Reklama

Východniarske holúbky: Najobľúbenejšie jedlo detstva Beáty Dubasovej

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Eva Pavlíková: Zemiakové jedlá sú jej srdcovkou, no keby bola pokrmom, bola by šľahačka

    Mamine holúbky

    „Celá naša rodina má rada kapustu na rôzne spôsoby. Plnené kapustné listy, ktoré u nás voláme holúbky, patrili od detstva k mojim najobľúbenejším jedlám. Robia ich takmer v každom východniarskom regióne, zakaždým trocha inak. Ako záverečné pohostenie na svadbách, plesoch, oslavách sa buď sa navarí kotol kapustnice, alebo holúbky. Za tie roky som už ochutnala rôzne verzie, všetky boli chutné! Príprava je trocha pracná aj zdĺhavá, ale výsledok stojí za to. My ich varíme vo veľkom hrnci, no často ich robia aj na plechu a vložia do trúty piecť, " vraví Beáta Dubasová a dodá, že na druhý deň, keď si poležia, chutia ešte lepšie!

    Takto vyzerala Beáta Dubasová v detstve.

    Zdroj: archív B.D.

    Takto vyzerala Beáta Dubasová v detstve.

    " Niekto ich robí iba z čerstvej sladkej kapusty, niekto dáva kyslú. Niekto pridáva aj červenú papriku, paradajkový pretlak, viac mäsa, menej ryže, alebo naopak. Niekto ryžu vôbec nepredvára, aj tak sa vraj uvarí. Moja mama ich pre svoju vnučku vegetariánku, pripravuje aj zo sójového mäsa," prezradí Beáta. No vyskúšajte ich podľa tradičného receptu, ktorý máme rovno od jej mamy!

    Východniarske holúbky

    5 až 6 porcií, príprava 45 minút, varenie 50 minút

    POTREBUJETE:

    • 1 stredná hlávka čerstvej kapusty
    • 2 cibule
    • bravčová masť
    • 300 g predvarenej ryže 
    • 1 kg mletého bravčového mäsa
    • 2 až 3 strúčiky cesnaku
    • 2 až 3 vajcia
    • 800 g kyslej kapusty
    • mletá paprika
    • soľ, mleté čierne korenie

     

    POSTUP:

    1. Z hlávky kapusty môžete vyrezať hlúbik, ponorte ju do vriacej vody a chvíľu povarte. Vyberte a najlepšie pomocou vidličky postupne oddeľujte jednotlivé listy. Tvrdé časti zrežte a posekajte.

    2. Jednu nadrobno nakrájanú cibuľu opečte na masti. Spolu s ryžou pridajte k mletému mäsu. Zapracujte pretlačený cesnak, vajíčka, soľ, korenie a ak chcete, aj mletú papriku.

    3. Zmes zaviňte do vychladnutých kapustových listov, na bokoch ich zasuňte dovnútra. Holúbky mali byť približne rovnaké.

    4.  Vo veľkom hrnci opečte na masti druhú cibuľu. Navrstvite časť posekanej kyslej kapusty a odložené nakrájané tvrdé časti listov. Uložte holúbky a prikryte ďalšou vrstvou kyslej kapusty. Zalejte vodou a prikryté pomaly duste asi 50 minút. Podľa potreby ochuťte paprikou a podávajte s chlebom.

     

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama