11 víťazných TORT a KOLÁČOV: Od ČITATELIEK Dobrého jedla!
3. 9. 2021, 11:43 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Takto ste reagovali na naše výzvy o zaslanie najlepších receptov na rôzne koláče. Ste šikuľky (dokonca sa našiel medzi vami aj šikovný pekár) a my sme radi, že pečiete s nami, aj pre nás! Vaše koláčiky sú inšpiratívne pre ďalších čitateľov nášho časopisu. Tak vyberajte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Orieškovo-karamelová torta
Od Aleny Gärtnerovej zo Žiliny
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Na korpus:
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 8 lyžíc studenej vody
- 160 g hladkej múky (plus na pomúčenie formy)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 80 g mletých orechov (vlašské alebo lieskovce) + celé na ozdobu
- maslo na vymastenie formy
Na karamel:
- 160 g kryštálového cukru
- 60 ml smotany na šľahanie
- štipka soli
- 100 g masla
Na karamelový krém:
- 300 ml mlieka
- 1 karamelový puding
- 250 g masla
- 50 g práškového cukru
- orechy nasekané na drobno (nemusia byť)
- + karamel
Postup na ďalšej strane>>
- Upečte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte na penu, bielky na tuhý sneh. Potom k žĺtkovej zmesi primiešajte vodu a spojené suché suroviny. Dobre premiešajte a zapracujte sneh. Cesto pečte vo vymastenej forme (24 cm) vysypanej múkou, v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- Urobte karamel: V hrnci s hrubším dnom roztopte cukor, prilejte zohriatu smotanu a dobre rozmiešajte. Odstavte, pridajte soľ a maslo, zmiešajte a nechajte vychladnúť.
- Pripravte karamelový krém: Z mlieka a prášku na puding uvarte puding. Nechajte ho vychladnúť. Maslo vymiešajte s cukrom a pridajte do studeného pudingu. Miešajte, kým nevznikne nadýchaný krém. Nakoniec doň zapracujte tekutý karamel podľa chuti – aj nasekané oriešky, ak chcete.
- Vychladnutý korpus rozrežte na tri časti. Na prvý korpus naneste karamelový krém, zakryte ho druhým korpusom a postup zopakujte. Na vrchný korpus rozotrite zvyšný krém. Navrstvenú tortu polejte tekutým karamelom a ozdobte orechmi. Nechajte stuhnúť a môžete podávať.
Obrátené jablkové kocky
Od Jaroslavy Durcovej z Myjavy
ZA PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Na korpus:
- 4 vajcia
- 120 g kryštálového cukru
- 50 ml horúcej vody
- 50 ml oleja
- 180 g polohrubej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 3 lyžice kakaa
Na jablkovú vrstvu:
- 750 g očistených jabĺk
- 80 g kryštálového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- šťava z 1 citróna
Na tvarohový krém:
- 600 ml mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 smotanovo-vanilkové pudingy
- 250 g jemného tvarohu
- 200 g kyslej smotany
Na čokoládovú polevu:
- 200 g čokolády na varenie
- 200 g kyslej smotany
Postup na ďalšej strane>>

- Očistené jablká nastrúhajte na hrubo, ochuťte kryštálovým aj škoricovým cukrom, citrónovou šťavou a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Urobte korpus: Žĺtky šľahajte s cukrom a horúcou vodou (tú pridávajte postupne) do peny. Prilejte olej a striedavo vmiešajte zmes preosiatej múky s kypriacim práškom a kakaom. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho zapracujte do cesta. Cesto vylejte na jablká v plechu a pečte pri teplote 175 °C približne 20 minút. Keď korpus vychladne, opatrne ho prevráťte na druhú stranu. Papier odstráňte.
- Pripravte tvarohový krém: Z mlieka, kryštálového cukru a pudingových práškov uvarte hustý krém. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Tvaroh šľahajte a postupne pridávajte vychladnutý puding. Nakoniec po častiach pridajte kyslú smotanu a vyšľahajte hladký krém. Naneste ho na korpus a dajte stuhnúť do chladničky.
