniec celú tortu potrite zvyšným krémom a odložte do chladu.
    5. Pripravte pusinky: Bielky vyšľahajte do peny a postupne pridávajte cukor. Šľahajte, kým nevznikne hustý a pevný sneh.
    6. Pripravte si vrecko na zdobenie so zdobiacou špičkou. Na dlhú drevenú špajdľu naneste gélové červené farbivo a po dĺžke zdobiaceho vrecka spravte 3-4 pásy. Vrecko naplňte bielkovou penou a do plechu vystlaného papierom na pečenie robte pusinky. Pečte pri teplote 100 °C asi 60 minút. Tortu ozdobte pusinkami a môžete krájať.

    Recept od foodblogerky Martiny Pintérovej www.dulce-de-leche.eu

    Na ďalšej strane recept na čokoládovú s mandarínkami >>

    MANDARÍNKOVO-ČOKOLÁDOVÁ TORTA

    16 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT + CHLADENIE

    Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

    Na korpus:

    • 5 vajec
    • 100 g kryštálového cukru
    • 5 lyžíc oleja
    • 120 g hladkej múky
    • 30 g kakaa

    Na mandarínkový džem:

    • 2 plechovky mandarínok (2 x 314 g)
    • 5 lyžíc rumu
    • 1 lyžičku mletej škorice
    • pol lyžičky mletého klinčeka
    • 5 lyžíc mandarínkového sirupu
    • 2 limety
    • 75 g trstinového cukru
    • 1 lyžica kukuričného škrobu (Gustin)

    Na smotanový krém:

    • 200 g mascarpone
    • 5 ml vanilkovej arómy
    • 100 g práškového cukru
    • 2 lyžice mandarínkového sirupu
    • 250 ml smotany na šľahanie

    Na čokoládovú ganáš:

    • 200 g smotany na šľahanie
    • 200 g tmavej čokolády

    Na ozdobu:

    • 3 mandarínky, karamelové nite, sušené mandarínky, mletá škorica

    POSTUP:

    1. Oddeľte žĺtky a bielky. V kuchynskom robote začnite šľahať bielky, postupne pridávajte cukor, až kým nevyšľaháte tuhý sneh. Do snehu zašľahajte všetky žĺtky a olej. Žĺtky pridávajte po jednom a olej tiež po jednej lyžici.
    2. Múku a kakao preosejte cez sito a ručne vmiešajte do vaječnej hmoty. Hladké cesto vlejte do vymastenej formy s priemerom 24 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 25 minút.
    3. Pripravte mandarínkový džem: Mandarínky z konzervy sceďte cez sito (šťavu uchovajte) a dajte do panvice. Zalejte šťavou (50 ml), pridajte rum, škoricu, mletý klinček, mandarínkový sirup, cukor a šťavu z limety. Za občasného miešania varte asi 10 minút pri teplote 140 °C, kým sa voda nezredukuje na minimum.
    4. V 50 ml zvyšnej mandarínkovej šťavy z konzervy rozmiešajte polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a vmiešajte ho do mandarínkovej hmoty. Chvíľu povarte, kým celkom nezhustne.
    5. Korpus prekrojte na dve časti. Na spodný naneste mandarínkovú hmotu a nechajte vychladnúť.
    6. Pripravte smotanový krém: Mascarpone vymiešajte s cukrom, vanilkovou arómou a mandarínkovým sirupom. V druhej nádobe vyšľahajte smotanu a ručne primiešajte mascarpone.
    7. Krém naneste na korpus potretý vychladeným mandarínkovým džemom a zakryte druhým korpusom.
    8. Ošúpte tri mandarínky, rozdeľte ich na mesiačiky a poukladajte do krému po obvode torty.
    9. Pripravte ganáš: Smotanu na šľahanie dajte variť, tesne pred bodom varu odstavte z ohňa a vmiešajte čokoládu. Ganáš vylejte na korpus tak, aby po krajoch stekala. Tortu nechajte vychladnúť. Nakoniec ju môžete ozdobiť niťami z karamelu, kolieskami sušených mandarínok a posypať mletou škoricou.

    Recept od cukrára Miloslava Blaha , www.pankolacik.sk