Reklama

12x jedinečné NÁTIERKY: Skvelé kombinácie chutí na RAŇAJKY i VEČERU

Domáci zemiakovo- pšeničný chlieb a mrkvová nátierka s pažítkou

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Vďačné chuťovky, ktoré rýchlo vytvoríte z ingrediencií "čo špajza a chladnička dá". Inšpirujte sa, neoľutujete!

Mrkvová nátierka s mandľami

  • 2 väčšie mrkvy
  • kúsok zeleru (nemusí byť)
  • kúsok póru
  • mleté mandle + lupienky na ozdobenie
  • 200 g jemného (nehrudkového) tvarohu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

POSTUP:

  1. Mrkvu a zeler očistite a nastrúhajte nadrobno.  Pór nakrájajte na jemné plátky a posekajte.
  2. Vymiešajte s mandľami a tvarohom. Mierne osoľte a okoreňte. Podávajte na čerstvom chlebe, posypte pažítkou a na sucho pečenými mandľovými lupienkami.

Lososová nátierka s kapary 

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 80 g údeného lososa
  • 100 g masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g ochutenej majonézy
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 lyžice kapary
  • soľ, mleté čierne alebo farebné korenie 

POSTUP:

  1. Údeného lososa nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte  zmäknuté maslo, pokrájanú cibuľu, ochutenú majonézu a  rozmixte.
  2. Pokvapkajte citrónovou šťavou, podľa chuti posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Vmiešajte nakrájanú cibuľku a kapary. Nátierka chutí na bagete i opečenej hrianke.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ARABSKÁ NÁTIERKA: Na hrianke chutí úplne ako tatarák!

    Arabská  orechová nátierka

    Potrebujete:

    • za dve hrste nasekaných vlašských orechov
    • 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
    • stredne veľká červená cibuľa nakrájaná na drobno
    • 2 lyžice paradajkového pretlaku
    • 3 lyžice kečupu
    • 2 lyžice čerstvej strúhanky
    • 1 lyžička štipľavej mletej papriky
    • soľ

    POSTUP:

    1. Nasekané orechy v mise zalejte olejom, premiešajte a nechajte asi 1 hodinu odstáť v chladničke.
    2. Potom zmiešajte so zvyšnými ingredienciami a natrite na hrianku. Môžete ju potrieť cesnakom.

    Nátierka vám bude na hrianke pripomínať tatarák.

    Ovsená nátierka s mrkvou

    Zdroj: Dobré jedlo

    Ovsená nátierka s mrkvou a vajíčkom

    Potrebujete:

    • 1 biela cibuľa
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • 200 g ovsených vločiek
    • 2 mrkvy
    • 1 lyžica oleja
    • petržlenová vňať
    • soľ
    • solčanka (nemusí byť)
    • mleté biele korenie
    • celozrnný chlieb

    POSTUP:

    1. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte v panvici na oleji. Pridajte najemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak a zalejte vodou.
    2. Posoľte, okoreňte, ochuťte solčankou a uveďte do varu. Keď voda začne vrieť, vsypte ovsené vločky, nasekanú petržlenovú vňať, premiešajte a na miernom plameni za občasného miešania uvarte do mäkka (nátierka musí byť hustejšia ). Počas varenia podľa potreby prilievajte trocha vody. Podávajte s celozrnným chlebom.    
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdravá CVIKLOVÁ NÁTIERKA: Urobte ju deťom na desiatu
      Zdroj: NMH

      Zemiaková nátierka

      Zdroj: Dobré jedlo

      Potrebujete:

      • 400 g uvarených zemiakov
      • 2 lyžice tatárskej omáčky
      • 2 lyžice ochutenej majonézy
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 2-3  nadrobno pokrájané mladé cibuľky
      • kyslá smotana
      • soľ, mleté čierne korenie
      • kôpor

      POSTUP:

      1. Vychladnuté zemiaky najemno  postrújte.
      2. Pridajte tatársku omáčku, ochutenú majonézu,  kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, cibuľku, a nasekaný kôpor. Ochutíme soľou, a mletým čiernym korením.

      Cviklovo-chrenová nátierka

      Zdroj: Dobré jedlo

      Nátierka zo sušených paradajok

      Zdroj: Dobré jedlo

      Potrebujete:

      • 3 žĺtky z vajíčok uvarených natvrdo
      • pár kvapiek oleja zo sušených paradajok
      • 4 lyžice majonézy (alebo hustého jogurtu)
      • 3 lyžice najemno nastrúhaného syra grana padano
      • pol lyžičky dojnskej horčice
      • pol lyžičky sušenej bazalky
      • 150 g sušených paradajok (v oleji)
      • mleté čierne korenie, soľ
      • plátky prosciutta na ozdobenie

      POSTUP:

      1. Žĺtky rozpučte vidličkou a vymiešajte s trochou oleja. Pridajte majonézu a syr.
      2. Ochuťte horčicou, sušenou bazalkou, mletým korením a soľou.
      3. Sušené paradajky nakrájajte nadrobno a pridajte do hmoty. Dobre premiešajte alebo rozmixujte na jemnú konzistenciu. Táto nátierka sa hodí aj na prípravu kanapiek či chuťoviek pre návštevu. Chutí v kombinácii so sušenou šunkou.