- Urobte čokoládovú polevu: Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Odstavte, nechajte mierne vychladnúť a vmiešajte kyslú smotanu. Hladkú polevu rozotrite na tvarohovú vrstvu. Koláč dajte opäť stuhnúť do chladničky. Podávajte ho rozkrájaný na pekné kocky.
Jablkový cheesecake s posýpkou
Od Margaréty Zlatohlávkovej z Bratislavy
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Jablkový cheesecake s posýpkou
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT + CHLADENIE
Na korpus:
- 220 g suchých keksov (indiánky, bebe)
- 130 g masla
Na plnku:
- 7 väčších jabĺk
- 3 nátierkové maslá
- 1 plechovka karamelového Salka
- 3-4 vajcia
- 30 g vanilkového cukru
Na posýpku:
- 120 g polohrubej múky
- 110 g masla
- 1 a pol lyžičky mletej škorice
- 110 g hnedého cukru
- 35 g lúpaných mandlí
POSTUP:
- Upečte korpus: Keksy podrvte a zmiešajte s roztopeným maslom. Keksíkovú zmes utlačte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C na 10-15 minút.
- Jablká ošúpte a nakrájajte na plátky. Polovicu rozložte na vychladnutý korpus.
- Urobte plnku: Do karamelového salka postupne pridávajte nátierkové maslá, vajíčka a vanilkový cukor. Všetko vymiešajte do hladkého krému.
- Plnku vylejte na korpus s jablkami a navrch poukladajte zvyšné plátky jabĺk.
- Z múky, masla, zo škorice, z cukru a mandlí vypracujte mrveničku. Posypte ňou pripravený cheesecake a dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C. Cheesecake nechajte vychladnúť a preložte na 2-3 hodiny do chladničky. Môžete servírovať.
Makovo-tvarohová kocka bez múky
Od Majky Frnovej z Turčianskych Teplíc
ZA PLECH PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT
Na korpus:
- 2 vajcia
- 1 lyžica medu
- 300 g mletých lieskovcov (mandlí, vlašských orechov)
- 3-4 lyžice slivkového lekváru na potretie
- mletá škorica na posypanie
- maslo na vymastenie plechu a strúhaný kokos na vysypanie
Na makovú plnku:
- 50 g masla
- 80 g práškového cukru
- 200 ml vody
- citrónová kôra
- 300 g mletého maku
Na tvarohovú plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 g smotany na šľahanie
- 3-4 lyžice medu
- šťava z citróna
POSTUP:
- Na korpus vymiešajte žĺtky s medom a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho zapracujte do žĺtkovej hmoty a primiešajte orechy. Ak je cesto tuhé, pridajte trocha vody.
- Cesto rozotrite na vymastený a kokosom vysypaný plech (32 x 24 cm). Dajte ho piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 C.
- Vlažný korpus dobre potrite slivkovým lekvárom a urobte makovú plnku: V hrnčeku rozpustite maslo a cukor. Pridajte vodu a citrónovú kôru, nakoniec zamiešajte mak. Povarte asi 1-2 minútky a plnkou potrite korpus.
- Pripravte tvarohovú plnku: Vymiešajte tvaroh s mascarpone a postupne pridajte vyšľahanú šľahačku, med, šťavu z citróna. Hotovú plnku naneste na makovú vrstvu. Koláč nakoniec posypte mletou škoricou a dajte na pár hodín do chladničky. Podávajte rozkrájaný na kocky.
Jogurtový cheesecake
Od Dominiky Abikovej z Trenčína
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 2 HODINY + CHLADENIE
Na korpus:
- 100 g masla (plus na vymastenie formy)
- 250 g celozrnných sušienok (BeBe)
Na plnku:
- 300 g cukru
- 1,2 kg gréckeho jogurtu
- štipka soli
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 6 vajec + 2 žĺtky
- med a vlašské orechy na podávanie
POSTUP:
- Upečte korpus: Rúru predhrejte na 160 °C. Rozpustite maslo a zmiešajte ho s podrvenými sušienkami. Tortovú formu vymastite maslom, na dno utlačte sušienkovú zmes. Pečte 10 minút a vyberte. Teplotu rúry zvýšte na 230 °C.
- Urobte plnku: 150 g cukru vymiešajte s jogurtom. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a 2 žĺtky. Dobre zmiešajte. Postupne zapracujte celé vajcia.
