Reklama

11 víťazných TORT a KOLÁČOV: Od ČITATELIEK Dobrého jedla!

Orieškovo-karamelová torta

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Takto ste reagovali na naše výzvy o zaslanie najlepších receptov na rôzne koláče. Ste šikuľky (dokonca sa našiel medzi vami aj šikovný pekár) a my sme radi, že pečiete s nami, aj pre nás! Vaše koláčiky sú inšpiratívne pre ďalších čitateľov nášho časopisu. Tak vyberajte!

Orieškovo-karamelová torta

Od Aleny Gärtnerovej zo Žiliny

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 8 lyžíc studenej vody
  • 160 g hladkej múky (plus na pomúčenie formy)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 80 g mletých orechov (vlašské alebo lieskovce) + celé na ozdobu
  • maslo na vymastenie formy

Na karamel:

  • 160 g kryštálového cukru
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 100 g masla

Na karamelový krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 karamelový puding
  • 250 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • orechy nasekané na drobno (nemusia byť)
  • + karamel

Postup na ďalšej strane>>

  1. Upečte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte na penu, bielky na tuhý sneh. Potom k žĺtkovej zmesi primiešajte vodu a spojené suché suroviny. Dobre premiešajte a zapracujte sneh. Cesto pečte vo vymastenej forme (24 cm) vysypanej múkou, v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
  2. Urobte karamel: V hrnci s hrubším dnom roztopte cukor, prilejte zohriatu smotanu a dobre rozmiešajte. Odstavte, pridajte soľ a maslo, zmiešajte a nechajte vychladnúť.
  3. Pripravte karamelový krém: Z mlieka a prášku na puding uvarte puding. Nechajte ho vychladnúť. Maslo vymiešajte s cukrom a pridajte do studeného pudingu. Miešajte, kým nevznikne nadýchaný krém. Nakoniec doň zapracujte tekutý karamel podľa chuti – aj nasekané oriešky, ak chcete.
  4. Vychladnutý korpus rozrežte na tri časti. Na prvý korpus naneste karamelový krém, zakryte ho druhým korpusom a postup zopakujte. Na vrchný korpus rozotrite zvyšný krém. Navrstvenú tortu polejte tekutým karamelom a ozdobte orechmi. Nechajte stuhnúť a môžete podávať.

Obrátené jablkové kocky

Od Jaroslavy Durcovej z Myjavy

ZA PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 50 ml horúcej vody
  • 50 ml oleja
  • 180 g polohrubej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • 3 lyžice kakaa

Na jablkovú vrstvu:

  • 750 g očistených jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • šťava z 1 citróna

Na tvarohový krém:

  • 600 ml mlieka
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 smotanovo-vanilkové pudingy
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g kyslej smotany

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g  čokolády na varenie
  • 200 g kyslej smotany

Postup na ďalšej strane>>

 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Apple Pie, alebo jablkový koláč s mriežkou

    1. Očistené jablká nastrúhajte na hrubo, ochuťte kryštálovým aj škoricovým cukrom, citrónovou šťavou a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
    2. Urobte korpus: Žĺtky šľahajte s cukrom a horúcou vodou (tú pridávajte postupne) do peny. Prilejte olej a striedavo vmiešajte zmes preosiatej múky s kypriacim práškom a kakaom. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho zapracujte do cesta. Cesto vylejte na jablká v plechu a pečte pri teplote 175 °C približne 20 minút. Keď korpus vychladne, opatrne ho prevráťte na druhú stranu. Papier odstráňte.
    3. Pripravte tvarohový krém: Z mlieka, kryštálového cukru a pudingových práškov uvarte hustý krém. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Tvaroh šľahajte a postupne pridávajte vychladnutý puding. Nakoniec po častiach pridajte kyslú smotanu a vyšľahajte hladký krém. Naneste ho na korpus a dajte stuhnúť do chladničky.
    4. Urobte čokoládovú polevu: Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Odstavte, nechajte mierne vychladnúť a vmiešajte  kyslú smotanu. Hladkú polevu rozotrite na tvarohovú vrstvu. Koláč dajte opäť stuhnúť do chladničky. Podávajte ho rozkrájaný na pekné kocky. 

