Vysmážance od nášho kuchára Ľuboša s geniálnym RÍBEZĽOVÝM kečupom
1. 8. 2022, 18:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Raz za čas dobre padnú na obed či na večeru, no zabaľte si ich aj na výlet. Namočte do ríbezľového kečupu alebo domácej tatárky a zajedzte čerstvým šalátom.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Galéria k článku

KURACIE NUGETKY OBALENÉ V PRACLÍKOCH A LUPIENKOCH
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na nugety:
- • 800 – 1 000 g kuracích pŕs •
- 200 hladkej múky
- 3 vajcia
- 250 g nesladených kukuričných lupienkov
- 250 g malých slaných praclíkov
- soľ a mleté korenie
- olej na vysmážanie
Na šalát:
- 2 rímske šaláty
- 200 g paradajok
- 80 g parmezánu
Na zálievku:
- 2 žĺtky
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžicu horčice
- 2 filety zo sardel
- 1 lyžičku worčesterskej omáčky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 150-200 ml oleja (olivový, repkový, hroznový)
- 30-50 g parmezánu
- soľ, mleté biele korenie
Ako príloha:
- 2-4 klásky kukurice
- 2 lyžice masla
- zmes čerstvých byliniek
- pol lyžičky sladkej údenej papriky • soľ
Postup je na ďalšej strane >>>

POSTUP:
- Pripravte zálievku na šalát: Vo vyššom pohári ponorným mixérom rozmixujte žĺtky spolu s citrónovou šťavou, horčicou, so sardelami, s worčesterskou omáčkou a cesnakom. Pomaly a postupne so zapnutým mixérom pridávajte olej, až kým nedosiahnete konzistenciu riedkej majonézy. Primiešajte najemno nastrúhaný parmezán a, ak treba, dochuťte soľou, mletým korením, prípadne ďalšou citrónovou šťavou.
- Kuracie prsia nakrájajte na rovnako veľké kúsky, osoľte a okoreňte ich. Kúsky mäsa obaľte v hladkej múke (prebytočnú múku otraste), rozmiešaných vajciach a podrvených lupienkoch a prípadne aj praclíkoch. Kúsky rovnomerne a postupne vysmažte v oleji zohriatom na 170 °C do chrumkava. Kuracie kúsky zbavte prebytočného tuku na papierovom obrúsku a ihneď podávajte alebo udržujte v rúre vyhriatej na 85-90 °C.
- Umytý a nakrájaný rímsky šalát premiešajte s paradajkami, hoblinami parmezánu, kukuričnými lupienkami či kúskami praclíkov a zálievkou.
- Kukuricu ošúpte a varte vo vriacej vode asi 1-2 minúty. Sceďte, nechajte chvíľu vysušiť, potrite ich maslom, dochuťte čerstvými či sušenými bylinkami, údenou sladkou mletou paprikou a soľou.
- Kuracie kúsky podávajte so šalátom ochuteným zálievkou, varenou kukuricou alebo aj domácim či kupovaným kečupom.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

KVÁSKOVÉ CHLEBY VO VAJCI S RÍBEZĽOVÝM KEČUPOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potebujete:
- 8 krajcov staršieho kváskového chleba
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka alebo smotany na varenie
- 16 plátkov syra
- 8 väčších nakladaných uhoriek
- soľ, mleté biele korenie • olej
Na stratené vajcia:
- 4 veľmi čerstvé slepačie vajcia
- soľ a voda
Na kečup:
- 1 kg červených ríbezlí na stonke
- 2 stredne veľké paradajky
- 150 – 250 g cukru
- 50 – 80 ml liehového, vínneho alebo jablčného octu
- 1 malý kúsok celej škorice
- 1 bobkový list
- 3 klinčeky
- 3 guľôčky nového korenia
- soľ
Postup je na ďalšej strane >>>