- Hotovú plnku vylejte na predpečený korpus a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu rúry na 100 °C a takto pečte 1 a pol hodiny.
- Cheesecake nechajte vychladnúť a preložte na 2 hodiny do chladničky. Servírujte ho poliaty medom a ozdobený posekanými vlašskými orechmi.
Mrkvový koláč s tvarohovou plnkou
Od Anny Bútorovej z Turčianskych Teplíc
14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Na cesto:
- 300 g mrkvy (nastrúhanej najemno)
- 150 g masla (zmäknutého)
- 250 g hladkej múky
- 1 vanilkový puding (alebo Zlatý klas)
- 120 g krupicového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 1 lyžička škorice
- mandle alebo lieskovce na ozdobu
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 vanilkový puding
- 2 žĺtky
- 3 lyžice rumu
- šťava z pol citróna
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
POSTUP:
- Pripravte cesto: Len dobre zmiešajte všetky suroviny. Potom cesto rozdeľte na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť dajte do chladničky, menšiu do mrazničky – obe na 30 minút.
- Zatiaľ urobte plnku: Takisto iba vymiešajte všetky suroviny.
- Na dno formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie roztlačte väčšiu časť cesta. Naň rozotrite tvarohovú plnku. Potom na plnku nahrubo nastrúhajte cesto z mrazničky.
- Nakoniec koláč posypte nasekanými mandľami alebo lieskovcami a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút.

POMARANČOVÉ REZY
Od Emílie Matuščinovej z Martina
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 MINÚT
NA CESTO:
- 9 vajec
- 250 g práškového cukru
- strúhaná kôra z 2 pomarančov a 1 citróna
- 140 g mletých orechov
- strúhanka z 1 rožka (asi 60 g)
- na špičku noža kypriaceho prášku
NA PLNKU:
- 4 vajcia
- 200 g práškového cukru
- šťava z 2 pomarančov a 1 citróna
- 250 g masla
- trocha najemno postrúhanej pomarančovej kôry (nemusí byť)
- orechy a pomaranč na ozdobenie
Zdroj: Shutterstock
Zákusku dá vynikajúcu chuť aj šťavnatosť pomarančová šťava.
POSTUP:
- Pripravte cesto: Žĺtky dobre vymiešajte s cukrom, aby v hmote vznikli bublinky. Pridajte nastrúhanú kôru, orechy, strúhanku, kypriaci prášok a tuhý sneh z bielkov.
- Cesto vylejte na dva menšie plechy vystlané papierom na pečenie alebo jeden plech klasickej veľkosti a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 15 minút.
- Pripravte plnku: Vajcia, práškový cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu dajte do ohňovzdornej misy a položte nad hrniec s vriacou vodou. Miešajte, kým krém dobre nezhustne.
- Prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila koža a nechajte celkom vychladnúť. Maslo vyšľahajte do peny a postupne pridávajte pomarančový krém. Môžete primiešať nastrúhanú kôru.
- Polovicou krému potrite jeden vychladnutý plát a prikryte druhým. Vrch potrite zvyšným krémom, ozdobte orechmi a pomarančmi. Môžete podávať.
Rýchly čokoládový koláč bez šipky múky
Od Petra Zlatohláveka z Chorvátskeho Grobu
"Keďže som typický chlap, ktorý nevie veľmi dobre piecť, no občas dostanem chuť na naozaj dobrý koláč, naučil som sa tento rýchly a poriadne čokoládový. Verím, že budete milo prekvapení..."
12-14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
- 9 veľkých vajec
- 450-500 g horkej čokolády
- 250 g masla (plus na vymastenie formy)
- smotana na šľahanie a ovocie podľa chuti (nemusí byť) na podávanie
POSTUP:
- Vajcia vyšľahajte do peny. Maslo zohrejte a roztopte v ňom nalámanú čokoládu. Potom do čokohmoty pridávajte vyšľahané vajcia. Dobre premiešajte.
- Cesto prelejte do vymastenej tortovej formy. Formu vložte do hlbšej nádoby s vodou – voda by mala siahať aspoň do jej polovice. Dajte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 20-25 minút.