    Jablkový cheesecake s posýpkou

    Od Margaréty Zlatohlávkovej z Bratislavy

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Jablkový cheesecake s posýpkou

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT + CHLADENIE

    Na korpus:

    • 220 g suchých keksov (indiánky, bebe)
    • 130 g masla

    Na plnku:

    • 7 väčších jabĺk
    • 3 nátierkové maslá
    • 1 plechovka karamelového Salka
    • 3-4 vajcia
    • 30 g vanilkového cukru

    Na posýpku:

    • 120 g polohrubej múky
    • 110 g masla
    • 1 a pol lyžičky mletej škorice
    • 110 g hnedého cukru
    • 35 g lúpaných mandlí

    POSTUP:

    1. Upečte korpus: Keksy podrvte a zmiešajte s roztopeným maslom. Keksíkovú zmes utlačte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C na 10-15 minút.
    2. Jablká ošúpte a nakrájajte na plátky. Polovicu rozložte na vychladnutý korpus.
    3. Urobte plnku: Do karamelového salka postupne pridávajte nátierkové maslá, vajíčka a vanilkový cukor. Všetko vymiešajte do hladkého krému.
    4. Plnku vylejte na korpus s jablkami a navrch poukladajte zvyšné plátky jabĺk.
    5. Z múky, masla, zo škorice, z cukru a mandlí vypracujte mrveničku. Posypte ňou pripravený cheesecake a dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C. Cheesecake nechajte vychladnúť a preložte na 2-3 hodiny do chladničky. Môžete servírovať.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky

    Od Majky Frnovej z Turčianskych Teplíc

    ZA PLECH PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT

    Na korpus:

    • 2 vajcia
    • 1 lyžica medu
    • 300 g mletých lieskovcov (mandlí, vlašských orechov)
    • 3-4 lyžice slivkového lekváru na potretie
    • mletá škorica na posypanie
    • maslo na vymastenie plechu a strúhaný kokos na vysypanie

    Na makovú plnku:

    • 50 g masla
    • 80 g práškového cukru
    • 200 ml vody
    • citrónová kôra
    • 300 g mletého maku

    Na tvarohovú plnku:

    • 500 g jemného tvarohu
    • 250 g mascarpone
    • 250 g smotany na šľahanie
    • 3-4 lyžice medu
    • šťava z citróna

    POSTUP:

    1. Na korpus vymiešajte žĺtky s medom a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho zapracujte do žĺtkovej hmoty a primiešajte orechy. Ak je cesto tuhé, pridajte trocha vody.
    2. Cesto rozotrite na vymastený a kokosom vysypaný plech (32 x 24 cm). Dajte ho piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 C.
    3. Vlažný korpus dobre potrite slivkovým lekvárom a urobte makovú plnku: V hrnčeku rozpustite maslo a cukor. Pridajte vodu a citrónovú kôru, nakoniec zamiešajte mak. Povarte asi 1-2 minútky a plnkou potrite korpus.
    4. Pripravte tvarohovú plnku: Vymiešajte tvaroh s mascarpone a postupne pridajte vyšľahanú šľahačku, med, šťavu z citróna. Hotovú plnku naneste na makovú vrstvu. Koláč nakoniec posypte mletou škoricou a dajte na pár hodín do chladničky. Podávajte rozkrájaný na kocky.

    Jogurtový cheesecake

    Od Dominiky Abikovej z Trenčína

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 2 HODINY + CHLADENIE

    Na korpus:

    • 100 g masla (plus na vymastenie formy)
    • 250 g celozrnných sušienok (BeBe)

    Na plnku:

    • 300 g cukru
    • 1,2 kg gréckeho jogurtu
    • štipka soli
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 3 lyžičky vanilkového extraktu
    • 6 vajec + 2 žĺtky 
    • med a vlašské orechy na podávanie

    POSTUP:

    1. Upečte korpus: Rúru predhrejte na 160 °C. Rozpustite maslo a zmiešajte ho s podrvenými sušienkami. Tortovú formu vymastite maslom, na dno utlačte sušienkovú zmes. Pečte 10 minút a vyberte. Teplotu rúry zvýšte na 230 °C.
    2. Urobte plnku: 150 g cukru vymiešajte s jogurtom. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a 2 žĺtky. Dobre zmiešajte. Postupne zapracujte celé vajcia.
    3. Hotovú plnku vylejte na predpečený korpus a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu rúry na 100 °C a takto pečte 1 a pol hodiny.
    4. Cheesecake nechajte vychladnúť a preložte na 2 hodiny do chladničky. Servírujte ho poliaty medom a ozdobený posekanými vlašskými orechmi.