POSTUP:
- 1. Pripravte kečup: Ríbezle očistené od stoniek vložte do hrnca spolu s nakrájanými paradajkami, cukrom, octom, so škoricou, s klinčekmi, bobkovým listom a novým korením. Varte do zhustnutia 10-15 minút. Chuť kečupu má byť výrazne sladkokyslá a bude závisieť od chuti ríbezlí a paradajok. Je možné, že budete potrebovať viac cukru alebo octu. Kečup dochuťte soľou, ak treba, doslaďte, prípadne dokyslite a znova povarte. Nechajte mierne vychladnúť, vyberte korenia a bobkový list a prepasírujte cez jemné sitko, ak chcete jemnejšiu štruktúru kečupu.
- Krajce chleba namočte do zmesi vajec, mlieka alebo smotany, soli a mletého korenia. Čím suchší chlieb máte, tým dlhšie ho nechajte namočený. Krajce chleba opečte na tuku z jednej strany, potom ich otočte a navrch jedného uložte plátky syra a kvasených uhoriek. Na to pritlačte druhý krajec opečenou časťou a pokračujte v opekaní. Pri opekaní zatlačte na chlieb zhora napríklad dnom malého hrnca. (Ak nechcete, aby sa prilepil na dno hrnca, použite aj papier na pečenie). Chlieb otočte a opečte aj z druhej vonkajšej strany (znovu naň zhora zatlačte). Ak vám ku koncu zostanú vajcia s mliekom, pripravte si rýchlu omeletu.
- Pripravte stratené vajcia: Osolenú vodu priveďte do veľmi jemného varu (výška vody v hrnci môže byť 5 – 8 cm). Úplne čerstvé vajca opatrne rozbite priamo do jemne stúpajúcich bubliniek vody. Nechajte takto variť pár minút, potom opatrne otočte dierkovanou naberačkou a nechajte bielky úplne stuhnúť. Žĺtky by mali byť na dotyk mäkké, polotekuté. Vajcia z vody vyberte dierovanou lyžicou a hneď ich podávajte alebo rýchlo schlaďte v studenej vode na neskoršie použitie. Ohrejete ich potom v tej istej vode, v ktorej ste ich varili.
- Chleby vo vajci podávajte so stratenými vajíčkami, s ríbezľovým kečupom, čerstvou zeleninou a bylinkami.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

KREVETY A KALMÁRE V PANKO STRÚHANKE SO SLADKOU ČILI OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g mrazených olúpaných nepredvarených kreviet
- 400 g väčších kalmárov
- 100 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 400-600 g panko strúhanky
- 1 lyžičku sušeného cesnaku
- soľ
- olej
Na omáčku:
- 150 ml vývaru alebo vody
- 150 ml ryžového alebo klasického liehového octu
- asi 120 g cukru
- čili vločky podľa chuti
- 1 cesnak
- 1 cm ošúpaného a nastrúhaného zázvoru
- 1-2 lyžice kečupu (na farbu)
- 2-3 lyžičky kukuričného škrobu
Na ryžu:
- 400 g bielej jazmínovej ryže
- 720 ml vody
- 2 lyžičky bielych a čiernych sezamových semienok
- soľ
Postup je na ďalšej strane >>>

POSTUP:
- Pripravte omáčku: Priveďte do varu všetky suroviny okrem škrobu a na miernom ohni varte, kým sa všetok cukor nerozpustí. Škrob vymiešajte s pár lyžicami vody a metličkou primiešajte do zmesi. Varte pár minút do zhustnutia. Ak treba, dochuťte. Omáčka má byť sladkokyslá, výrazná, pikantná, hustá ako redší kečup a musí dobre držať na namáčanom jedle.
- Mrazené krevety a očistené kalmáre rozmrazte a osušte, telo kalmárov nakrájajte na tenšie krúžky. Všetko postupne obaľte v múke, v rozmiešaných vajciach a nakoniec v panko strúhanke premiešanej so sušeným cesnakom.
- Kalmáre a krevety postupne vysmažte v oleji zohriatom na 180 °C do chrumkava, prebytočný olej nechajte krátko stiecť na papierovom obrúsku. Osoľte a ihneď podávajte, alebo udržujte v rúre vyhriatej na 80 °C.
- Ryžu riadne prepláchnutú v studenej vode uvarte v osolenej vode a pri podávaní posypte nasucho opraženými sezamovými semienkami.
- Morské plody podávajte s omáčkou, uvarenou sezamovou, jazmínovou ryžou, čerstvými lístkami koriandra, limetou, avokádom, so sójovými klíčkami a s čerstvou zeleninou.