- Koláč nechajte úplne vychladnúť a môžete podávať s kopčekom šľahačky aj ovocia, ak chcete.
Kokosáčik s višňami
Od Niny Kováčikovej
ZA PLECH PRÍPRAVA 20 MINÚT PEČENIE 40 MINÚT
Na cesto:
- 4 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 8 lyžíc horúcej vody
- 200 g polohrubej múky
- pol prášku do pečiva
- višne (z kompótu)
- maslo na vymastenie plechu
Na krém:
- 2 balíčky kokosového pudingu
- 600 ml mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 250 g mäkkého tvarohu
- 250 ml kyslej smotany
- 150 g strúhaného kokosu (plus na ozdobu)

POSTUP:
- Upečte korpus: Žĺtky vymiešajte s cukrom a vodou do peny. Zapracujte múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený plech a rozložte doň višne. Pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
- Pripravte krém: Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvarte puding. Keď vychladne, zašľahajte doň všetky zvyšné suroviny na krém.
- Krém natrite na upečený, vychladnutý korpus a koláč dajte stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ho ešte posypte kokosom.
Krehký snehový koláč s orechmi
Od Nikolety Perešovej zo Sadov nad Torysou
ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE XX MINÚT
Na korpus:
- 7 bielkov
- 250 g práškového cukru
- 350 g mletých vlašských orechov (plus nasekané na ozdobu)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica hrubej múky
- maslo na vymastenie plechu
Na plnku:
- 7 žĺtkov
- 120 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 3 lyžice vody
- 250 g masla
POSTUP:
- Urobte korpus: Bielky vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte mleté orechy, vanilkový cukor a hrubú múku. Hmotu vylejte na vymastený a pomúčený plech. a upečte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
- Zatiaľ pripravte krém: Žĺtky s práškovým cukrom aj vanilkovým cukrom vyšľahajte v nádobe nad parou. Pridajte kakao a 3 lyžice vody. Dobre vymiešajte. Maslo vymiešajte zvlášť a potom ho po lyžiciach zapracujte do vychladnutého krému.
- Upečený a ešte teplý korpus rozkrojte na tri diely. Prvý plát potrite krémom, zakryte ho druhým plátom a postup zopakujte. Vrchný plát aj boky plátov takisto potrite krémom. Nakoniec koláč posypte nasekanými orechmi a môžete podávať.
Rákócziho tvarožník (Rákóczi túros)
Od Hajnalky Faragóovej zo Zlatých Klasov
ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Na cesto:
- 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
- 60 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- citrónová kôra (čerstvo nastrúhaná)
- 100 ml kyslej smotany
- štvrť lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- maslo na vymastenie plechu
Na tvarohovú plnku:
- 2 suché žemle
- 2 bielky + 3 žĺtky
- 150 g práškového cukru
- 500 g hrudkového tvarohu (najlepšie plnotučného)
- 200 ml kyslej smotany
- 40 g hrozienok
- citrónová kôra (čerstvo nastrúhaná)
Na vrchnú vrstvu:
- 4 bielky
- 160 g kryštálového cukru
- 4 lyžice marhuľového lekváru (nie džemu)
Pokračovanie na ďalšej strane>>
POSTUP:
- Urobte cesto: Zmiešajte naň všetky suroviny. Potom ho dajte na pol hodiny do chladničky.
- Odpočinuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a preložte na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 °C asi 10 minút.
- Zatiaľ pripravte plnku: Žemle zbavte kôrky a nakrájajte na malé kocky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Dva bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridajte tvaroh, kyslú smotanu, hrozienka, kocky žemlí, citrónovú kôru a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
- Plnku rozotrite na vychladnuté cesto a dajte piecť pri 150 °C na 20 minút, kým plnka stuhne.
- Zo 4 bielkov vyšľahajte penu. Keď je tuhá, pridajte cukor a vyšľahajte. Penu preložte do cukrárskeho vrecúška a na koláči vytvorte mriežky. Dajte piecť pri 130-140 °C na pár minút, kým sa sneh trochu presuší (má však ostať biely).
- Koláč vyberte z rúry a do otvorov v mriežke lyžičkou naložte marhuľový lekvár. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na väčšie kocky.