    Mrkvový koláč s tvarohovou plnkou

    Od Anny Bútorovej z Turčianskych Teplíc

    14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

    Na cesto:

    • 300 g mrkvy (nastrúhanej najemno)
    • 150 g masla (zmäknutého)
    • 250 g hladkej múky
    • 1 vanilkový puding (alebo Zlatý klas)
    • 120 g krupicového cukru
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 2 vajcia
    • 1 lyžička škorice
    • mandle alebo lieskovce na ozdobu

    Na plnku:

    • 500 g jemného tvarohu
    • 1 vanilkový puding
    • 2 žĺtky
    • 3 lyžice rumu
    • šťava z pol citróna
    • 50 g kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Len dobre zmiešajte všetky suroviny. Potom cesto rozdeľte na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť dajte do chladničky, menšiu do mrazničky – obe na 30 minút.
    2. Zatiaľ urobte plnku: Takisto iba vymiešajte všetky suroviny.
    3. Na dno formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie roztlačte väčšiu časť cesta. Naň rozotrite tvarohovú plnku.  Potom na plnku nahrubo nastrúhajte cesto z mrazničky.
    4. Nakoniec koláč posypte nasekanými mandľami alebo lieskovcami a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Krok za krokom: Šťavnatý mrkvový koláč s bielou čokoládou

      POMARANČOVÉ REZY

      Od Emílie Matuščinovej z Martina

      PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 MINÚT

      NA CESTO:

      • 9 vajec
      • 250 g práškového cukru
      • strúhaná kôra z 2 pomarančov a 1 citróna
      • 140 g mletých orechov
      • strúhanka z 1 rožka (asi 60 g)
      • na špičku noža kypriaceho prášku

      NA PLNKU:

      • 4 vajcia
      • 200 g práškového cukru
      • šťava z 2 pomarančov a 1 citróna
      • 250 g masla
      • trocha najemno postrúhanej pomarančovej kôry (nemusí byť)
      • orechy a pomaranč na ozdobenie

      Zdroj: Shutterstock

      Zákusku dá vynikajúcu chuť aj šťavnatosť pomarančová šťava.

      POSTUP:

      1. Pripravte cesto: Žĺtky dobre vymiešajte s cukrom, aby v hmote vznikli bublinky. Pridajte nastrúhanú kôru, orechy, strúhanku, kypriaci prášok a tuhý sneh z bielkov.
      2. Cesto vylejte na dva menšie plechy vystlané papierom na pečenie alebo jeden plech klasickej veľkosti a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 15 minút.
      3. Pripravte plnku: Vajcia, práškový cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu dajte do ohňovzdornej misy a položte nad hrniec s vriacou vodou. Miešajte, kým krém dobre nezhustne.
      4. Prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila koža a nechajte celkom vychladnúť. Maslo vyšľahajte do peny a postupne pridávajte pomarančový krém. Môžete primiešať nastrúhanú kôru.
      5. Polovicou krému potrite jeden vychladnutý plát a prikryte druhým. Vrch potrite zvyšným krémom, ozdobte orechmi a pomarančmi. Môžete podávať.

      Rýchly čokoládový koláč bez šipky múky

      Od Petra Zlatohláveka z Chorvátskeho Grobu

      "Keďže som typický chlap, ktorý nevie veľmi dobre piecť, no občas dostanem chuť na naozaj dobrý koláč, naučil som sa tento rýchly a poriadne čokoládový. Verím, že budete milo prekvapení..."

      12-14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

      • 9 veľkých vajec
      • 450-500 g horkej čokolády
      • 250 g masla (plus na vymastenie formy)
      • smotana na šľahanie a ovocie podľa chuti (nemusí byť) na podávanie

      POSTUP:

      1.  Vajcia vyšľahajte do peny. Maslo zohrejte a roztopte v ňom nalámanú čokoládu. Potom do čokohmoty pridávajte vyšľahané vajcia. Dobre premiešajte.
      2. Cesto prelejte do vymastenej tortovej formy. Formu vložte do hlbšej nádoby s vodou – voda by mala siahať aspoň do jej polovice. Dajte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 20-25 minút.
      3. Koláč nechajte úplne vychladnúť a môžete podávať s kopčekom šľahačky aj ovocia, ak chcete.