      Šošovicová nátierka

      Zdroj: Dobré jedlo

      Šošovicová nátierka

      Potrebujete:

      • 200 g šošovice
      • 1 bobkový list
      • 1 lyžička tymianu
      • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
      • 100 g masla
      • 100 g topeného syra
      • štipka mletého muškátového kvetu
      • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
      • 2 vajcia uvarené natvrdo
      • soľ

      POSTUP:

      1. Prebratú a prepláchnutú šošovicu namočte aspoň na 30 minút do vody (tak aby mierne prekrývala šošovicu). V menšom množstve vody povarte bobkový list a tymian, preceďte a vývar prilejte do hrnca s vodou, v ktorej namáčate šošovicu. Pridajte očistenú a na menšie kusy pokrájanú koreňovú zeleninu a varte asi  25 minút. Nechajte vychladnúť.
      2. Do vychladnutej zmesi pridajte maslo a  syr, dochuťte soľou, muškátovým kvetom a petržlenovou vňaťou. Rozmixujte tyčovým mixérom a zľahka vmiešajte nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia.

      Nátierka z údeného pstruha

      Zdroj: Shutterstock

      Potrebujete:

      • filet z údeného prstruha - bez kostí
      • 150 g nátierkového masla
      • 1 lyžička dijonskej horčice
      • 1 menšia cibuľa nasekaná nadrobno
      • 2-3 kyslé uhorky nakrájané nadrobno
      • 2-3 zavárané kápie (plátky) nakrájané nadrobno
      • soľ, mleté čierne a nové korenie
      • petržlenová vňať na posypanie

      POSTUP:

      1. Rybu potrhajte na menšie kúsky.
      2. V miske zmiešajte s ďalšími surovinami a dobre vidličkou premiešajte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nátierku podávajte na chlebe  posypanú čerstvou vňaťou.

      Nátierka z tofu a cícera

      Zdroj: Hellmann's

      Potrebujete:

      • 400 g bieleho tofu
      • 200 g údeného tofu
      • 2 veľké cibule
      • 2 lyžice oleja
      • 1 plechovka cíceru aj s nálevom (400 g)
      • 4 strúčiky cesnaku
      • vetvička tymianu
      • soľ
      • 4 lyžice  Majolenky Starej mamy
      • Koreniny: štipka sušeného zázvoru, štipka majoránu, štipka muškátového kvetu, mletá rasca, čierne korenie

      POSTUP:

      1. Vo väčšej panvici nechajte na oleji pomaly orestovať najemno nakrájanú cibuľu, až získa zlatohnedú farbu. Potom pridajte pretlačený cesnak a  tymian. Krátko, asi 1 minútu opečte.
      2. Vložte rozdrvené biele aj údené tofu a opečte ich do zlatista.  Podlejte 200 ml vody, privďte do varu a odstavte. Hmota by mala byť vláčna. Necajte vychladnúť.
      3. Hmotu zmiešajte s cícerom aj s nálevom a majolenkou. Ponorným mixérom alebo v robote zmes vymixujte dohladka. Pastu dochuťte soľou a  koreninami. Podávajte s chlebovými hriankami.

      Pikantná Avokádová nátierka s koriandrom

      Zdroj: Archív

      Potrebujete:

      • 2 zrelé avokáda
      • 100 ml olivového oleja
      • 1 červená cibuľa
      • 1 čili paprička
      • šťava z 1 limetky
      • 3 - 4 lístky čerstvého koriandru
      • mleté korenie
      • soľ

      POSTUP:

      1. Avokádo rozkrojte, vyberite kôstku, dužinu vydlabte a roztlte ju vidličkou. Pridajte olej a rozmixujte dohladka.
      2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekanú a semiačok zbavenú čili papričku, limetkovú šťavu a najemno nasekané lístky koriandru.
      3. Všetko premiešajte a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte na hrianke alebo v diétnejšej verzii na Knäckebrote, ktorý je obohatený o drvenú raž a semienka sezamu a rasce.

      TVAROHOVÁ NÁTIERKA S KÔPROM

      Zdroj: Dobré jedlo

      Potrebujete:

      • 120 g jemného tvarohu
      • 2 lyžice masla
      • 3 lyžice nátierkového masla
      • 3 lyžice kyslej smotany
      • 1-2 mladé cibuľky
      • čerstvý kôpor
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. V miske vymiešajte tvaroh, zmäknuté maslo, nátierkové maslo a kyslú smotanu. Pridajte nadrobno nakrájanú mladú cibuľku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
      2. Do nátierky primiešajte nakrájaný kôpor. Podávajte s čerstvou bagetou alebo iným obľúbeným pečivom.