      Kokosáčik s višňami

      Od Niny Kováčikovej

      ZA PLECH PRÍPRAVA 20 MINÚT PEČENIE 40 MINÚT

      Na cesto:

      • 4 vajcia
      • 150 g kryštálového cukru
      • 8 lyžíc horúcej vody
      • 200 g polohrubej múky
      • pol prášku do pečiva
      • višne (z kompótu)
      • maslo na vymastenie plechu

      Na krém:

      • 2 balíčky kokosového pudingu
      • 600 ml mlieka
      • 150 g kryštálového cukru
      • 100 g masla
      • 2 balíčky vanilkového cukru
      • 250 g mäkkého tvarohu
      • 250 ml kyslej smotany
      • 150 g strúhaného kokosu (plus na ozdobu)

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Upečte si s nami jahodový koláč s kokosovým krémom krok za krokom.

        POSTUP:

        1. Upečte korpus: Žĺtky vymiešajte s cukrom a vodou do peny. Zapracujte múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený plech a rozložte doň višne. Pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
        2. Pripravte krém: Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvarte puding. Keď vychladne, zašľahajte doň všetky zvyšné suroviny na krém.
        3. Krém natrite na upečený, vychladnutý korpus a koláč dajte stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ho ešte posypte kokosom.

        Krehký snehový koláč s orechmi

        Od Nikolety Perešovej  zo Sadov nad Torysou

        ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE XX MINÚT

        Na korpus:

        • 7 bielkov
        • 250 g práškového cukru
        • 350 g mletých vlašských orechov (plus nasekané na ozdobu)
        • 1 balíček vanilkového cukru
        • 1 lyžica hrubej múky
        • maslo na vymastenie plechu

        Na plnku:

        • 7 žĺtkov
        • 120 g práškového cukru
        • 1 balíček vanilkového cukru
        • 3 lyžice kakaa
        • 3 lyžice vody
        • 250 g masla

        POSTUP:

        1. Urobte korpus: Bielky vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte mleté orechy, vanilkový cukor a hrubú múku. Hmotu vylejte na vymastený a pomúčený plech. a upečte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi  20 minút.
        2. Zatiaľ pripravte krém: Žĺtky s práškovým cukrom aj vanilkovým cukrom vyšľahajte v nádobe nad parou. Pridajte kakao a 3 lyžice vody. Dobre vymiešajte. Maslo vymiešajte zvlášť a potom ho po lyžiciach zapracujte do vychladnutého krému.
        3. Upečený a ešte teplý korpus rozkrojte na tri diely. Prvý plát potrite krémom, zakryte ho druhým plátom a postup zopakujte. Vrchný plát aj boky plátov takisto potrite krémom. Nakoniec koláč posypte nasekanými orechmi a môžete podávať.

        Rákócziho tvarožník (Rákóczi túros)

        Od Hajnalky Faragóovej zo Zlatých Klasov

        ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

        Na cesto:

        • 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
        • 60 g práškového cukru
        • 2 žĺtky
        • citrónová kôra (čerstvo nastrúhaná)
        • 100 ml kyslej smotany
        • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
        • štipka soli
        • maslo na vymastenie plechu

        Na tvarohovú plnku:

        • 2 suché žemle
        • 2 bielky + 3 žĺtky
        • 150 g práškového cukru
        • 500 g hrudkového tvarohu (najlepšie plnotučného)
        • 200 ml kyslej smotany
        • 40 g hrozienok
        • citrónová kôra (čerstvo nastrúhaná)

        Na vrchnú vrstvu:

        • 4 bielky
        • 160 g kryštálového cukru
        • 4 lyžice marhuľového lekváru (nie džemu)

        Pokračovanie na ďalšej strane>>

        POSTUP:

        1. Urobte cesto: Zmiešajte naň všetky suroviny. Potom ho  dajte na pol hodiny do chladničky.
        2. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a preložte na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 °C asi 10 minút.
        3. Zatiaľ pripravte plnku: Žemle zbavte kôrky a nakrájajte na malé kocky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Dva bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridajte tvaroh, kyslú smotanu, hrozienka, kocky žemlí, citrónovú kôru a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
        4. Plnku rozotrite na vychladnuté cesto a dajte piecť pri 150 °C na 20 minút, kým plnka stuhne.
        5. Zo 4 bielkov vyšľahajte penu. Keď je tuhá, pridajte cukor a vyšľahajte. Penu preložte do cukrárskeho vrecúška a na koláči vytvorte mriežky. Dajte piecť pri 130-140 °C na pár minút, kým sa sneh trochu presuší (má však ostať biely).
        6. Koláč vyberte z rúry a do otvorov v mriežke lyžičkou naložte marhuľový lekvár. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na väčšie kocky.